Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bonavapinbonavapin-in-availablebus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Duka för sommarfest

Så skapar du sommarens vackraste dukning

Att skapa en vacker sommardukning behöver varken ta lång tid eller kosta en förmögenhet. Med en bit tyg, några glasburkar och blommor från trädgården kan du komma långt.

Sommarens fester förtjänar en vacker dukning. Med enkla medel skapar du en dukning som imponerar på gästerna.

Börja med en duk

En vacker duk är något som genast tar dukningen till en annan nivå. Idag har de flesta av oss inte tillgång till en mangel och att stryka stora dukar är ett riktigt hästjobb. Linne har varit ett populärt material sedan flera år tillbaka. Och det är inte att undra på. Linne är ett tyg av naturmaterial som vävs av växtfibrer från lin. Vill du inte så behöver den inte strykas, den är minst lika vacker med sina skrynklor och veck.

Har du ingen duk i lämplig storlek fungerar ett lakan, en tygbit eller en gardin alldeles utmärkt. Se bara till att det är något du inte är allt för rädd om. Räkna med att någon kommer att spilla.

siteassets/altadalen_duk_1180x500.jpg

Ta dukningen till en annan nivå med en snygg duk.

siteassets/altadalen_brod_halvbild_580x400.jpg
siteassets/altadalen_sidan_580x400.jpg

Man tager vad man haver

Ska du bjuda många och har varken tillräckligt med porslin, glas eller bestick. Låna ihop från vänner och bekanta eller ta en tur till närmaste secondhandbutik. Att blanda olika färger och mönster är jättesnyggt. Allt behöver inte matcha.

siteassets/altadalen_narbild_580x400.jpg
siteassets/altadalen_kuvert_580x400.jpg

Hellre fler små buketter än en stor

Stora vackra buketter kan vara pampiga. Men att sätta en hög bukett i mitten av ett bord skymmer sikten och gör det svårt att prata med dem som sitter på andra sidan bordet. Dela hellre upp buketten i flera små som du sprider ut över bordet.

Du behöver inte åka till affären för att köpa blommor. Använd det som naturen har att bjuda på just nu. Bind små buketter av sådant du hittar i trädgården, på ängen eller i skogen. Blanda blommor och blad. Kvistar med bär och grönsaker utgör vackra dekorationer. Sätt ett knippe morötter i en vas med blasten uppåt. Eller låt rankor av murgröna slingra sig över bordet. Här är det bara fantasin som sätter gränsen.

Har du inte tillräckligt många vaser i rätt storlek. Använd det du har hemma, som exempelvis urdiskade glasburkar, ljuslyktor och glasflaskor.

siteassets/altadalen_buketter.jpg

Använd det som naturen har att bjuda på just nu.

siteassets/altadalen_blommor_580x400.jpg

Flera små buketter är bättre än en stor.

Jobba med olika höjder

Precis som när du inreder så kan du göra dukningen mer intressant och skapa dynamik genom att jobba med olika höjder. Blanda höga ljusstakar med låga ljuslyktor. Placera enstaka höga blommor i glasflaskor och små buketter i glasburkar. Har du möjlighet, häng en ljusslinga eller en rad med vimplar ovanför bordet.

siteassets/altadalen_vaningar_580x400.jpg

Skapa dynamik genom att placera föremål både högt och lågt.

siteassets/ljusslinga_580x400.jpg

Hög mysfaktor med en ljusslinga över bordet.

Enkla dekorationer

Det är enkelt att skapa små dekorationer som förhöjer hela dukningen.

  • Knyt ett enkelt hampasnöre runt servetten och fäst en etikett med gästernas namn.
  • Frys in bär eller ätbara blommor och blad i istärningar.
  • Bind vackra sidenband runt foten på gästernas glas.
  • Rabarberblad blir snygga bordsunderlägg.
  • Vackra snäckor, stenar eller bitar av drivved utgör passande dekorationer i sommardukningen.
siteassets/altadalen_dekoration_580x400.jpg

Enkla dekorationer är oftast de vackraste.

siteassets/altadalen_isbitar_580x400.jpg

Gör vackra isbitar med bär, blommor eller blad.

Bjud på en läskande välkomstdryck

I sommarvärmen är det gott med en läskande välkomstdryck. Bjud gästerna på hemgjord rabarbersaft som du serverar ur en vacker tillbringare eller karaff.

1 kg rabarber

1,5 l vatten

4,5 dl strösocker

Saften från en citron

  1. Skölj, ansa och skär rabarbern i små bitar och koka tillsammans med vattnet i cirka 15 minuter utan att röra om.
  2. Sila bort rabarberresterna och koka upp saften på nytt tillsammans med strösocker och citronsaft.
  3. Låt svalna och häll sedan upp saften i en tillbringare eller flaska
  4. Servera väl kyld tillsammans med isbitar och jordgubbar.
siteassets/valkomstdryck_1180x500.jpg

Läskande välkomstdryck gjord på rabarber.