Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Energieffektiva hem på Täljöhalvön

Vackra vyer med närheten till vatten och natur var det som lockade familjen Herke och paret Rydefalk när de köpte radhus i Täljöviken utanför Stockholm. När världsläget förändrades med bland annat ökade driftkostnader som följd, visade det sig att flytten till nyproduktion hade ännu fler positiva aspekter.

Grannskapet Gatt består av 42 par- och radhus med utsikt över Täljöviken i Österåker. Hit flyttade Nina och Anton Herke med sönerna Frank och Nils och bullterriern Sture till sitt nya radhus i maj 2021. Lite längre bort i radhuslängan flyttade samtidigt paret Ulf och Marie Rydefalk in.

Nyproducerat hem på Täljöhalvön
Hemma hos Ulf och Marie

Trygg bostad byggd för miljömässig hållbarhet

- När vi valde att köpa i Gatt var energifrågan inte lika viktig som den har blivit nu när energipriserna skenar. Men det var ändå något som vi tittade på för att det skulle kännas hållbart på sikt, säger Nina Herke.

Det var när familjen växte som de flyttade från lägenheten på 45 kvadrat i Solna till det Svanenmärkta radhuset på 121 kvadrat. Ett miljömärkt hus var ett vinnande köpargument för familjen, menar Nina, som gärna såg att bostaden de köpte hade byggts med ett långsiktigt miljöperspektiv i åtanke.

Att kostnaderna skulle öka när de flyttade från lägenhet till hus var de fullt medvetna om. Men med ett nyproducerat radhus med energieffektiva vitvaror och utan reparationsbehov kände sig Nina och Anton ändå trygga i beslutet. Och energiförbrukningen skulle visa sig bli betydligt lägre än beräknat.

Från större till mindre – med tid över till annat

Paret Rydefalk gjorde det omvända och gick från större till mindre. Med utflyttade barn och drömmen om att gå i pension lite tidigare, började Ulf och Marie fundera på att sälja villan i Vällingby. De hade tröttnat på trädgårdsskötsel och ville få mer tid över till resor, golf och att umgås med barn och barnbarn.

 - Vi fastnade för området direkt. Vi har alltid velat bo vid havet och här hade vi både närhet till naturen, fina golfbanor och nu även till dottern som nyligen flyttade till kommunen, säger Ulf. Men lägre driftskostnader och ett nytt hus som varken kräver reparation eller tilläggsisolering var också en viktig del i köpbeslutet.

Med flytten gick Ulf och Marie från en energiförbrukning på 30 000 kilowattimmar per år i villan till en beräknad förbrukning på 12 000 kilowattimmar per år i det nya gavelradhuset.

Familjen Herke trivs i sitt nyproducerade hem
Nyproducerade hem för hela familjen
Paret har nu mer tid till annat

25 procent lägre elförbrukning än beräknat

Drygt ett år efter Ulf och Marie flyttade in visar det sig att deras förbrukning ligger betydligt lägre än så. När värme och hushållsel mäts hemma hos paret ligger förbrukningen på närmare 9 000 kilowattimmar per år, jämfört med driftkalkylen på 12 000 kilowattimmar per år. Det är närmare 25 procent lägre förbrukning än beräknat. Mycket tacksamt i dessa tider, menar Ulf.

Även hos Nina och Anton ligger förbrukningen av el och värme lägre än vad kalkylen visade vid bostadsköpet. Närmare 40 procent lägre med en förbrukning på knappt 7 000 kilowattimmar. Trots att de är en familj på fyra och där Nina dessutom har arbetat hemifrån större delen av tiden.

Smarta knep för att hålla nere förbrukningen

Nina berättar att familjen har gjort en rad åtgärder för att minska sin elförbrukning. Genom att använda grendosor med av- och påknapp går det enkelt att stänga av olika apparater när de inte används. De har även skruvat ner värmen med en grad för att ligga på ett snitt av 21 grader i huset. Och redan i somras när allt fler rapporter om energisituationen kom in, såg familjen till att sätta av pengar för att ha en buffert inför kommande elräkningar.

Hemma hos Rydefalks har all belysning bytts ut mot energisnåla LED-lampor och med så kallade ’smart plugs’ kan de styra belysningen via en app.

Ulf och Nina som båda är engagerade i bostadsrättsföreningens styrelse, berättar att de även har börjat titta på möjligheten att installera solceller för att förbättra ekonomin och energiförsörjningen ytterligare. Men att den stora vinsten med att ha flyttat hit till Gatt, är den varma gemenskapen där alla hjälps åt.

- När vi kom hit och gick runt i området första gången så mötte vi människor i samma situation som oss med barn och barnvagnar. Bara det att man hejade på varandra när man möttes kändes så välkomnande, avslutar Nina.

Vi fick lägre driftskostnader, energieffektivt hem och varm gemenskap.

Familjerna Herke och Rydefalk

Fakta om husen

Radhusen på 121 kvm i bostadsrättsföreningen Gatt fördelar sig på två plan. De Svanenmärkta husen uppförs i trä och drivs med en effektiv frånluftsvärmepump med vattenburen golvvärme i markplan och badrum, som tillsammans med god isolering och nya vitvaror gör huset väldigt driftsnålt.

Driftkalkyl vid försäljning

Beräknad förbrukning

Verklig förbrukning i Ulf och Maries gavelradhus

Verklig förbrukning i Nina och Antons mittenradhus

El, värme och varmvatten

12 000 kWh/år

9 000 kWh/år

7 000 kWh/år

Vattenförbrukning

200 kbm/år

90 kbm/år

136 kbm/år

 

Energimyndigheten brukar använda en snittvilla på 1,5 plan med ett  energibehov av värme och vatten på 20 000 kWh/år som jämförelse.