Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Planera din flytt

Det är underbart med ett helt nytt hem och nu närmar det sig inflyttning. Här har vi samlat smarta tips för att du ska få en så smidig flytt som möjligt.

Börja i god tid så slipper du krångel senare. 

Tre månader före flytten 

Prenumererar du på abonnemang och tjänster som du inte kan flytta med dig? Exempelvis bredband, tv, parkering och liknande har ofta tre månaders uppsägning. Säg upp i god tid så slipper du dubbla kostnader. Beställ dessa tjänster till ditt nya hem i god tid innan inflyttning.

Två månader före flytten

Rensa i förråd, garage och källare. Fundera över om allt ska med eller om vissa saker behöver säljas, ges bort eller slängas? Kanske ska du magasinera något under flyttperioden?

30 dagar före flytten

Dags att beställa flytthjälp. På flyttkonsumenter.se tipsar andra i samma situation om seriösa flyttfirmor och varnar för oseriösa. Fredagar och månadsskiften blir snabbt fullbokade så ha god framförhållning. 

Beställ kartonger, bubbelplast, packpapper och tejp med mera. Räkna med ungefär en kartong per kvadratmeter om du har en normal möblering. Beställ hellre för många kartonger. Då minskar risken för att du överlastar och kanske skadar dina saker.

Två veckor före flytten

Allt som går bör packas i kartonger. Dessa ska inte vara tyngre än att du orkar lyfta och bära själv. Om du fyller upp till hälften med böcker bör den andra halvan bestå av lättare saker såsom täcken och kuddar. De sistnämnda är också bra att packa i svarta soppåsar eller vakuumpåsar för att spara plats.

Sista veckan före flytten

Anmäl adressändring på adressandring.se eller via telefonnummer 020-97 98 99. Beställ också flytt av telefon om du har ett fast nummer.

Tre dagar före flytten

Packa kläder, böcker och annat som du klarar dig utan under den närmaste tiden. Tavlor och lösa hylldelar är bra att stapla och tejpa ihop. Rulla ihop mattor och sängmadrasser.

Två dagar före flytten

Rengör hyllor och skåp. Plocka ner gardiner och gardinstänger. Gå igenom köksredskapen, packa porslin och glas eller anlita en packmästare. Porslin ska staplas på högkant med packpapper mellan. Glasen ska läggas ner inslagna i packpapper.

Dagen före flytten

Samla in nycklar till gamla bostaden och se till att du har nyckel till ditt nya hem. Extra värdefulla eller känsliga saker såsom värdehandlingar och bankböcker tar du med själv.
Samla ihop saker som kommer att vara nödvändiga direkt i den nya bostaden, toalettartiklar, sängkläder m m. Packa sakerna i resväskor eller kartonger som du kan ta med dig själv i bilen eller märk dessa kartonger extra tydligt och be att flyttpersonalen packar in dem sist.

Flyttdagen

Planera allt innan flyttfirman anländer. Ha nycklar redo till nya bostaden och förbered plats för flyttbilen. Fråga gärna flyttfirman som är hos dig om det är något du undrar över. Planera dock inga tilläggsarbeten utan att fråga om de medför tillkommande extrakostnader.