Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Storstäda badrummet

Det är alltid trevligt att komma hem till nystädade rum. Här kommer några miljömedvetna tips på hur du storstädar bäst i badrummet.

Golvbrunn, handfat och tvättmaskin är bara några av alla de ställen du bör ge lite extra uppmärksamhet när du ska storstäda i badrummet. Att sätta igång kan kännas jobbigt, men när arbetet väl är klart är det alltid värt det. Läs våra klimatvänliga tips innan du kavlar upp ärmarna och sätter igång.

Golvbrunn

Rengör golvbrunnen för att slippa dålig lukt och stopp i vattenavrinningen i badrummet.

Golvbrunnen är täckt av ett metallock och består undertill av en liten hink. Lyft upp båda delarna, rengör både in- och utsidan samt tänk på att den lilla gummilisten ska sluta tätt när du sätter tillbaka vattenlåset. Det kan vara bra att regelbundet kontrollera hur vattenlåset sitter då det kan ha en tendens att hoppa loss. Om vattenlåset har torkat ut så häller du bara vatten på golvbrunnen så fylls den på igen.

Undvik rengöringsmedel som propplösare vid stopp då det kan förstöra rören. Använd kokande vatten med bikarbonat och salt istället och häll detta i avloppet.

Tvättmaskin och vattenlås vid tvättmaskin

Rengör tvättmaskinen för att slippa dålig lukt, stopp i vattenavrinningen och en nedsatt tvättfunktion.

Drag fram tvättmaskinen så du kommer åt att arbeta vid utloppet bakom. Ta bort vattenutloppsslangen och lossa på klamrarna. Avlägsna tratt och rör genom att skruva loss skruven vid röret från väggen. Rengör alla delar samt det kvarstående utloppet där röret suttit. Rengör tvättmaskinen både invändigt och utvändigt. Om du har en frontmatad maskin, ta först ur tvättmedelsbehållaren och skölj sedan av delarna. En ren tandborste är ett bra redskap för att komma åt svårare delar. Låt dem torka innan du sätter tillbaka dem.

Ett tips för att få bort dålig lukt i maskinen är att hälla ättiksprit i tvättmedelsfacket och köra ett 90-graders tvättprogram för att göra ren den.

Läs alltid i bruksanvisningen till din tvättmaskin för att veta vilka skötselbehov som gäller i just ditt fall och för att slippa förlora garantin i onödan. Låt gärna maskinen lufttorka med öppen lucka efter varje tvätt.

Handfat

Rengör handfatet för att slippa bakterier och för att minska risken för silverfiskar och andra småkryp.

Investera i en mikrofibertrasa. Denna universaltrasa tar bort det mesta utan att du ens behöver ett rengöringsmedel. Tänk på att använda olika trasor till olika ytor för att inte sprida bakterier samt att använda gummihandskar. Om du mot förmodan behöver ett rengöringsmedel, väl ett miljövänligt.

Glöm inte att rengöra och tömma vattenlåset under handfatet. Röret under handfatet har en "kopp" där det samlas mycket smuts innan vattnet far vidare ner genom röret. När du rengör vattenlåset ta tag i änden på "koppen" där det finns ett lock du kan skruva av. Förbered med en hink under och skruva sedan loss locket. Skruva sedan på de andra två skruvvreden på röret, det ena sitter upp mot handfatet och det andra mot röret som fortsätter ner mot golvet. Ta loss delen med "koppen" och rengör den samt gör rent där du kommer åt i de övriga delarna.

Badkar eller dusch

Rengör badkaret eller duschen för att slippa missfärgningar samt tråkig lukt.

Torka av badkar och duschyta med en mikrofibertrasa för att få bort fula kalkavlagringar. Använd gärna lite såpa eller citronsyra och ättika om fläckarna är envisa. Tänk på att regelbundet torka av vattenstänk från duschyta direkt efter användning för att slippa kalkfläckar på kakel, kar eller draperi. Detta kan göras med en fönsterraka med vitt gummi, då slipper man eventuella ränder efter skrapan. Glöm inte bort att även rengöra undersidan av badkaret. På vägg- och golvplattorna ska man inte använda feta rengöringsprodukter, dessa binder ny smuts på plattorna.

Toalett

Rengör toaletten för att slippa fula kalkavlagringar, stopp och tråkig lukt.

Börja med att rengöra insidan av toaletten med ättika som tar bort kalkavlagringar och är desinficerande. Låt ättikan verka en stund efter du hällt i den och gnugga sedan toaletternas sidor och underdel med toalettborste. Avsluta med att spola. Tvätta även toaborsten efter användning med miljömärkt diskmedel alternativt såpa. Gör sedan rent toaletten utvändigt med en mikrofibertrasa, glöm inte att även torka under och kring sitsen.

Mer inspiration