Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Hänga upp tavlor – fem tips

Oavsett om det handlar om att hitta den perfekta platsen för en speciell tavla eller om att få till en snygg tavelvägg är det ibland svårt att veta var man ska börja. Att hänga upp tavlor kan helt enkelt kännas klurigt, men med hjälp av några enkla knep blir det lättare att lyckas. Vi har listat fem tips på vad du kan tänka på innan du sätter igång.

Tänk först – placera sedan

Är det här med placeringen av tavlorna verkligen viktigt? Det är det helt klart, men själva placeringen kan innebära väldigt olika saker. Tavlorna behöver nödvändigtvis inte hänga efter en gemensam mittlinje, utan ett ordnat kaos kan ge en levande och en mindre tillrättalagd känsla.

Börja med att se över vilken typ av placering som passar ihop med resten av ditt hem. På så sätt skapar du en helhet. Ett tips är att börja placera ut tavlorna på golvet om du ska skapa en tavelvägg. Då kan du laborera runt med placeringen tills att du blir nöjd med kompositionen. Mät och markera med penna var på väggen de ska placeras och sedan kan du sätta igång och hänga upp.

Visa vem du är med personliga väggföremål

Men vad är det mer än placeringen av tavlorna som kan få ditt hem att kännas levande och härligt? Ett hem ska ju spegla vem du är och även väggarna förtjänar att påverkas av din personliga prägel. Du kanske har någon släktklenod som borde få ta sin plats i ditt hem eller någon fritidssysselsättning som kan vara grunden till en idé. Var kreativ och se vad som kan förgylla din vägg utifrån det som är du.

Bästa och enklaste tipset – häng tavlan i ögonhöjd

Att få till en snyggt upphängd tavla kan vara en konst i sig, och det finns många tips på hur du ska göra för att lyckas. Att hänga tavlan i blickfånget är ett av de vanligaste tipsen – och också kanske det bästa. Ska man följa någon regel, är regeln om ögonhöjd ett klokt val.

Hur många tavlor är lagom?

Hur många tavlor som är lagom på en vägg, är en smaksak och beror på många olika faktorer. Väggens storlek, tavlornas storlek och rummets form är såklart saker som spelar roll. Men även om du vill ha en livfull eller stillsam känsla i rummet spelar in. Många tavlor kan vara effektfullt, men ibland är det mer stilrent att endast hänga upp en.

Färger och ramar – helheten för en harmonisk känsla

För att en tavelvägg inte ska kännas för rörig är det viktigt att tänka på färg och material. Utgå ifrån några få färgkombinationer, satsa på ton i ton eller använd enhetliga ramar.

Samspelet med övrig inredning spelar även en viktig roll för helhetsintrycket. Är exempelvis rosa en dominerande färg på tavlorna kan du även se till att den färgen plockas upp i några andra detaljer i rummet. Men för att ändå få till en levande känsla kan du blanda upp ramarnas färger eller utryck – då skapar du en helhet och undviker en spretig känsla.

Mer inspiration