Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Organisera garderoben

Frigör tid genom att lägga några timmar på att organisera kläderna i din garderob.

En organiserad och överskådlig garderob gör det enklare, snabbare och trevligare att klä sig. Här hittar du sju enkla tips på hur du kan gå tillväga för att få bättre ordning i din garderob.

Rensa och börja om från början

Ta ut allt från garderoben och börja om från början. Det blir mycket lättare att strukturera din garderob om du börjar från grunden. Gå igenom alla dina kläder och var ärlig och hård mot dig själv. Om du inte har använt ett plagg under det senaste året så är det dags att säga hejdå. Skänk eller sälj det du har rensat ut så får någon annan glädje av det istället.

Gör lite i taget

Om det känns övermäktigt att gå igenom alla kläder och garderober på en gång kan det vara smart att dela upp det i mindre portioner och göra det bit för bit. Gå igenom en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget tills du arbetat dig igenom allt. Sätt delmål så kan du checka av på vägen.

Byt kläder istället för att köpa nytt

Uppmuntra dina vänner att rensa ut sina garderober samtidigt och anordna sedan en klädbytarkväll där ni byter kläder mellan varandra istället för att köpa nytt.

Organisera efter säsong

För att minimera antalet kläder du har framme är det smart att organisera dina kläder utifrån säsong. När det är dags att ta fram sommarkläderna plockar du samtidigt bort vinterkläderna och tvärtom. Förvara kläderna du inte använder i vakuumförpackningar eller resväskor som inte används i förrådet.

Häng upp kläderna

Försök att hänga så mycket som möjligt av dina kläder på galgar. Det spar mycket plats och ger bättre överblick än om de är ihopvikta. Dessutom slipper du skrynkliga kläder. Nyttja dina ytor på maximalt vis. Ställ exempelvis saker på golvet under de hängade kläderna.

Använd dolda förvaringsytor

Om du har ont om plats hemma kan du se till att nyttja dolda förvaringsytor i ditt hem. Till exempel baksidan av garderobsdörren där man enkelt kan hänga upp specialanpassade korgar för förvaring. Var kreativ med att hitta dolda förvaringsytor, som i exemplet i bilden här under. En yta där man kan bygga uppåt mot taket och som ändå inte används till något annat. 

Skapa nya smarta rutiner

Börja med nya rutiner som underlättar för framtiden. Ett tips är att hänga alla galgar åt fel håll i garderoben. När du använt ett plagg och hänger tillbaka det så vänder du galgen åt rätt håll. På så sätt ser du enkelt vilka kläder som aldrig används och kan skänka bort eller sälja dessa.

Mer inspiration