Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

En hållbar vinterdukning

I år har vi valt att duka upp till en hållbar jul. Men hur kan man tänka för att duka ur ett miljömässigt perspektiv? Det finns flera sätt men genom att återanvända och att använda återvunna och närproducerade material kommer du långt. Och om vi konsumerar nya produkter så behöver vi börja tänka mer långsiktigt och medvetet. Här kommer några tips på hur du skapar en mer miljövänlig och hållbar vinterdukning.

1. Se över vad du redan har hemma

Vad har du hemma som du kan återanvända? Du kan enkelt använda samma duk, ljusstake, porslin, julpynt med mera som förra året. Lägg till andra detaljer som gör att du får en ny känsla.

2. Pynta naturligt

Under vintern är naturen vår främsta inspiration. Dekorera med tallkvistar, kottar och andra detaljer som du tycker passar. Kvistarna kan bindas kring servetterna eller dekorera tallriken och kottarna kan du exemplevis dekorera med kring ett ljus, längs med bordet eller i en vacker skål.

3. Välj närodlat och säsongsbaserat

Torkade nejlikor, nötter och kanelstänger skapar julstämning och gör dukningen extra fin. En skärbräda kan vara fin att använda både som uppläggningsfat eller för dekoration. I vår dukning använde vi den som fat till olika ljus och glasburkar fyllda med nötter - både fint att titta på och gott att äta.

4. Fynda på second hand

I second hand-affärer kan du hitta prisvärt och unikt porslin och även bestick. Välj gärna återvunnet material. Att blanda gamla och nya saker kan skapa en extra hemtrevlig känsla i din dukning. Där varje sak är vald med omsorg och där din inredningen är mer än bara inredning.

5. Konsumera medvetet

Om du köper nytt, ifrågasätt materialets ursprung och ta reda på hur produktionskedjan ser ut. Vart kommer råmaterialet ifrån, är designen hållbar, är framställningen och produktionen av produkterna etisk och ekologisk, hur arbetar företagen med transportfrågan och vad händer med materialet när jag förbrukat varan? För att veta mer, hitta rätt och göra ett medvetet val, så kan du se efter om produkten har miljömärkningar och certifieringar. ​Om möjligt, välj ekologiskt certifierad textil. Du kan exempelvis hitta linneservetter som är GOTS-certifierade, en internationell miljömärkning för kläder och textil. Och om du köper ljus, välj Svanenmärkta av 100 % stearin.

   

Mer inspiration