Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

3 inredningstips för mysig balkong

Det kan vara svårt att få till den rätta känslan på balkongen. Man vill gärna ha utrymme att röra sig på, utan att det ska kännas kalt och tomt. Så hur gör man för att skapa en utomhusoas med hög mysfaktor? Helt enkelt genom att applicera samma tänk som inomhus. Här har vi samlat tre viktiga komponenter för att få till den mysiga känslan på balkongen.

1. Mattor och textiler

Mattor som går att ha utomhus behöver inte enbart vara mattor som säljs som utomhusmattor. Här funkar till exempel trasmattor i bomull och mattor i jute eller sisal bra. Men det kan vara bra att tänka på att de kommer utsättas för sol, vind och vatten. Alltså ganska mycket slitage. Så välj en matta som går att tvätta, exempelvis en trasmatta i bomull.

2. Belysning

Idag finns det ett brett utbud av belysning, även för utomhusmiljöer. Pendellampor, bordslampor och golvlampor för utomhusbruk finns i alla prisklasser, och med solcellsdrivna lampor kan även uteplatser utan elektricitet få trivsam belysning.

Elektricitet och solceller i all ära, men det är ändå inte många saker som är mysigare än att tända ljus. Inred därför balkongen med många lyktor och ljushållare. Ju fler, desto bättre.

Färgsprakande oas

Här har man verkligen fått till myskänslan med hjälp av textiler, växter och belysning. På golvet har man lagt en matta i naturmaterial för att skapa ett mjukt intryck. I soffan har man valt att ha flera kuddar i mjuka färger, vilket gör sig fint mot den färgsprakande fasaden. Mysfaktorn förstärks av den klassiska ljusslingan i taket, nästan ett måste för varje balkong. Och med hjälp av amplar och växter ramar man in ytan till en härlig utomhusoas.

3. Planteringar och växter

Planteringar är inte bara för trädgårdar. Oftast krävs det nämligen inga stora ytor. På balkongen kan du nyttja både balkongräcken och väggar till odlingslådor. Då hålls golvytan fri för annan inredning. Det är speciellt praktiskt om du har en liten balkong, eftersom den då upplevs som mindre trång än om du ställer allt på golvet. Du kan också använda pallkragar i mindre storlek till planteringar på balkongen. Och om du staplar dessa så kan till och med odla potatis i. Glöm bara inte bort att vattna!