Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Skapa en mysig uteplats

Skapa ditt eget paradis genom att fylla din balkong eller altan med grönskande och blommande växter. Även på en liten uteplats kan du få plats med både bärbuskar, kryddväxter och sommarblommor. Golvet är inte det enda stället du kan placera en kruka på. Utnyttja även väggar, tak och balkongräcke så har du snart din egen grönskande oas.

Om sommaren finns det knappast en bättre plats att vara på än din egen uteplats. Med rätt inredning kan du enkelt skapa ett mysigt rum för avkoppling och umgänge. Här får du några enkla tips.

Odla på höjden

På din uteplats kan du odla både ätbara växter och sådana som enbart är till för beskådan. Genom att odla i olika nivåer får du plats med fler växter. Det skapar också mer dynamik på uteplatsen och ger en trivsammare känsla.

Ett uppstammat vinbärsträd i en kruka gör sig fint tillsammans med smultron, kryddväxter eller vackra blommor. Amplar som hängs från taket kan husera jordgubbsplantor eller en färgsprakande fuchsia. Plantera rosmarin, timjan och persilja i en balkonglåda. Redo att skördas till sommarens grillmiddagar. Genom att låta luktärter eller en klematis klänga sig upp längs en spaljé kan du skapa en blommande vägg.

Men kom ihåg att less is more. Ha hellre fler plantor av ett fåtal växter än en av varje av ett flertal olika sorter.

Originella krukor

Du måste inte plantera dina växter i traditionella terrakottakrukor även om det såklart är snyggt. När det gäller planteringskärl är det bara fantasin som sätter gränsen. Odla i gamla konservburkar, farmors gamla Kockumskärl eller den loppisfyndade vattenkannan med patina. Tänk utanför boxen:

  • plantera pelargoner i ett par gamla uttjänta gummistövlar,
  • sätt tulpanlökar i en gammal äppellåda,
  • snickra ihop en kruka av spillvirke till den uppstammade dvärgsyrénen,
  • odla persilja i en gammal plåtburk eller
  • tomater i en hink.

Visst kan du blanda olika material, men försök att hitta en röd tråd och begränsa dig till ett fåtal. Terrakottakrukor blir snyggt tillsammans med planteringskärl i zink. Och krukor i betong gifter sig fint ihop med svarta dito. Tänk på att växter i små krukor torkar ut snabbare än stora. Detsamma gäller för krukor av terrakotta.

Odla i pallkrage

Trodde du att pallkragar bara var till för villaträdgårdar och kolonilotter? Tänk om! Pallkragar finns i flera olika storlekar och du kan sätta en, två eller fler på höjden. Fodra den med plast så kan du till och med placera en på din balkong. Pallkragar är perfekta odlingskärl. Du får en bekväm odlingshöjd och jorden värms upp snabbare, vilket gör att dina sådder kan dras igång tidigare än om du odlat på friland.

Stämningsfulla sommarkvällar med hjälp av belysning

Det är sällan som balkongen eller altanen är så uppskattad som en varm sensommarkväll. Olika typer av lyktor skapar mysig stämning och lyser upp när kvällarna blir mörkare. Ljusslingor, solcellslampor eller små lyktor med värmeljus. Även här kan du jobba med olika nivåer. Fäst en ljusslinga på balkongräcket, ställ några stormlyktor på golvet och häng solcellslampor uppe under taket.

Mjuka textilier inbjuder till mysiga stunder

En mjuk kudde att luta sig mot eller en varm filt att svepa in sig i en sval sommarkväll. Färgglada vimplar i tyg som fladdrar i vinden skapar en ombonad och hemtrevlig känsla. Inred din balkong eller altan med mjuka textilier och skapa ett uterum med innekänsla. På ett kallt betonggolv blir en mjuk matta pricken över i.