Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Inred med mattor

Mattor kan göra underverk i ett rum. Men hur ska du egentligen tänka när du ska välja vilken tygbeklädnad som ska få pryda ditt golv? Ska du välja mattan utifrån övrig inredning du har i rummet, eller är det just mattan som styr resten av inredningen? Vi har samlat lite olika tips på hur du kan tänka.

Att inreda med mattor kan vara svårt. Ett tips är att börja tänka över vilken funktion du ute efter och vad mattan ska tillföra i rummet. Sen kan du börja fundera över färgval och vilken typ av matta som fungerar bra utifrån aktiviteter du utför på platsen.

Mjuka mattor till barnrum och sovrum  

I ett barnrum kan det vara många parametrar att ta hänsyn till som inte nödvändigtvis har så mycket att göra med inspirerande inredning. En stor matta är till exempel ett bra alternativ istället för en heltäckningsmatta som är svår att byta ut och damma av, eller vid behov kunna tvätta.  Med en stor matta blir det också varmt och härligt för fötterna och det ger en stor sittyta för att kunna leka på golvet. 

Oavsett om du är morgontrött eller skuttar upp när klockan ringer så vill du mötas av någonting mjukt och härligt när du ställer ner fötterna. Någonting mysigt att borra in dem i på morgonen. Vi rekommenderar riktigt lurviga och stora mattor till sovrummet, som sträcker sig runt hela sängen. För att få en lugn känsla i sovrummet kan du också tänka på att inreda med en matta som går i samma färgskala som övrig inredning.

Rama in med mattor i vardagsrum och kök

I köket med öppen planlösning kan mattan rama in köksbord och stolar på ett snyggt sätt som skapar tydliga avgränsningar i rummet. Tänk också på att välja din köksmatta med omsorg så att du lätt kan få undan eventuella matrester som annars kan gömma sig kvar i mattan. Väljer du en matta med lite längre lugg, se till att luggen har en ögla och är tät.

I vardagsrummet, en plats för umgänge och vila, kan det kännas ombonande och ge ett värmande intryck med en matta som är stor till storleken och mjuk för fötterna. En större matta i vardagsrummet ger en fin helhet och inramning. För att soffdelen skall se extra inbjudande ut, lägg då mattan en bit under soffan. Vid en öppen planlösning kan mattans funktion även vara av vikt att tydligt dela upp rummet.

Okonventionell mattinredning

Traditionellt sett så brukar mattor användas för inramning och mjukt underlag till kyliga golv. Men användningsområdena tar inte slut där. Mattor funkar utmärkt för att skapa mysiga hörnor, intressanta väggbonader och för att lyfta fram glimmer i rummet. Låt fantasin sätta gränserna för vad du kan göra med den mångsidiga mattan.