Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Så färgsätter du ditt hem

Vi börjar först känna oss riktigt hemma när allt har sin plats och när de färger vi har valt till hemmet pryder våra rum. Välja färger, golv och dörrar i sitt hem är inte alltid så lätt och vägen till att få ihop helheten kan vara snårig. Här får du enkla tips och råd.

Idag övergöds vi med inredningstrender och vilka färger som gäller för att gå i linje med det senaste. Så vart ska man egentligen börja? Första frågan du behöver ställa dig är vilken känsla du vill skapa i ditt hem. Vill du skapa lugn och harmoni, en känsla som uppmanar till kreativitet, en mysig och ombonad plats eller kanske en känsla av rymd? Dina behov kan se olika ut men det är du som ska bo, leva och trivas i ditt hem.

Efter din kartläggning av vad du vill uppnå kan du inspireras av bilder, naturen och omgivningen som kan hjälpa dig att hitta en riktlinje eller kanske till och med våga ta steget mot något nytt. Om vi ser till trendernas riktning så våga färg! En del gillar en neutral färgsättning i sitt hem med detaljer som sticker ut, vissa älskar mycket färg och andra någonting där emellan. Oavsett vilket färgval du än gör så sätter färger en stämning och skapar en känsla i ditt hem.

Färgerna sätter stämningen

När du har börjat landa i vilken känsla du vill skapa samt vad som får dig att trivas och känna dig hemma, kan du börja kika på vilka färger och färgnyanser du gillar. Färgsättningen kan börja på olika sätt. Till exempel kan du lyfta in en färgstark soffa som tar ton i rummet, gardiner och kuddar som går i din favoritfärg eller tavlor med motiv som går i färgkombinationer du gillar.

För att få ihop hemmet till en helhet, undvik en enstaka färg på några få utvalda detaljer som en kudde, ljuslykta och pläd. Det kan upplevas som spretigt. Ett tips kring färgsättning är att välja en till två färger som ska vara genomgående för väggar, golv och större möbler. Addera sedan ytterligare en till två färger på mindre möbler och textilier som är mer lika i nyans och som passar tillsammans med huvudfärgerna. Skulle kunna vara mattor, gardiner och belysning. Sist, lyft in en till två färger i inredningsdetaljer som kuddar, tavlor, pläd och blommor.

Det gör att kontraster suddas ut och skapar en harmoni i rummet. Vill du gå mer mot en huvudfärg? Plocka in färgen i olika toner för att få ett djup och en spännande dynamik.

Det kan ta tid att landa i ett nytt hem och känna in hur man ska få ihop helheten, speciellt när det kommer till färgsättning av hem och val av kulör på vägg. Därför har vi på Bonava gjort det enkelt för dig genom att vi tagit fram en färgpalett med neutrala baskulörer som både är populära och hållbara för en längre tid. Du kan välja att lyfta in kalla, varma eller neutrala baskulörer som ger dig goda förutsättningar för att på egen hand kunna sätta din personliga prägel och färgsätta ditt hem precis som du vill. För att få ihop en helhet i färgsättningen kan du även tänka på att kalla kulörer harmonierar med varandra och varma kulörer skapar tillsammans en helhet.

För att få ihop en helhet i färgsättningen kan du tänka att kalla kulörer harmonierar med varandra och varma kulörer skapar tillsammans en helhet.

Tips när du inreder med färg

Färgsättning på väggar 

Går du i tankarna att måla om ett rum men inte kan bestämma dig för vilken kulör du vill måla? Bra, då är du en bra bit på väg. Kulörer behöver nämligen upplevas i det rum du befinner dig i. En avgörande del i hur en kulör upplevs i ett rum är beroende på vilket väderstreck rummet vetter mot. Ligger rummet i söderläge drar kulören något åt det varma hållet medan samma kulör i ett rum i norrläge kan upplevas något kallare. Välj därför ut några olika kulörer och måla upp några mindre ytor av varje färg på de fyra olika väggarna i rummet. Låt det sjunka in och se hur ljuset faller på. Då kommer resultatet att bli bästa möjliga.

Du kan även jobba med upplevelsen av ett rum med ljusa eller mörka kulörer. Har du ett rum som du vill ska upplevas som större, är ett tips är att gå mot en ljusare kulör. Ljusa och kalla kulörer reflekterar och förstorar ett rum. Medan mörkare och varmare kulörer förminskar rummet något men ger ett ombonat och mysigt intryck - vilket kan vara populärt i exempelvis sovrum. Mättade toner skapar ett större lugn medan kulörta färger kan vara perfekt i ett rum för att få utlopp för kreativitet, vilket exempelvis kan vara spännande i ett barnrum.

Golv och dörrar

Precis som väggar, utgör golvet en stor yta och sätter en stor prägel på hela känslan av ett hem. Golvmaterialet, ytstrukturen, hållbarheten, hälsa- och miljö – alla delar är viktiga när vi lyfter in vilka golv vi erbjuder från oss på Bonava. Köper du ett hem från Bonava ingår parkett i ek. Ett golv som är hållbart ur ett miljöperspektiv men även ett golv som håller i längden, är slitstarkt och som du kan slipa om någon gång i framtiden om du vill. I våra inredningspaket kan du även välja att gå mot ljusare golv så som vitlaserad ek eller vitpigmenterad ask. Det vitlaserade golvet ger en elegant och stilrent utseende medan det vitpigmenterade askgolvet med askens naturliga färgvariationer ger golvet en känsla av det råa och naturnära. Det valda golvet är genomgående i hela bostaden och ger ett harmonierat helhetsintryck och underlättar för övrig färgsättning i ditt hem.

Innerdörrar - hur ska man tänka? Det finns innerdörrar i olika färger, olika ytbehandlingar och med eller utan spegelram.  Bonava har valt att gå på linjen med vita släta dörrar för en lång hållbarhet och för att ge möjligheten att sätta personligheten i övriga delar av hemmet. Vita släta dörrar gör det även enkelt att rengöra och du hålla i gott skick. 

Färgsättning i ett hem, oavsett om det är kulör på vägg eller på annan inredning kan kännas svårt men vårt säkraste tips är att ta god tid på dig. Fundera över vilka behov du har i ditt hem och vilken känsla du vill uppnå. Det är du som ska hitta hem.

Vill du veta mer om våra inredningspaket?
Läs mer

Mer inspiration