Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Spara el – bra för miljön och din elräkning

Bland elektronik, vitvaror och lampor finns många eltjuvar, några är mer tydliga än andra. Och oavsett om du bor i lägenhet eller hus så brukar det vara uppvärmningen som kostar mest. Låt oss tillsammans bli medvetna och göra gott för både miljön och familjeekonomin.

Har du koll på belysning och prylar?

Under vintern och stundande högtider behöver vi mer värme och ljus, inte bara för att det ska kännas mysigt. Med enkla vardagstips och genom att tänka ett extra varv kan ditt hem bli mer energismart.

Belysningen i hemmet är både en mysfaktor och en nödvändighet. Det första du bör se över är att du har lågenergi eller LED-lampor. Har du dimmerfunktion på några lampor? Då kan du dra ner dimmern så att de inte alltid står på max. Fönsterbelysning kan du koppla till ett grenuttag med strömbrytare för att enkelt kunna stänga av. Och tänk på att alltid släcka lampor när du går ut ur ett rum.

Det är lätt hänt att låta elektronikprylar stå på i onödan. Även när de står på stand-by förbrukar de nämligen el. Gör det till en vana att stänga av när du är klar. 

Att tänka på i kyl och frys

Blir det mat över från middagen eller förbereder du veckans lunch med matlådor? Tänk på att inte ställa in de i kylen eller frysen när maten fortfarande är varm. Det höjer temperaturen och gör att det går åt extra el. 

När du istället ska tina upp mat från frysen – låt den tina i kylen istället för på köksbänken. Då hjälper du kylen att sänka temperaturen och det är dessutom bättre för maten att tina upp långsamt. För att hålla en bra temperatur rekommenderas att ha +4 grader i kylskåpet och -18 grader i frysen.

Byt till energisnåla vitvaror

Har du gamla vitvaror? En gammal kyl och frys drar nämligen mer el än nya. Kolla efter märkningen med energiklass när du köper nytt. Glöm inte heller att frosta av frysen då och då eftersom isen gör att energiförbrukningen ökar.

Behåll värmen i hemmet

Visst är det mysigt att krypa upp i soffan med en varm filt när det känns kyligt, men frysa vill vi absolut inte göra i vårt hem. För att minska på elförbrukningen, men samtidigt hålla värmen, behöver du tänka på några saker. Exempelvis på hur du inreder med möbler. Det är viktigt att inte ställa möbler framför elementen för att värmen ska kunna sprida sig i rummet.

Om du behöver vädra, se till att göra det snabbt och effektivt. Om du känner att du har för varmt inomhus – sänk elementen eller din värmekälla till en lägre temperatur istället för att öppna ett fönster. Glöm inte heller att se till att dina fönster och dörrar är täta – för att inte onödig kalluft ska ta sig in.

Tänk långsiktigt

Nyproducerade och Svanenmärkta hem har energisnåla lösningar, effektiv värmeåtervinning och är välisolerade, vilket minskar energianvändningen och ger lägre driftskostnader året om. För att slippa renovering och underhåll i ett äldre hus är det klokt att se över vad du behöver, för att det ska bli så energieffektivt som möjligt. Kika in och se våra hem till salu här

6 snabba vardagstips:

  • Fyll hela diskmaskinen innan du kör igång den, samma sak gäller tvättmaskinen. Använd gärna eco-program om det finns.
  • Handdiska inte under rinnande vatten
  • Stäng av fläkten när du har lagat mat, den suger ut värme i onödan
  • Använd alltid lock på kastruller, då kokar vattnet upp snabbare
  • Duscha kortare tid för att minska både el– och vattenförbrukningen
  • Droppar kranarna? Se till att de stängs ordentligt eller se över om du kan byta ut till snålspolande kranar istället