Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Trädgårdsinspiration från Ältadalen

Vi besöker Linnea och Fredrik och deras två barn en solig eftermiddag i slutet av augusti. En prunkande rabatt i limegrönt och gammalrosa hälsar oss välkomna vid husets entré. Här samsas mormorsväxter som pioner, daggkåpa och akleja med blodtopp, höstanemon och stjärnflocka.

Familjen bodde tidigare i Hammarby sjöstad, men för ett par år sedan kom längtan efter hus och de började se sig om efter ett nytt hem.

– Vi har säkert tittat på hundra hus säger dottern.

Till en början tittade familjen på äldre hus, söder om söder. Men då både prislappen och renoveringsbehovet var högt började de snegla på nyproduktion. Familjen besökte en visning som Bonava hade för hela området Ältadalen.

– Vi fick se en 3D-plan över grannskapet säger Linnea. Det som lockade oss var läget som kändes öppet och trevligt men också lekparken och att det fanns grönområden i närheten.

En detalj på huset som de föll för var det stora fönstret i vardagsrummet som vetter mot altanen.

– Det ger en lite mer designad känsla tycker Fredrik.

Att flytta in i nyproduktion

Att flytta in i ett nybyggt hus anser paret har haft många fördelar. Istället för att lägga tid och pengar på renovering har man kunnat satsa helhjärtat på att skapa ett ombonat hem och en vacker trädgård. Trots att de bara hunnit bo i sitt hus i lite mer än ett år så har de hunnit med att förverkliga en hel del. Och de trivs gott i grannskapet och med sina grannar.

– Alla är ute och fixar i sina trädgårdar vilket gör att det är lätt att få kontakt och lära känna grannarna. Det är lite av en nybyggaranda här säger Fredrik. Alla är nybörjare men delar generöst med sig av tips, idéer och erfarenheter.

Drömmar om ett lummigt grönt rum

Både Linnea och Fredrik är uppväxta i hus men hade ingen direkt erfarenhet av trädgårdsarbete sedan tidigare mer än att klippa gräs och rensa ogräs. De hade många idéer om vad de ville göra i trädgården, men var osäkra på hur de skulle kunna få ihop sina idéer till en enhet.

– Vi ville att det skulle bli bra med en gång och därför tog vi hjälp av Anna som är trädgårdsexpert berättar Linnea.

Tillsammans med Anna, som själv bor i området sedan flera år tillbaka, tog de fram ritningar och gjorde upp en plan. Önskemålet var att skapa en lummig och grön trädgård med olika rum. Idéerna och planerna var många men Linnea och Fredrik har valt att ta en sak i taget och känna efter vad de verkligen vill.

När de flyttade in hade trädgården ingen avgränsning mot allmänningen bakom huset. Här kände paret att man snabbt ville få upp någon form av insynsskydd och valde då att plantera en bokhäck. Häcken ger en känsla av avskildhet samtidigt som den inte skärmar av helt.

Uteplats med kvällssol

Något annat som var viktigt för paret att snabbt förverkliga var att få till en uteplats på framsidan för att kunna njuta av kvällssolen. Den stenbelagda uteplatsen har paret själva lagt efter konstens alla regler med hjälp av Linneas pappa.

– Eftersom vi själva har gjort allt arbete har vi gjort ändringar i planen och utgått från vad som skulle vara enklast för oss att genomföra säger Fredrik. Istället för en rund stenbelagd uteplats valde vi att göra den rektangulär.

Tips från Linnea och Fredrik

När du ska skapa din egen drömträdgård tipsar paret om att börja drömma redan innan ni flyttar in.

– Vi skrev ut tomtkartor långt innan inflyttning och började att fundera och planera berättar paret. Ett tips är att klippa ut delar som ni vill få in i trädgården som exempelvis matplats, pool och träd och placera ut delarna på tomtkartan. Sedan kan ni flytta runt dem och känna efter vad som blir bäst.

Linnea och Fredrik tipsar också att känna in tomten efter att ni flyttat in och se efter vilka ställen på tomten ni vill vara på. Gå heller inte för fort fram utan ta god tid på er.

Paret har fler planer än de hunnit förverkliga under sommaren men har valt att stanna upp för att verkligen fundera över sina behov och önskemål. Om vi har tur kanske vi får komma dit igen nästa år och se hur deras drömträdgård har utvecklats sig.