Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bonavapinbonavapin-in-availablebus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

5 tips från trädgårdsexperten

Tänk på det här när du skapar din trädgård

1. Gör en plan innan ni sätter igång. Se över vilka behov ni har och vad ni vill ha ut av er trädgård. Ska det finnas en matplats? Plats för odling och i så fall på friland eller i odlingslådor? Behövs en lekyta? Eller en plats att vara ostörd på?

siteassets/altadalen_radgivning_760x380.jpg

Fundera över vilka behov och önskemål ni har för er trädgård.

siteassets/altadalen_radgivning_380x380.jpg

Gör en plan innan du sätter igång.

2. Be om hjälp. Vill du ha en fin trädgård men inte har särskilt mycket kunskap om trädgård eller har ont om tid så ta hjälp av exempelvis en trädgårdsdesigner, en trädgårdsmästare eller personalen i plantskolan där du planerar att köpa dina växter. Genom att ta hjälp av en expert som vet vilka växter som passar var och hur de trivs ihop med andra sparar du både tid och pengar i slutänden.

siteassets/altadalen_plantskola_380x380.jpg

Spara pengar genom att ta hjälp av experter när du väljer växter.

siteassets/altadalen_greenhouse_769x380.jpg

Eller ta hjälp av en trädgårdskunnig i din närhet.

3. Se över trädgårdens förutsättningar. Var är det sol och var är det skugga? Är det blåsigt? Hur tjockt är jordlagret och vilken typ av jord finns? Det går att hitta växter för alla lägen, men de måste få de rätta förutsättningarna för att kunna trivas.

siteassets/altadalen_rabatt_580x400.jpg

Välj rätt växt för rätt läge.

siteassets/altadalen_lavendel_580x400.jpg

Lavendel trivs där det är soligt och torrt.

4. Dela in trädgården i olika rum. Se till att skapa olika ytor för olika behov. Även den minsta täppa kan rymma flera olika behov. Se över hur ni rör er i trädgården idag. Utgå från platser ni redan använder och tycker om.

siteassets/altadalen_odlingslador_380x380.jpg

Med odlingslådor kan du skapa avgränsningar mellan olika delar av trädgården.

siteassets/altadalen_spalje_760x380.jpg

Skapa olika rum i trädgården exempelvis med hjälp av en spaljé.

5. Skapa en trädgård som är vacker året runt. Genom god planering kan du få en trädgård som är vacker både sommar som vinter. Förläng blomsterprakten genom att plantera växter som är vackra över hela säsongen, eller växter vars blomning avlöser varandra. Jobba också med olika höjder och texturer på växterna för att skapa dynamik i trädgården. Plantera växter med vackra siluetter som exempelvis buxbom och olika typer av gräs. Glöm heller inte bort belysningen.

siteassets/altadalen_blomster_580x400.jpg

Jobba med olika höjder i rabatterna.

siteassets/altadalen_belysning_580x400.jpg

Belysning är en viktig komponent i trädgården som ofta glöms bort.