Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Stevan i Tollare Terrass

I över tio år bodde Stevan i sin etagelägenhet i skärgårdsidyllen Furusund. I början av året hade han inga planer på att flytta från sina 82 kvadrat, men i juni var lägenheten såld och han öppnade dörren till 52 tomma kvadrat i Tollare Terrass – redo att fylla med livet.

– Det var inte planerat, men jag åkte ändå och tittade på lägenheten. Jag lät beslutet mogna fram. Till slut bestämde jag mig – och jag har inte ångrat mig en sekund, berättar Stevan om flytten till sitt nya Bonava-hem.

Vidare berättar han att kontrasten inte blev så stor mellan de två lägenheterna och att det som till slut avgjorde beslutet var bostadens storlek. Som Stevan själv uttrycker det; varför bo på fler kvadrat än man behöver? Och på frågan hur han har gått till väga för att lyckas gå från en större till en mindre lägenhet berättar han att det viktiga för honom var att rensa – samt ställa sig frågan ”behöver jag verkligen det här?”.

”Jag lät beslutet mogna fram. Till slut bestämde jag mig – och jag har inte ångrat mig en sekund”

Stevan

Boende i Tollare

– Man får börja på ny kula om man går ned i storlek. För mig var det viktigt att möblerna anpassades till lägenheten för att det inte skulle upplevas trångt. Genom att frigöra golvyta med exempelvis den vägghängda bokhyllan känns lägenheten också större. Samtidigt som det blir mer lättstädat, säger han och skrattar.

Bekvämare vardag

Förutom nystarten i hemmet, har Stevan fått en bekvämare vardag i och med flytten:

– Tidigare pendlade jag närmare fyra timmar om dagen. Idag kan jag cykla till jobbet på Kungsholmen på under timmen. Det är cykelavstånd till det mesta. Jag får storstad, kommunikationer och natur på samma gång. Det finns löpspår alldeles i närheten, jag kan bara snöra på mig löparskorna och ge mig ut i grönskan. Nacka är väldigt vackert.

Läget är något som har varit viktigt för Stevan. Med vattnet precis utanför dörren kan han hålla båtintresset vid liv samtidigt som hemmakontoret bjuder på utsikt över sundet. Så att jobba hemifrån och semestra på hemmaplan har han inte sett som något problem:

– Jag flyttade, boade in mig i lägenheten och var ute med segelbåten, som ligger på Djurgården, i somras. Till Djurgården kan jag till och med cykla, det är bara att ta båten över från Nacka Strand. Jag trivs här. Om närmiljön är bra, har jag inget behov av att dra iväg. För mig är det vardagslyx.

Stevans tre Tollare-favoriter

  • Den storslagna utsikten över vattnet och Tollares egen marina
  • En stadsdel där alla åldrar trivs och samsas – här finns lekplatser, skolor, gym, restauranger och Kennys Gelato
  • En Tollare-gemenskap med egen Facebookgrupp där man delar och hjälps åt

Stevan menar att han har hittat en lägenhet som är optimal för sina krav på ett hem – det är svårt för honom att peka ut någon enskild detalj som han gillar extra mycket. Det finns dock en plats som ligger honom lite varmare om hjärtat:

– Balkongen, jag har i princip använt den varje dag. Den är som ett extra rum. Vi får se om jag glasar in den till vintern eller inte.

Hans intresse för segling lyser igenom samtidigt som han själv lyser upp en aning. Han tillägger:

– Nu blir jag lite nördig här, men jag har till och med tur med vinden. Den typiska vinden kommer från sydväst och då är jag i lä när jag sitter på balkongen.

Nu när Stevan har gått ned i kvadrat och hittat den optimala lägenheten för honom, är han där för att stanna.

– Den är inte till salu, erkänner han och skrattar.

Tre tips för att gå från större till mindre

  • Anpassa möblernas storlek efter boytan för att det ska kännas rymligt
  • Vägghängda bokhyllor, sängbord och lampor frigör golvyta som gör att det känns större (och blir mer lättstädat).
  • Multifunktionella möbler – Stevans matbord är t ex i samma höjd som köksbänken och fungerar även som en extra tillredningsyta samt arbetsbord. Pallar som går att stapla fungerar som sittyta när det är många gäster, sidobord till soffan, fotpall eller blomsterpiedstal för växter.

   

Mer inspiration