Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Miljötips i vardagen

Bli en miljöhjälte i vardagen

Genom enkla små handlingar i vardagen kan du göra stor skillnad på sikt, både för miljön och plånboken. Här har vi samlat några enkla tips på hur du blir en riktig miljöhjälte i vardagen och samtidigt drar ner på kostnaderna i ditt hem.

Duscha snabbt

Välj hellre duschen istället för att fylla upp badkaret. Om du dessutom försöker tänka på att ta en snabb dusch på fem minuter per dag istället för en kvart kommer det att innebära en årlig besparing på cirka 1000 kronor.

Håll rätt temperatur

Tänk på att ha rätt temperatur i din kyl och frys. Det räcker med ­-18 grader i frysen och +6 grader i kylen, vilket sparar både energi och pengar. Kom ihåg att alltid lukta och smaka på maten för att avgöra om den går att äta.

På med locket

Lägg alltid locket på kastrullen när du kokar något på spisen. På så vis förbrukar du bara en tredjedel av energin som krävs om du kokar utan lock.

Stäng av köksfläkten

Se till att du stänger av köksfläkten när den inte längre behövs. Den transporterar nämligen ut stora mängder med uppvärmd inneluft, och det är ju onödigt att elda för kråkorna.

Välj induktionshäll

Har du möjlighet att välja kan det vara bra att veta att induktionshällen är en riktig energisparare!  Jämfört med en glaskeramikhäll sparar induktionshällen nämligen 33% energi när du kokar upp en liter vatten.

Packa diskmaskinen full

Diskmaskinen är en älskad vardagshjälte som ofta går på högvarv i många kök. Använd den smart genom att packa den full innan du trycker på startknappen. Många gånger är dessutom ett kortare program fullt tillräckligt för att disken ska bli skinande ren.

Tvätta miljösmart

I de allra flesta fall räcker det att tvätta i 40 grader för att få tvätten ren. Använd miljömärkt tvättmedel och följ doseringen på tvättmedelspaketet. Det är vanligt att man använder mer tvättmedel än vad som egentligen behövs. Att lufttorka tvätten är det absolut bästa ur miljösynpunkt, därefter är torktumlaren ett bra alternativ.

Sänk tempen inomhus

Visste du att en enda grads sänkning av inomhustemperaturen minskar uppvärmningskostnaden med cirka 5 procent? Tänk även på att gärna sänka värmen eller stänga av den helt om du åker bort på semester.

Vädra snabbt

Dags att vädra? Gör det isåfall snabbt och smart. En kort stunds tvärdrag är mycket mer effektivt än att låta ett fönster stå på glänt under en längre tid. Se till att elementen vid fönstren är avstängda, även en halvtimma efter vädringen.

Även Bonava jobbar på miljöhjälte-statusen

Vi på Bonava gör också vad vi kan för att vara snälla mot miljön när vi skapar nya hem. Det gynnar dessutom alltid våra kunder eftersom det leder till låga driftkostnader i bostäderna. Här är några konkreta exempel på hur våra produkter och material fungerar miljömässigt.

Effektiva kranar och duschmunstycken i våra hem

Alla kranar och duschmunstycken som används i våra bostäder är effektiva och sparar på både vatten och energi. Det innebär naturligtvis inte att du behöver frysa i duschen eller få dåligt tryck. Många upplever snarare att det ger en behagligare känsla.

Bara gröna vitvaror

Alla våra vitvaror uppfyller svanens höga krav på energiklass. Det är bra för både plånbok och miljö.

Material som tål att slitas på

Vi har valt att satsa på material som håller riktigt länge. Ett bra exempel på det är våra trägolv som är 14 mm tjocka, vilket innebär att de kan slipas om 3-4 gånger och se som nya ut. Golvet är tillverkat av lågemmiterande trä som självklart har sitt ursprung i ett hållbart skogsbruk.

Giftfri inredning som är mer än bara vacker

Inredningen i våra hus innehåller så få miljö- och hälsostörande ämnen som möjligt. Därför är färger, lim, fog, spackel och kakel dokumenterat fritt från miljöstörande, cancerframkallande, mutagena, reproduktionstoxiska och giftiga ämnen.

Ekologiskt behandlat trä

Vi använder oss av thermowood som må låta exotiskt, men egentligen är det ingenting annat än hederlig nordisk furu som har värmebehandlats. Värmebehandling är en ren och ekologisk process för att förbättra träets egenskaper. Endast höga temperaturer och vattenånga används i processen, vilket gör slutprodukten helt naturlig och fri från kemikalier. Ytterligare en miljövinst alltså!

Miljöhjälten FTX i våra hus

En mekanisk till- och frånluftsventilation (FTX) är en riktig miljöhjälte för ditt hus. Den värmer ny kall luft med värmen som alstras i bostaden och filtrerar luften. Energibehovet blir lägre och systemet bidrar till ett bättre inomhusklimat. Bra, eller hur?