Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Duka upp för höstens kalas

Visst är det extra härligt att duka bordet med höstens färgtoner och levande ljus. Oavsett om du bjuder på en enklare middag för en vän eller en festlig middag för ett större sällskap – så sätter en vacker dukning extra guldkant på bordet. Färger, former och material – vi ger dig några tips på hur du kan få till en trendig höstdukning.

Sätt en bas

För att få en harmonisk och sammanhållen dukning, börja med att sätta en bas och en enhetlig färgpalett. Addera sedan kulörer som får dukningen att lyfta till högre höjder. En av höstens trendiga färger inom inredning är gult vilket får dukningen att bli lekfull, varm och härlig. Låt gärna gult ta plats och återkomma i tallrikar, blommor och glas - det gör dukningen effektfull.  Önskar du en mindre färgstark dukning, passar det lika bra att låta enstaka detaljer sticka ut i gult. Dukning kan vara i en varm jordnära kulörsättning och låta ljusen sticka ut i gult. Det kan bli lika maffigt.

Återanvänd material från naturen

Den naturnära trenden är tydlig under 2021 – vi längtar ut samtidigt som vi vill låta naturen ta plats i vårt hem. Inte minst i dukningen. Naturen har mycket att bjuda på i form av fina dekorationer. Det kan vara i blomarrangemanget eller som en mindre detalj på bordet. En promenad i ditt område kan ge inspiration för vad som skulle kunna sätta karaktär på just din middag - kvistar, äpplen, löv, rönnbär eller varför inte kastanjer.

Keramik gör dukningen personlig

Keramik i olika dess former får vi inte för mycket av och här kan du testa dig fram med att bygga upp stilleben av mindre keramikvaser eller duka upp med unika och udda tallrikar gör din dukning personlig och omsorgsfull. Du kan även blanda matta och blanka ytor för att få en fin dynamik.

Blanda material

För att få till en härlig dukning, blanda olika material. Hårda material som porslin, bestick och vaser kan behöva mjukas upp med en duk eller tygservetter. Linne är ett material som funnit med oss ett tag och vi tröttar inte.

Den sista men absolut inte den minsta delen i dukningen för att skapa en härlig och stämningsfull middag är ljus. Med ljusen skapar du en mysig stämning, låt gärna ljusen vara i olika nivåer, färger och varför inte snirkliga ljus. Variationen gör dukningen personlig. Du kan även plocka in en ljusslinga på bordet eller hänga upp ovanför.

Fler inredningstips