Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Spara el

Bland köksmaskiner, glödlampor och playstations blir vår elförbrukning bara högre och högre. Det finns många eltjuvar där hemma, några mer tydliga än andra. Låt oss tillsammans bli eljägare och göra gott för både miljön och hushållskassan.

Nu är vintern här och med det en elräkning som chockar oss lika mycket varje år. Men det är inte bara under vintern som vi kan göra skillnad på elräkningen när den dimper ner i brevlådan. Skillnaden kan göras året runt genom enkla tips och trix. 

Har du koll på din belysning?

Belysningen i hemmet är en riktig mysfaktor och samtidigt en nödvändighet. Det första du bör kolla över i ditt hem är att du har bytt ut alla glödlampor till lågenergi eller LED-lampor. Använder du dimmer på dina lampor? Dra ner dimmern så att lamporna inte alltid står på maxbelysning och tänk på att alltid släcka lamporna om du inte är i rummet.

Lär dig älska att stänga av dina elprylar ordentligt så de inte står på stand-by och är elätare.

Tänker du på detta efter middagen?

Blir det mat över från middagen eller förbereder du veckans lunch med matlådor? Tänk på att inte ställa in dessa i kylen eller frysen när maten fortfarande är varm eftersom det höjer temperaturen i kylen och det går åt extra el för att få rätt temperatur igen. När du har lagat klart maten så tänk på att stänga av fläkten, den suger ut värmen i onödan.

Gamla frysboxar kan vara riktiga eltjuvar som kan vara värda att byta ut till en nyare version. Gamla vitvaror drar nämligen mer el än nya. Kolla efter märkningen med energiklass när du köper nytt, helst ska du välja A-klassade vitvaror.

Tinade du upp maten från frysen i kylen? Om inte så gör gärna det nästa gång, det hjälper nämligen kylen att sänka temperaturen. Dessutom är det bättre för maten att tinas upp långsamt.

Fler tips i köket:

  • Fyll diskmaskinen innan du kör igång den, detta gäller även tvättmaskinen
  • Diska eller skölj inte under rinnande vatten
  • Utnyttja eftervärmen när du lagar mat
  • Använd alltid lock på kastruller och salta vattnet först när det har kokat upp

Värme och ventilation i hemmet

Visst är det mysigt att krypa upp i soffan med en varm filt när det är lite kyligt, men frysa vill vi absolut inte göra i vårt hem. För att minska på elförbrukningen, men samtidigt hålla värmen, behöver du tänka på några småsaker. Exempelvis på hur och var du ställer dina möbler. Det är viktigt att inte ställa möbler framför elementen utan befria dem så att värmen kan sprida sig fritt.

Se till att fönster och dörrar inte är öppnade för länge om du vill vädra, se till att göra det snabbt och effektivt. Om du känner att du har dragit på för mycket värme, sänk elementen eller din värmekälla till en lägre temperatur istället för att öppna ett fönster. Se dessutom till att dina fönster och dörrar är täta så du inte släpper in onödig kalluft.

Lycka till alla eljägare där ute, vi hejar på er!