Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Inred ditt sovrum

Nu är det dags för sovrummet att ta en ordentlig plats i ditt hem. Sömn och vila har alltid varit ett av våra grundläggande behov - men framåt så kommer det även att vara en trend att hela din livsstil är vilsam, med fokus på nedvarvning och rekreation.

Framöver kommer inte materiella ting eller upplevelser att vara lika viktigt, detta har vi blivit vana vid och förväntar oss redan. Framtidens lyx kommer istället att vara en vilsam och hållbar livsstil. Att få en lugn och bra natt fylld av god sömn, må bra mentalt och få tysta stunder och tid till att fokusera. Detta kan ske på olika ställen men i hemmet kommer sovrummet att vara en självklar plats för avkoppling och rekreation. Det kommer att få en viktigare och mer väsentlig plats i hemmet än vad vi har sett tidigare.

Så, hur skapar man ett vilsamt sovrum? Denna fråga har många svar och du behöver först och främst ta reda på dina behov. Ställ dig frågor som vad du mår bra av och finns det färger och kulörer som gör dig lugn? Vilka material ger dig ett lugnande intryck, och hur ser din dygnsrytm ut? Många av svaren sitter du på själv men här nedan har vi samlat några tips som hjälper dig på vägen till ditt eget vilsamma sovrum.  

Möblering och prylar – skapa en lugn plats

Efter att du har tänkt igenom dina behov, börja med att se över vad du har att jobba med:

  • Rummets form
  • Fönstrens form
  • Ljusinsläpp från fönster
  • Insyn från grannen
  • Gatlampor utanför

Tänk även igenom vad du har för möblering idag. Känns den rätt? Är det för trångt eller för rörigt? Vad är det för prylar du har i rummet?

Ditt sovrum ska ge en skön känsla och ha fritt utrymme att röra sig på. Att ständigt behöva krocka med sin partner, slå i tån på en pall som står i vägen eller alltid mötas av bänken som bara samlar stök ger dig inte bra förutsättningar för att skapa en vilsam plats. Detsamma gäller för ett sovrum med trånga utrymmen. Ofta finns en tendens till att man samlar på sig för mycket grejer som egentligen inte ens har ett syfte i sovrummet. Se till att rensa bort onödiga prylar och skapa en lugn oas. Ta dig tid att flytta runt, ta bort, rensa och flytta runt igen tills du känner dig helt nöjd.

Ofta finns en tendens till att man samlar på sig för mycket grejer som egentligen inte ens har ett syfte i sovrummet.

Förvaring – få undan grejerna

Förvaringsmöbler fyller en stor mening i sovrummet och hjälper dig att få undan kläder och grejer som faktiskt inte behöver vara framme. Förvaringsmöbeln kan vara en garderob med snygga handtag, en skjutdörrsgarderob som sväljer mycket kläder eller en fin byrå som även kan vara en plats för dekoration. En grön växt i en fin kruka, en lampa som sprider ett behagligt ljus eller varför inte en bild på dina käraste? Se även till att gå igenom och rensa bland din förvaring med jämna mellanrum så att det känns prydligt även innanför dörrarna och lådorna. Översvämmande garderober och lådor kan ge en viss stress och oro.

Textilier – en ombonad känsla

Trenden med en vilsam livsstil kommer även att ta med våra sovkläder ut från sovrummet. Vi kommer kanske inte gå ifrån sängen i pyjamas eller morgonrock och direkt till arbetet. Men vi kommer se mer av sovkläder i en annan tappning och inspirerade av sovrummet. Redan idag ser vi bland annat kimonon som ett klädesplagg som används mer än bara som morgonrock vid frukostbordet.

För att skapa ditt vilsamma sovrum behöver rummet få en ombonad och trygg känsla. Det kan du uppnå genom att inreda med textilier. Böljande gardiner som ger insynsskydd, mjuka sängkläder att kliva ner i, en sänggavel klädd i textilier eller en varm och mysig matta att sätta ner fötterna på en kall morgon. Tänk också på behagliga kuddar för huvudet att få vila sig på en stund och ett härligt överkast att sticka ner fötterna under. Du kan med fördel lyfta in olika material som linne, bomull och sammet. Textilierna hjälper till att ge ditt sovrum en lugn känsla och skapar en rogivande effekt.
Ett annat sätta att jobba med textilier är att satsa på en snygg morgonrock att slänga om sig på morgonen. Under dagen kan den pryda sovrumsväggen. 

Belysning – hjälper dig att varva ner

För att kunna varva ner och hitta återhämtning i ett sovrum behövs bra belysning. Med rätt belysning kan vi förbättra vårt välmående och nedvarvning, som i sin tur förbättrar vår sömn. Det välmående ljuset kan varieras beroende på vad du ska göra i rummet och vilken tid på dygnet det är. Vill du se hela rummet för att få en god överblick, se vad du har för kläder i garderoben eller läsa en bok behövs ordentligt med ljus och rätt typ av ljuskälla.

Satsa på en neutral ljuskälla i ditt sovrum. Ljuskällan ska inte ge ett för varmt och gult sken, men inte heller ett för kallt eller blått. Detta kan ge färgåtergivningen ett missvisande intryck och även få dig att anstränga ditt seende, vilket kan leda till frustration och stress. När du vill lysa upp så att du ser ordentligt kan du använda exempelvis en integrerad belysning bakom din skjutdörrsgarderob, en taklampa som fördelar ut ljuset jämnt över rummet eller läslampa vid sängen.

När det är dags att varva ner är ett varmt ljus att föredra. Ett bra tips är dimmer på lamporna som ska ge ordentlig belysning. På så vis kan du enkelt sätta rätt stämning i rummet. Välj ut dina lampor med omsorg så att de får dig att trivas och ger ett varmt och behagligt sken. Lampskärmens färg och riktning kan även hjälpa till att sätta rätt stämning för nedvarvningen.

Något som inte är nytt men väl värt att påminnas om är att alla våra skärmars blåa ljus försämrar vår nedvarvning och sömn. Så lägg dina telefoner, paddor och datorer utanför sovrummet och hjälp dig på traven att skapa en vilsam livsstil. Det är du värd.

Mer inspiration