Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Så skapar du din drömträdgård

Anna Lidström har alltid älskat att hålla på med växter men bestämde sig först för ett par år sedan för att satsa helhjärtat på sin passion. Vi träffar henne en skön sensommardag i Ältadalen där flera av Bonavas kunder valt att utforma sina trädgårdar med hennes hjälp.

När du flyttar in i ett nyproducerat hus får du en trädgård som är som en tom duk, redo för dig att börja måla på. Ofta finns där ett trädäck, en gräsmatta och en häck. Här har du alla möjligheter att skapa din drömträdgård. Men hur ska du gå tillväga?

─ Börja med att fundera över vad du vill ha trädgården till. Vilka behov har jag och vad är viktigt för mig? Skriv en lista och sätt en prioordning tipsar Anna.

Idag finns inspiration att hämta bara ett knapptryck bort, men det kanske trevligaste sättet är att ta en kvällspromenad i grannskapet. Kika över häckar och staket. Kanske har grannen en bra idé som du kan spinna vidare på. Titta på trädgårdar med olika stil och fundera över vilken du själv tycker bäst om. Kanske kan du ta stilen du har inne i ditt hus och applicera den på din trädgård och uteplats.

När det kommer till färgsättning tycker Anna att det är bra att hålla sig till ett tema, framförallt i en mindre trädgård.

─ I den större trädgården har du lite större frihet och kan komma undan med olika färgteman i olika delar av trädgården, säger Anna. Men i en mindre blir det lätt plottrigt med många olika färger. Då är det bättre att satsa på många växter av samma sort än många sorter av olika växter för att få effekt.

Oavsett trädgårdens storlek kan du enkelt skapa en ombonad känsla i trädgården genom att dela in den i olika rum. Skapa avgränsningar med hjälp av buskar, olika material och nivåer, spaljéer eller rabatter. Se också till att det finns ytor för olika aktiviteter och gärna ett flertal olika sittplatser så att du alltid har en plats i trädgården att vistas på oavsett var på himlen solen befinner sig.

Växter för skuggiga och soliga lägen

Något annat du behöver ta hänsyn till när du planerar din trädgård är läget. Men oavsett vilket läge din trädgård har finns det växter som trivs hos just dig. Det gäller bara att veta vilka.

I ett skuggigt läge trivs växter som löjtnantshjärta Alba, myskmadra och hönsbär som alla har vackra vita blommor som framträder vackert i skuggans mörker. Växter som ormbunkar, funkior och jättedaggkåpa med vackra bladverk skapar grönskande dynamiska rabatter. Bland klätterväxterna hittar du exempelvis:

  • Murgröna
  • Klätterhortensia
  • Vildkaprifol
  • Pipranka

Till en plats i trädgården med värmande sol, väljer du istället växter som lavendel, stäppsalvia och kantnepeta. Deras blåvioletta ton gör sig extra bra i starkt solsken liksom växter med blad i silvriga toner som exempelvis lammöron. Även de flesta kryddväxter som rosmarin, timjan och salvia trivs här.

─ Tänk bara på att växter i soligt läge behöver extra mycket vatten och näring säger Anna.

En trädgård för barn

Barn älskar att plocka och äta av det som finns i trädgården så har du barn är ätbara växter ett säker kort. Satsa på sådant som barnen själva kan skörda som röda vinbär, smultron, tomater och bönor. Väck deras nyfikenhet och odlingslust genom att låta dem vara med och se plantan växa från ett litet frö till exempelvis en stor squash.

Vissa växter du bör tänka över både en och två gånger innan du planterar i din trädgård. Fingerborgsblomma, stormhatt och änglatrumpet har vackra blommor i ljuvliga färger. Men hur vackra de än är så är de också giftiga. Så ta det i beaktande om du har en trädgård där barn ofta vistas.

Trädgårdstrender

Som i det mesta så går det trender i även trädgård. Något Anna sett den senaste tiden är viljan och önskan att skapa trädgårdar där nyttiga djur som fjärilar, bin och humlor trivs. Plantera växter som är rika på nektar och doftar gott som exempelvis lavendel, kaprifol och timjan. Då får du en trädgård som sjuder av liv. Du kan också locka nyttiga pollinerare genom att sätta upp ett insektshotell.

Mormorsblommor som pioner, löjtnantshjärta och iris har fått en renässans om än i en mer dämpad, pastellig form än tidigare. I den traditionella mormorsträdgården utgör perenner, fruktträd och bärbuskar själva stommen i trädgården. Vilket passar in i det hållbarhetstänk många har idag. Att odla ätbart är en trend som kommit starkt de senaste åren.