Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

5 tips från trädgårdsexperten

1. Gör en plan innan ni sätter igång. Se över vilka behov ni har och vad ni vill ha ut av er trädgård. Ska det finnas en matplats? Plats för odling och i så fall på friland eller i odlingslådor? Behövs en lekyta? Eller en plats att vara ostörd på?

2. Be om hjälp. Vill du ha en fin trädgård men inte har särskilt mycket kunskap om trädgård eller har ont om tid så ta hjälp av exempelvis en trädgårdsdesigner, en trädgårdsmästare eller personalen i plantskolan där du planerar att köpa dina växter. Genom att ta hjälp av en expert som vet vilka växter som passar var och hur de trivs ihop med andra sparar du både tid och pengar i slutänden.

3. Se över trädgårdens förutsättningar. Var är det sol och var är det skugga? Är det blåsigt? Hur tjockt är jordlagret och vilken typ av jord finns? Det går att hitta växter för alla lägen, men de måste få de rätta förutsättningarna för att kunna trivas.

4. Dela in trädgården i olika rum. Se till att skapa olika ytor för olika behov. Även den minsta täppa kan rymma flera olika behov. Se över hur ni rör er i trädgården idag. Utgå från platser ni redan använder och tycker om.

5. Skapa en trädgård som är vacker året runt. Genom god planering kan du få en trädgård som är vacker både sommar som vinter. Förläng blomsterprakten genom att plantera växter som är vackra över hela säsongen, eller växter vars blomning avlöser varandra. Jobba också med olika höjder och texturer på växterna för att skapa dynamik i trädgården. Plantera växter med vackra siluetter som exempelvis buxbom och olika typer av gräs. Glöm heller inte bort belysningen.