Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Storstäda köket

Har det blivit dags att ta tag i storstädningen hemma? Här kommer några miljövänliga tips på hur du storstädar bäst i köket.

När storstädning står på schemat är det många saker att tänka på. I köket finns flera ytor och apparater som behöver en ordentlig städomgång då och då. Spishäll, mikrovågsugn och diskmaskin är några exempel. Innan du ger köket lite extra uppmärksamhet kan du ta del av våra miljökloka städtips.

Ugn, häll och fettfilter

Torka av hällen direkt efter användning med en mikrofibertrasa. Effektivt rengöringsmedel för att gå till botten med envist fett finns att köpa på  leverantörens hemsida. Använd medlet på hällens ovansida och gnugga försiktigt bort ingrodda fettfläckar. Rengör även ugnens framsida med noggranna gnuggningar kring manöverpanelen. Det är också viktigt att rengöra fettfiltret i köksfläkten. Ta loss filtret, låt det ligga i hett vatten med diskmedel tills du ser att fettet har lossnat. Gör rent där delarna har suttit ovanför hällen innan du sätter tillbaka det.

Mikrovågsugn

Rengör mikrovågsugnen för att undvika bakterier i maten du värmer, slippa tråkig lukt samt få bort ingrodda matrester.

Ställ in en skål med vatten i mikron som du hettar upp. När du värmer upp vattnet blir mikron fuktig och du kan lätt torka av den med en mikrofibertrasa. Torka både invändigt och utvändigt. Att torka mikron regelbundet efter användning underlättar storstädningen.

Diskmaskin

Rengör diskmaskinen för att undvika ett försämrat diskresultat samt fel på maskinen.

Börja med att stänga av maskinen och koppla ur den ur eluttaget. De viktigaste delarna du bör rengöra i din diskmaskin är filtersystemet, spolararmen samt övriga invändiga och utvändiga ytor. Diskmaskinens filtersystem består av tre delar; ett platt filter, en filterkorg samt en filterinsats. Börja med att plocka ur den lilla filterkorgen genom att vrida denna moturs. Ta sedan bort filterinsatsen samt det platta filtret. Tvätta filterdelarna under rinnande vatten och se till att inga matrester finns kvar. Efter rengöring sätter du tillbaka det platta filtret först. Därefter placerar du filterinsatsen i filterkorgen och för sedan ner korgen i det platta filtret. Vrid medurs tills det klickar fast.

Kylskåp

Rengör kylskåpet för att få bättre ordning på vad du har, spara pengar genom att organisera dina matvaror efter FIFU-principen (först in, först ut) samt slipp bakteriespridning.

Börja med att rensa ut allting i ditt kylskåp och ställ det på matbordet. Medan du tar ut allting, kontrollera datumen på varje produkt och släng det som är gammalt. När kylen är tom rengör du den både invändigt och utvändigt med en våt mikrofibertrasa samt lite såpa. Ta gärna ut hyllor och lådor för att få rent varje del på alla sidor. Sätt tillbaka alla hyllor och fundera över hur din nästa kylskåpsstruktur ska se ut. Placera tillbaka matvarorna på det sättet du trivs med och tänk på att placera de äldsta matvarorna längst fram i varje sektion.

   

Mer inspiration