Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Storstäda vardagsrummet

När solen strömmar in genom vardagsrumsfönstret är det svårt att missa dammråttorna i luften och fläckarna på soffan. Här kommer några klimatsnälla tips på hur du städar bäst i vardagsrummet.

Ventilationsdon, textilier och golv är bara några av alla de ställen som du behöver rengöra när det är dags för storstädning i vardagsrummet. Ett städat hem är bra för både kropp och själ, så det är bara att kavla upp ärmarna, sätta på favoritmusiken och köra igång. Läs gärna våra tips på hur du får ordentligt rent på ett miljöklokt sätt.

Ventilation

Rengör ventilationsdonet för att slippa oljud och dålig luft.

Använd en mikrotrasa för att rengöra ditt ventilationsdon. Tänk på att inte ändra några inställningar på donet då det redan är inställt på den ventilation som din bostad ska ha. Fukta trasan och torka runt donet samt mellan delarna. För en ordentlig rengöring kan du ta ner ventilationsdonet genom att skruva det motsols och försiktigt torka av mellan innerskivan och den yttre ramen med en trasa. Passa även på att dammsuga uppe i hålet i taket/väggen innan du sätter tillbaka ventilationsdonet.

Fönster

Tvätta fönstren för att kunna njuta av din fina utsikt till fullo samt ta del av ljuset på bästa sätt.

En bra fönsterraka är a och o för en lyckad fönsterputsning. Välj gärna en utbytbar med raka gummikanter. Det bästa rengöringsmedlet för svåringrodda fönster är diskmedel med citron eller lime. Man kan lätt tro att en solig dag är den ultimata dagen för fönsterputsning men sanningen är att en mulen dag är mycket bättre. Anledningen är att vattnet har en tendens att torka ut för fort på rutan i direkt solljus och skapa fula ränder. När du ska börja putsa fyller du en hink med hett vatten och lite diskmedel. Doppa en trasa i vattnet, putsa rutan ordentligt och dra sedan av vattnet med fönster raka. Jobba systematiskt uppifrån och ner. Det sista vattnet torkar du av med en luddfri trasa. Eventuella svåra fläckar skrapas av med rakblad på ett blött fönster.

Ytor och textilier

Rengör ytor och textilier för att slippa malar och andra skadedjur samt dålig lukt och få en härligt ren känsla.

Minst en gång i veckan bör du dammsuga dina soffkuddar och dynor. Du bör även byta ut dina sängkläder lika ofta. Mattor samt andra textilier bör skakas av regelbundet och tvättas. Ett snabbt sätt att få bort små fläckar är diskmedel på en våt trasa. Ytor, såsom bordsskivor, hyllor och tv-bänkar dammas lätt av med en våt mikrofibertrasa. Rengör alltid textilier och bordsytor innan du tar golvet då det ofta rasar ner smuts på golvet när dessa städas.

Golv

Rengör golvet för att få en god doft av nybonat golv samt minska risken för skadedjur.

Välj rätt mopp. Det finns en sorts mopp för torrmoppning och en som kan blötas. Torrmoppning passar bäst på sommaren, på slaskiga vinterdagar är det bättre att använda en mopp som kan blötas, men tänk på att använda minimalt med vatten för att undvika missfärgningar. Oftast räcker det med att spraya med vatten och sedan moppa upp med en torrmopp. Dammsug gärna golvet innan moppning för att få undan det grövre dammet. För att bekämpa de smutsigaste golven är såpa en bra lösning då det både är effektivt och skonsamt. Kom ihåg att även rengöra trösklar och lister.