Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Odla ätbart i krukor

Att odla örter och annat ätbart är varken särskilt svårt eller platskrävande. Med krukor och balkonglådor kan balkongen, fönsterbrädan eller uteplatsen bli till en härligt grönskande oas, även på hög höjd mitt i staden. Så oavsett vilket utrymme du har kan du njuta av egenodlade örter och goda bär.

Det finns mycket att välja på när du ska sätta igång att odla ätbart hemma. Det finns en uppsjö av olika kryddor och örter som passar fint för hemmaodling, och dessa kan du dessutom antingen odla från frön eller från småplantor. Utöver kryddor finns även fleråriga växter som vinbär, krusbär, jordgubbar och smultron att välja på. Gillar du att experimentera kan du testa att plantera roten från lökar, basen av sallad eller blasten från rotfrukter och annat du äter. Oavsett vad du odlar gäller den generella regeln: skörda ofta så kommer det mer!

Hitta plats för plantorna

Många växter trivs bra i allt från små lådor eller krukor till pallkragar om du har lite mer utrymme. Mindre krukor kan hitta sin plats lite var stans. Ställ i hörnen, häng på insidan av balkongräcket eller varför inte en liten ampel på balkonghängaren?

Egentligen kan man plantera i vad som helst. Viktigt att tänka på är att kärlet är väl tilltaget i storlek så får växterna ett litet förråd av näring och vatten. För att kunna reglera fukten i krukan är det bra att det finns ett eller flera dräneringshål i botten så att överskottsvattnet kan rinna ut. Blanda gärna olika storlekar och former.

Odla dina egna kryddor

Egna kryddor är både enkelt att odla, gott till maten och nyttigt. Dessutom blir hemodlade kryddor helt ekologiska och giftfria, så du kan vara säker på vad du stoppar i dig. Om fingrarna inte känns tillräckligt gröna för egen odling från frö kan du alltid köpa färdiga ekologiska plantor i mataffären och plantera i större krukor.

Gör så här för att lyckas få kryddväxter från frön:

  1. Fyll upp krukan med färsk såjord.
  2. Plantera fröna ytligt, precis under jorden.
  3. Fukta jorden med blomspruta.
  4. Ha lite tålamod, snart spirar det!

Fem tips innan du planterar

  • Skörda dina kryddor med jämna mellanrum så de håller sig gröna och fräscha. Kan du inte använda allt så kan du torka eller frysa din skörd för användning senare. Rosmarin, mynta, oregano, timjan, salvia, dragon och citronmeliss passar utmärkt att torka. Örter som passar bättre att frysa in är basilika, dill, persilja och gräslök.
  • Humlor, bin och fjärilar älskar kryddornas blommor, låt några gå upp i blom för att locka dessa nyttodjur till din trädgård eller balkonglåda.
  • Mynta är väldigt starkväxande, om du planterar den med andra växter kan det vara bra att avgränsa med en kant som du trycker ner en bit i jorden. Myntan kan annars ta över hela krukan eller rabatten.
  • Olika växter behöver olika mycket vatten, plantera sådant som har ungefär lika behov ihop. 
  • Köp fin jord så att växterna får ordentligt med näring.