Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Inred balkongen smart

Varför borde man fråga sig själv vad man ska använda balkongen till innan man börjar inreda den? Hur inreder man balkongen smart? Och hur kan du maximerar din balkongyta? Ta del av tips på hur du kan tänka innan du börjar inreda din balkong och ta del av två exempel i Hammarby Sjöstad.

För olika personer, fyller balkongen olika funktioner. Innan du börjar inreda din balkong kan det vara bra att ställa sig frågan - vad kommer jag faktiskt använda balkongen till? Låt sättet du vill använda balkongen på, styra både val av inredning och möbler. Då får du en balkong som matchar hur du faktiskt kommer använda den.

Vad ska du använda balkongen till?

Vad du ska använda balkongen till är det första du borde fråga dig själv. Blir det en plats för frukost, lunch, middagar och fikastunder? Eller blir det en plats för återhämtning, kanske med en bok eller med en podcast i öronen?

Om det är viktigast för dig att kunna flytta ut dagens alla måltider så kanske det ska få styra hur du väljer att intreda balkongen. Låt bord och stolar ta plats först, så får övrig inredning kommar efter.

Vill du istället ha en plats för återhämtning och lugna stunder? Då kanske lounge-soffan eller en härlig fåtölj är det viktigaste. En mysig plats att krypa upp i under ljumma sommarkvällar och soliga dagar.

Börja därför med att fundera på hur du vill och kommer att använda balkongen, och låt det styra din inredning.

 

Inspireras av balkongerna i Lugnet

I Hammarby Sjöstad skulle visningslägenheternas balkonger inredas. Balkongerna skiljer sig åt både när det kommer till storlek och form. Här valde man därför att inreda balkongerna på två helt olika sätt. 

Visningsfyrans balkong

Fyrans balkong har en lång men smal balkong. Normalt kanske man hade velat inreda balkongen genom att utgå från kortsidorna, för att den just inte ska uppfattas som långsmal. Men här valde vi att göra tvärt om. Istället för att spela på längden så körde vi på ett långbord längsmed. Tänk dig att duka upp till middag med den här utsikten över området. Om du hellre vill titta på sällskapet än på utsikten, så är det bara att vända denna möbel och skapa ett kortbord med soffor på vardera sida. Det andra bordet kan lätt fällas ihop och ställas åt sidan.

Visningstvåans balkong

Tvåan har istället en ganska kvadratisk balkong mot innergården. Här skapas en mysig hörna för både häng och härligt trädgårdsfix. Med en nätt rottinggrupp, samt ett planteringsbord och en pallkrage så inspireras du till att också våga sig på små odlingar. 

Den mysiga känslan har man verkligen lyckats fånga med hjälp av växter, belysningar och textiler. Läs mer om hur du får till myskänslan med dessa tre komponenter.

Maximera balkongytan

Det finns flera tips och trix för att utnyttja balkongytan på bästa sätt.

Utnyttja väggar

Att använda sig utav väggarna är ett smart sätt att maximera balkongytan. Du kan till exempel sätta upp ett armeringsjärn eller använda väggpaneler för att  hänga växter och lyktor i.

Ett annat alternativ är att ställa dit höga och smala hyllor som inte tar så mycket golvyta, men som trots det rymmer både dekoration, växter och förvaring.

Utnyttja balkongräcket

På balkongräcken kan man inte bara hänga upp balkonglådor. Idag finns ett brett utbud av exempelvis bord som går att hänga på balkongräcket, och som sedan smidigt går att fälla ihop. Det finns även parasol som går att fästa i balkongräcket. Och inte minst är det en perfekt plats att hänga upp mysiga ljusslingor på.

Använd taket

Förutsatt att det finns ett tak och att det finns ställen i balkongtaket att fästa saker vid så är det en bra plats att hänga upp växter och ljuslyktor på. Om du hänger upp några amplar så kan även dessa fungera som insynsskydd för dig som vill ha en lite mer sluten utomhusoas.

Smarta möbler

En och samma möbel kan fylla flera olika behov. Loungegrupper går oftast att dra isär och smidigt möblera om. Då kan soffan istället bli en varsin fåtölj eller en dagbädd att sträcka ut sig på. Samma sak gäller möbler med förvaring. Idag finns också ett brett utbud av balkongmöbler med praktisk förvaring. Om du vet att du inte vill hålla på att ta in dynorna varje kväll så kan du se till att köpa en bänk eller soffa som det enkelt går att stuva ner dynorna i. 

Förvaring

För mer förvaring så har butikerna ett brett utbud av stapelbara lådor med lock som tål väta och kan stå ute året om. Se till att lådorna är rätt storlek så de enkelt går att putta in under balkongsoffan eller gömma undan på andra lämpliga ställen.