Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Bilpool förenklar vardagen för boende i Kapellgärdet

Det var framför allt det geografiska läget, med närheten till kommunikationer och centrala Uppsala, som lockade Ana Karlsson när hon köpte sitt nya hem i Kapellgärdet Arena. Men det som avgjorde beslutet var tillgången till den gemensamma bilpoolen.

Drygt en kilometer norr om Uppsalas centrum ligger stadsdelen Kapellgärdet. Efter att en vän flyttade dit fick revisorn Ana Karlsson upp ögonen för området i sin jakt efter ett nytt hem.

Bilpoolen var avgörande

Ana köpte en etta i grannskapet Kapellgärdet Arena och stortrivdes från start, men i samband med en föreningsstämma sprang hon på en granne som skulle sälja sin tvåa. Ana slog till och flyttade snart in högst upp i huset med en stor inglasad balkong i söderläge.

- Förutom att det är nära till tåg och city, var möjligheten till bilpool en avgörande faktor. Med ett jobb dit jag kan promenera varje dag behöver jag ingen egen bil, berättar Ana.

Underlättar för storhandling och turer till Arlanda

Ana uppskattar att hon använder sig av bilpoolen mellan en till tre gånger i månaden, främst för att åka och storhandla eller för en tur till Arlanda.

- Bilpoolen har definitivt underlättat min vardag! Hade inte bilpoolen funnits hade jag troligen beställt matvaror med hemkörning men jag gillar att handla själv. Dessutom använder jag ofta poolbilarna för att hämta och lämna vänner och familj på Arlanda, säger Ana.

Enkelt att boka bilpool
Bonava erbjuder bilpool till de boende i Kapellgärdet arena

Fördelaktig kostnad framför egen bil

För Anas del är det betydligt mer fördelaktigt att använda bilpoolen i stället för att äga en egen bil. Att bilarna är eldrivna är förstås en stor fördel, då det både är klimatsmart och kostnadseffektivt jämfört med bensin- och dieselbilar. Dessutom sparar man tid då man slipper ta sig till en bensinstation för att tanka. De flesta boende använder bilen i stadskörning och då räcker det med en laddning.

- Jag betalar bara för de tillfällen som jag använder bilen och behöver inte tänka på service, däckbyten eller att betala för en parkeringsplats. En parkeringsplats med laddmöjligheter kostar annars runt 1 200 kronor i månaden plus el. Bara där sparar man in mycket jämfört med om man skulle ha en egen bil, säger Ana.

Ett grannskap som främjar hållbart resande

Kapellgärdet Arena med sina 294 bostäder är ett aktivt grannskap för människor i alla åldrar med närhet till butiker, skolor, förskolor, grönområden och sportmöjligheter. I kvarteret delar de boende på utegym, takterrasser och en övernattningslägenhet. För att främja ett hållbart resande som värnar om miljön samarbetar Bonava med OurGreenCar för att ge de som bor i Kapellgärdet arena direkt anslutning till den miljömärkta bilpoolen med elbilar och lastcyklar. Den genomsnittliga privatägda bilen står stilla 95 procent av tiden så om fler delar på bilarna ökar nyttjandegraden. Samtidigt slås drifts- och underhållskostnader ut på fler användare – hållbart och kostnadseffektivt.

- Det är nästan aldrig några problem att boka en bil direkt när jag behöver den, säger Ana avslutningsvis, men vid storhelger och ledighet kan jag behöva vara ute i mer god tid.

Bilpoolen var avgörande när Ana köpte sitt nyproducerade hem
Bilpool underlättar i vardagen

Fakta mobilitetspool Kapellgärdet Arena

  • 2 st elbilar + en tredje i början av 2023

  • 3 st ellådcyklar

  • Hyra bilpool: 59 kronor/timme + 1,90 kronor/kilometer (395 kronor/dygn eller 695 kronor/helg + 1,90 kronor/kilometer)

  • 61 procent av de som nyttjar bilpoolen är mellan 20-39 år med en jämn fördelning mellan kvinnor (49 procent) som män (51 procent). Den genomsnittliga bokningen ligger på drygt 2 timmar per tillfälle.

  • Ana nyttjar poolbilen mellan 1-3 gånger i månaden till en kostnad på mellan 300-660 kr. Hennes genomsnittliga bokning ligger på drygt 2 timmar per gång med en körsträcka på 16 kilometer till en kostnad på 150 kronor per tillfälle.

  • Enligt en beräkning från Zmarta kostar en privatägd Volvo V60 som drar 0,6 liter/mil 4 419 kronor/månad (10 035 kronor/månad inklusive värdeminskning). Kostnaden för garageplats tillkommer som i Kapellgärdet arena ligger på 1 000 kronor/månad för en vanlig p-plats.

Mer inspiration