Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Inred ditt kök

Köket har för många blivit en plats för olika stunder i livet. Förutom själva matlagandet, kan köket vara den plats där givande samtal äger rum, en central punkt för läxläsningen, där söndagsfrukosten avnjuts eller middagar för familj och vänner.

För att köket ska vara en plats där du kan trivas behöver de funktionella behoven uppfyllas. Köket ska förenkla och få vardagen att gå ihop genom funktionell belysning, genomtänkt köksplanering, vitvaror som gör sitt jobb och ytor som är lätta att städa. Men förutom att det funktionella ska fungera smidigt så har köket har en annan väldigt viktig plats i hemmet – en plats för gemenskap. Men hur kan ditt kök inredas för att bli en plats för umgänge? Här får du några tips.

Hur väl vi trivs där vi bor har stor påverkan för vår totala känsla av lycka och tillhörighet. Sociala och trevliga grannskap bygger gemenskap och på köpet kan fin vänskap uppstå.

Kristina Hallberg

Marknadsstrateg, Bonava

Former och material som bjuder in

Det finns många olika inredningsknep för att skapa känsla av gemenskap i köket. Ett av dem är att inreda med ett runt matbord där sällskapet kan samlas, likt en lägereld. Den runda formen är inte bara inbjudande – ingen blir heller utanför genom att sitta på kanten och alla kan vara med. Blir sällskapet något fler finns bord med iläggsskiva. Helt plötsligt rymmer ditt hem fler än vanligt.

Vill du att ditt sällskap ska stanna länge och inte lämna på grund av träsmakens skull är sköna och komfortabla stolar något att tänka på. Du kan antigen ha stolar som är i mjukt material eller lägga små dynor som mjukar upp. De runda formerna gör sig bra tillsammans med en rektangulär eller kvadratisk matta som samtidigt är skön för fötterna att vila på. Många runda former behöver något kvadratiskt som ger rummet balans.

Speglar i olika former har de senaste åren varit väldigt populära och vi fortsätter att pryda våra väggar med speglar.  Speglar förstorar rummet, ger en dynamik och en känsla av dubbelt sällskap.

Inred dina fönster med gardiner för en inbjudande känsla. Det är ett enkelt sätt att få köket att kännas ombonat och hemtrevligt. Gardinerna kan även användas för att stänga ute direkt solljus. Välj skira och ljusa gardiner som inte stänger ute allt för mycket ljus.

Belysning – en stämningshöjare

Funktionell belysning i köket behövs för att vardagen ska flyta på. Spelas det sällskapspel, pysslas eller någon annan aktivitet som kräver bra syn är det full belysning som behövs. Både från en lampa ovanför köksbordet, men även allmänbelysning runt omkring. Används enbart lampan ovan köksbordet skapas lätt skuggor vilket ger ögat en för stor ansträngning. Måttet 50–60 cm mellan bordsskiva och lampa kan vara bra att ha med sig. Då riktas ljuset direkt mot bordsskivan och du kan se ordentligt och bländas inte av ljuset. Måttet gör även att du kan se ditt sällskap mitt emot utan att behöva huka.

För att få till belysningen i hela köket se till att du har allmänbelysning som sprider ljuset jämnt i hela rummet, arbetsbelysning som gör att du ser din aktivitet ordentligt och stämningsbelysning. En jämn och inte för stark belysning ökar trivsel och välbefinnande.

Dämpa belysningen och tänd ljus när du vill få till en mer trivsam stämning. På vintern kan du ställa ut marschaller utanför dörren eller konstgjorda ljus i ljuslykta utanför dörren i trapphuset för att få en trevlig känsla i grannskapet. 

Flytta ut matplatsen efter säsong

Den svenska sommaren bär på många härliga stunder. Däribland de ljusa sommarkvällarna som gör det lätt att bara vilja sitta kvar utomhus och njuta. Men även våren och hösten bär på ljuvliga dagar där balkongen, uteplatsen eller gemensamma ytor kan vara platser att umgås på. En solig vinterdag kan en kaffe utomhus med en värmande filt också göra gott. Köket och den naturliga matplatsen kan därför flyttas ut efter säsong – och det finns mycket du kan göra för att skapa samma känsla ute som inne.

Tänk dig utemiljön precis som din innemiljö. För att skapa en ombonad utemiljö kan du försöka få till känslan av väggar och tak. Tak kan vara i form av parasoll, markis eller ljusslingor. Väggar kan exempelvis vara en större växt i en kruka, en gardin eller en spaljé för att rama in platsen. Den kala golvytan kan värmas upp med en matta som tål utemiljö. Dessa ytor utgör grunden och en stor del av hela känslan av ”rummet”. Var inte rädd för att ta i när det gäller textilier i form av dynor, kuddar och filtar. Sällskapet ska varken behöva frysa eller få träsmak. Växter, ljusslingor och levande ljus ger platsen ytterligare en dimension av ett rum inomhus.

Platser där vi kan umgås är bevisligen viktigt för vårt välbefinnande. Så låt oss skapa platser med en känsla av tillhörighet och sammanhang. Och låt gemenskapen gå före att allt i hemmet måste vara fixat och felfritt.  

   

Mer inspiration