Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bonavapinbonavapin-in-availablebus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Rätt tid för plantering

Plantera smart för en blommande vår

Vill man ha fina vårlökar i sin trädgård eller balkong är det på hösten lökarna ska sättas. De tidigaste vårblommorna ska planteras redan i september. Här hittar du tips för en blommande vår.

En blomsterlök är en komplett växt, som ligger helt hoprullad, i väntan på att veckla ut sig. Om du delar en lök på mitten, ta till exempel en vanlig gul lök, så kan du se alla hinnor och ögon inuti löken. De kommer att utvecklas till stjälkar, blad och blommor. 

Planera för längre blomstringsperiod

Tänk på att lökar som planterats tidigt också kommer att blomma tidigt. Detta kan du utnyttja genom att plantera en sorts lök med några veckors mellanrum. På så sätt kan du förlänga blomstringsperioden på ett naturligt sätt. Vissa lökväxter, särskilt de som blommar tidigt, föredrar om jorden är lite varm när de planteras så att deras rotsystem kan utvecklas snabbare.

Krokus, snödroppar (Galanthus) och vintergäck (Eranthis) är först ut; eftersom de blommar tidigt är det bäst att plantera dem tidigt också så att de får en möjlighet att utveckla ett bra rotsystem. Det går ganska snabbt i en rabatt som ännu är varm av sommarsolen; jordtemperaturer på mellan 5 och 10° C är idealiskt. Alla lökväxter som blommar senare kan planteras i oktober och november.

Blommande lökväxter även på vintern

Inomhuslökar sluter cirkeln och gör att du kan njuta av dem året runt. För att lökarna ska kunna blomma måste de först få en kallperiod. Du kan simulera denna kallperiod genom att plantera lökarna i krukor och ställa dem mörkt under 3 månader i en konstant temperatur på 9 °C. 

Glöm inte att vattna växterna ordentligt innan du planterar dem. Det uppmuntrar dem att växa, och så snart lökarna skjuter skott kan du sätta dem på en varm plats där de kommer att blomma.