Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Inred med växter

Idag är de gröna växterna ett självklart inslag i inredningen för många. Här kommer några tips på hur du kan tänka om du vill fylla hemmet med nya klorofyllrika vänner.

Gröna växter kan på ett enkelt sätt bidra till att skapa en mer livfull och ombonad känsla inomhus. Genom att göra medvetna val kring både placering och växtsort kan man skapa spännande, harmoniska eller lekfulla rum, allt efter eget tycke och smak. Dessutom bidrar de till ett bättre inomhusklimat med sina luftrenande egenskaper.

Bygg på höjden med större växter

Variera höjden på grönskan med stora krukväxter som står direkt på golvet eller ovanpå ett lågt föremål. Här finns många alternativ att välja bland. Till exempel olika typer av rustika palmsorter, mindre oliv- och fruktträd, höga kaktusar, greniga buskar eller storbladiga växter.

Tänk utanför krukboxen

Det finns en hel del kreativa saker man kan hitta på med växter som skapar lekfulla miljöer. Prova att plantera dem i andra föremål än traditionella krukor som exempelvis en gammal tekanna, glasskål, eller trälåda. Se bara till att det är bra dränering för att minska risken för övervattning och att det samlas vatten längst ner som rötterna står i. Ett annat enkelt sätt att variera krukorna på är att linda tidningspapper, kartor, notböcker eller något annat snyggt papper runt dem. Lek gärna med placeringen av dina växter. Häng upp växter på väggen eller köp krukor som kan hängas upp och ner. Det skapar genast en lekfull känsla i rummet!

Icke-gröna fingrar?

Även den som saknar gröna fingrar kan ha ett grönt hem. Tricket är att välja rätt sorts växter som passar både hemmet och livsstilen. Generellt brukar olika typer av kaktusar och suckulenter vara bra val som inte ställer så höga krav på skötsel och placering. Om man upplever att växterna alltid dör trots idoga ansträngningar kan det bero på faktorer som torr luft, dragiga fönster eller kalkrikt vatten. Våga prova dig fram, men ta gärna hjälp av erfaren personal när du inhandlar dina växter. Berätta hur ditt hem ser ut, hur du brukar sköta om dina växter och vad du gillar så blir det lättare att hitta rätt.

Mer inspiration