Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Inred med gardiner

Att flytta in i ett nytt hem är att få en ny chans att skapa drömhemmet. Men det finns också vissa utmaningar. Du kanske har fler fönster att ta hänsyn till, fönster åt olika väderstreck eller en ny takhöjd. Genom att inreda smart med gardiner kan de fylla dina behov både vad gäller funktion, design och hemkänsla. Här kommer fem tips för dig att tänka på när det är dags att välja gardiner.

Mörkläggande gardiner – skapa en rofylld vrå i ditt hem

Nu när de ljusa sommarkvällarna är på ingång kan det bli lite extra klurigt få en rofylld sömn. Mörkläggande gardiner är ett bra tips till dig som önskar ett litet mörkare och svalare sovrum. Men du behöver inte ha praktiska rullgardiner för att stänga ute ljuset. Det räcker att ha vanliga gardiner med något tyngre och tätare tyg. Denna typ av gardiner kan också fungera som ljuddämpare från de glada sommarutropen utifrån. Är du ute efter en lite lyxigare känsla i rummet, så kan en mörkläggande gardin i sammet vara ett bra val. Du kan även få till en lyxigare känsla genom att skapa böljande gardiner längst med en hel vägg och på så vis även få en ombonad känsla. Tänk att du ska skapa ett enhetligt färgschema och låt gardinerna svepas med i färgsättningen.

Gardiner för ljusinsläpp – låt ljuset flöda

I andra rum än ditt sovrum kanske du vill släppa in ljuset så mycket som möjligt. Då är det toppen att satsa på en skir och lätt gardin som hjälper ljuset att strila in i rummet. Linne är ett populärt material till våra gardiner (och även för kuddar, soffor och dukar). Satsar du på en skir gardin i lite mörkare tyg är ett hett tips att se till att du även plockar in mörkare detaljer i andra detaljer i hemmet, som krukor eller andra föremål. Då binder du ihop inredningen och ger ditt hem en enhetlig känsla. Om du väljer en ljusare skir gardin kan du också blanda med ljusa detaljer, men bryta gärna av med kulörer och material från den övriga inredningen för att få ett djup. Och kom ihåg, även om vi älskar att få in solljus i våra hem, kan det ändå vara skönt att kunna dra för när solljuset är som starkast, för att undvika att möbler bleks.

Förläng rummet med gardiner 

Om du vill skapa en känsla av att det är högre i tak än vad det faktiskt är i ditt hem kan du hänga gardinen så nära taket som det går, eller direkt i taket. Då följer gardinerna din vägg från tak till golv och på så vis maxar du din takhöjd. En gardinskena fäst i vägg eller tak för denna typ av upphängning är ett tips, men det går också att få till med hjälp av en gardinstång. Även om du inte vill hänga gardinen hela vägen upp i taket utan längre ned på fönstret, tänk på att lyfta gardinstången något högre än fönstrets våglängd. Annars finns risken att du får ett förminskat och hopkrympt rum.

Upphängningen kan göra skillnad

Så nu när du har valt typ och plats, vad ska du hänga upp dina gardiner med? Hällor och kanaler eller fingerkrok? Med hällor och kanaler kan du enkelt och smidigt trä på din gardin. Genom det får du ett lite enklare fall på gardinen. Om du sätter upp den med fingerkrokar kan du enklare styra det fall du vill ha, och bestämma storleken på vecken du är ute efter. Om du vill hänga upp en hissgardin är det bra om du ser till att hänga hissgardinen innanför fönsterkarmen, så kommer den mer till sin rätt tillsammans med fönstret. Hänger hissgardinen utanför fönsterkarmen finns risken att gardinen känns svävande och sticker ut för mycket från hela fönsterkreationen.

Även gardinskenorna kan ge karaktär åt rummet och gå i linje till övrig inredning. De svarta detaljerna kan exempelvis återfinnas i gardinstängerna.

Glöm inte att mäta gardinerna

Innan du köper nya gardiner behöver du alltid se till att längden på dina gardiner blir lagom. De ska inte släpa för mycket mot golvet, eftersom det kan se slarvigt ut (och dessutom göra det ännu bökigare med dammsugningen). Men gardinerna ska heller inte vara för korta. Gardiner gör en stor inverkan i ett rum och blickfånget dras snabbt mot en för kort gardin. Tänk på hur högt i tak det är i ditt rum, var på väggen gardinstången eller gardinskenan ska hänga och utgå ifrån det. Lycka till med ditt gardinande!