Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Duka för sommarfest

Att skapa en vacker sommardukning behöver varken ta lång tid eller kosta en förmögenhet. Med en bit tyg, några glasburkar och blommor från trädgården kan du komma långt.

Sommarens festligheter förtjänar en vacker dukning oavsett om du dukar för kompisfikan eller släktmiddagen. Med enkla medel skapar du en dukning som imponerar på gästerna.

Börja med en duk

En vacker duk är något som genast tar dukningen till en annan nivå. Idag har de flesta av oss inte tillgång till en mangel och att stryka stora dukar är ett riktigt hästjobb. Linne har varit ett populärt material sedan flera år tillbaka. Och det är inte att undra på. Linne är ett tyg av naturmaterial som vävs av växtfibrer från lin. Vill du inte så behöver den inte strykas, den är minst lika vacker med sina skrynklor och veck.

Har du ingen duk i lämplig storlek fungerar ett lakan, en tygbit eller en gardin alldeles utmärkt. Se bara till att det är något du inte är allt för rädd om. Räkna med att någon kommer att spilla.

Man tager vad man haver

Ska du bjuda många och har varken tillräckligt med porslin, glas eller bestick. Låna ihop från vänner och bekanta eller ta en tur till närmaste secondhandbutik. Att blanda olika färger och mönster är jättesnyggt. Allt behöver inte matcha.

Hellre fler små buketter än en stor

Stora vackra buketter kan vara pampiga. Men att sätta en hög bukett i mitten av ett bord skymmer sikten och gör det svårt att prata med dem som sitter på andra sidan bordet. Dela hellre upp buketten i flera små som du sprider ut över bordet.

Du behöver inte åka till affären för att köpa blommor. Använd det som naturen har att bjuda på just nu. Bind små buketter av sådant du hittar i trädgården, på ängen eller i skogen. Blanda blommor och blad. Kvistar med bär och grönsaker utgör vackra dekorationer. Sätt ett knippe morötter i en vas med blasten uppåt. Eller låt rankor av murgröna slingra sig över bordet. Här är det bara fantasin som sätter gränsen.

Har du inte tillräckligt många vaser i rätt storlek. Använd det du har hemma, som exempelvis urdiskade glasburkar, ljuslyktor och glasflaskor.

Jobba med olika höjder

Precis som när du inreder så kan du göra dukningen mer intressant och skapa dynamik genom att jobba med olika höjder. Blanda höga ljusstakar med låga ljuslyktor. Placera enstaka höga blommor i glasflaskor och små buketter i glasburkar. Har du möjlighet, häng en ljusslinga eller en rad med vimplar ovanför bordet.

Enkla dekorationer

Det är enkelt att skapa små dekorationer som förhöjer hela dukningen.

  • Knyt ett enkelt hampasnöre runt servetten och fäst en etikett med gästernas namn.
  • Frys in bär eller ätbara blommor och blad i istärningar.
  • Bind vackra sidenband runt foten på gästernas glas.
  • Rabarberblad blir snygga bordsunderlägg.
  • Vackra snäckor, stenar eller bitar av drivved utgör passande dekorationer i sommardukningen.

Bjud på en läskande välkomstdryck

Hallonlemonad

Saften:
200 g hallon (färska eller djupfrysta)
2 dl socker
2 dl vatten
Lemonad:
3-5 citroner (justera syra efter smak)
Ca 1 liter vatten
 
  1. Börja med att koka upp socker + vatten under omrörning
  2. Lägg i hallonen när sockret har lösts upp
  3. Rör om (kanske mosa några av hallonen) och låt puttra ca 3 minuter
  4. Låt svalna helt och sila allt för att få bort kärnorna
  5. Pressa i citronen och smaka av

Häll upp i glas med is plus några hallon eller jordgubbar och njut av solens strålar.