Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Hemma hos Hanna Bergkvist

Intill Nackareservatet i Hammarbyhöjden bor inredningskoordinatorn Hanna Bergkvist med sin sambo Christian. De bor i en 30-talslägenhetet på 50 kvadrat där de senaste trenderna samspelar med tidstypiska inslag. Vi åkte hem till Hanna med anteckningsblock och kamera i högsta hugg för att prata inredning och jobb. Här hittar du hennes tips, tankar och en hel del inspiration.

Hanna och Christian har bott i sin lägenhet sedan maj 2016. Tvåan ligger i ett av områdets äldsta och kulturmärkta hus, och huset är precis som de flesta husen i området tre våningar högt. Att husen inte är högre än så är något som de tycker ger lite av en småstadskänsla vilket de trivs med. Läget med 15 minuter till T-centralen och naturen alldeles inpå är också ett stort plus. På sikt drömmer de om att flytta till ett fristående hus, men just nu trivs de bra i lägenheten.

Hannas inredningstips

  • Lita på din egen magkänsla, det är du som ska bo i ditt hem.
  • Jobba med kontraster när det kommer till material och ytor, det skapar intressanta möten. Till exempel: hårt mot mjukt och blankt mot matt.
  • Välj ut några få färger som du vill jobba med per rum och låt dem återkomma på olika ställen i rummet. Om det blir för många färger kan det lätt bli ett lite rörigt intryck.

En planlösning från 30-talet passar perfekt

Idag har många lägenheter öppna planlösningar och fokus på fria ytor, men äldre lägenheter ser ofta lite annorlunda ut med mer avskilda rum.

– Det passar oss bra då vi har lite olika dygnsrytm och vill kunna gå undan morgon eller kväll för att slippa störa den andra. Planlösningen är väldigt bra och lägenheten är välplanerad så man får ut maximalt med utrymme på de 50 kvadratmeterna.

I viss mån har även huset och området påverkat inredningen hemma i lägenheten. Även om man inte behöver inreda tidstypiskt så kan det ändå vara bra att ha husets stil i åtanke för att skapa en harmonisk helhet beskriver Hanna.

– Det vore märkligt om vi inredde vår lilla 30-talslägenhet som en Östermalmsvåning. Det krockar liksom stilmässigt.

Tid och kompromisser bakom viktiga inredningsval

Inredning är ett av Hannas största intressen, så att hon är den som bestämmer mest hur det ska se ut hemma är inte så konstigt. Samtidigt blir det en del kompromisser när man lever med någon, och Hanna poängterar att man måste försöka hitta en medelväg där båda kan känna sig nöjda med resultatet. Ett exempel på det är parets soffa. Hade Hanna fått bestämma själv hade hon valt en mindre soffa till deras vardagsrum, men för Christian var soffans storlek viktig. Kompromissen blev en stor soffa med ljus färg, låg rygg och höga stålben – en stor soffa med attribut som gör den nättare.

Innan de flyttade in i tvåan hade de främst bott i andrahand, så det var många möbler som behövde köpas in. Även om det var möbler de behövde direkt tog de tid på sig för att verkligen känna in vad som passade in i lägenheten. Det var viktigt att inte göra några förhastade inköp.

Jobbet handlar om att hjälpa människor att skapa sitt drömhem

Att satsa på ett jobb inom inredning var självklart för Hanna. Hon är nöjd med att få livnära sig på och jobba med sitt största intresse och trivs med jobbet som inredningskoordinator. Hon beskriver att det alltid händer mycket på Bonava vilket gör att hon hela tiden får utvecklas och lära sig nya saker. Det roligaste med jobbet är att få hjälpa kunderna att skapa sina drömhem med hjälp av inredningen.

– Inredningsdelen av ett bostadsköp är ofta det kunderna tycker är roligast så att få hjälpa dem med inspiration och guidning känns otroligt givande.

Den vanligaste frågan från kunder är ”Vad tycker du?”. När den frågan kommer försöker Hanna alltid vända på det och ställa frågor till dem för att ta reda på vad de gillar utan att försöka styra dem i någon riktning. Det är viktigt att de som bor där trivs bra, oavsett vilka trender som råder just nu. Man ska lita på sin egen magkänsla poängterar hon.

Vägen till jobbet som inredningskoordinator gick via Linnéuniversitetet. Där läste Hanna det treåriga programmet Inrednings- och butikskommunikation som gav en bred examen inom design, marknadsföring och ekonomi. Förutom den typen av universitetsutbildningar tipsar hon även om utbildningar på yrkeshögskolor som exempelvis Handelsakademien.

Ny inspiration till hemmet och jobbet

För att hänga med i trender och fylla på inspirationsförrådet gäller det att hänga med i vad som händer runt om och att hitta sina egna inspirationskällor.

Hanna läser inredningsbloggar, prenumererar på inredningsmagasin och besöker mässor så om Formex och Möbelmässan. Inspirationen kan också komma från något hon ser på stan eller på tv. Det är helt enkelt bra att vara öppen för inspiration från olika håll och i olika former.

– Jobbmässigt fokuserar jag mer på material och fast inredning medan jag privat kanske fokuserar något mer på den lösa inredningen. Men det är ju samspelet mellan den fasta och lösa inredningen som skapar magin!