Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Bygg ett insektshotell

Bin, nyckelpigor och andra pollinerande insekter hittar till insektshotellen. Här kan de ta skydd, lägga ägg, förvara mat och övervintra. Att bygga ett eget insektshotell att hänga upp i trädgården är enkelt. Samtidigt som du gör nytta för insekterna och den biologiska mångfalden är det en rolig aktivitet att göra tillsammans med barnen.

Så här gör du

Bygg eller återanvänd en trälåda som blir stommen till insektshotellet. Spika fast ett tak och gör väggar för att få olika rum. Fyll sedan rummen med olika typer av material där dina små gäster kan krypa in och sätta bo.

  • Borra hål i träbitar utan att borra helt igenom, för att insekterna ska kunna krypa in och vara skyddade.
  • Dela bambupinnar och rensa rören en bit in för att de ska bli ihåliga.
  • Lägg mossa, löv eller kottar i ett större rum. Här behöver du häfta fast ett hönsnät, för att inte fåglar ska kunna komma åt de insekter som hittar sitt hem här. 

Placering
Insektshotellet kan hängas upp från tidig vår till sen höst. Placera ditt nybyggda insektshotell på en husvägg, ett staket eller en stolpe nära blomstrande växter i läge för morgonsol. Helst ska det hängas stadigt ungefär 1–1,5 meter ovanför marken, skyddat från hård vind och regn.