Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Familjen i Ullna

Vi besöker familjen i radhuskvarteret en solig dag i slutet av maj. Emma, som är föräldraledig med dottern Lova nio månader, tar emot oss och hunden Pepsi kommer också och hälsar. Sönerna Melvin sex år och Dante fyra har precis kommit hem från förskolan, och pappa Johan är på jobbet. De flyttade in i sitt nya hus i januari 2017 och har nu bott här i drygt ett år.

Att familjen skulle få tag på ett radhus i Ullna var inte en självklarhet. Området var populärt och husen tog slut snabbt, men när säljaren fick ett avhopp passade Emma på och bokade direkt. De hade extra tur som fick ett hus på gaveln i radhuslängan, perfekt läge nära allmänningen. Huset de köpte är en äganderätt, och Emma trivs med ägandeformen och säger att det bästa med att bo i hus med äganderätt är att boendekostnaderna har halverats jämfört med lägenheten samtidigt som de känner att livskvaliteten har ökat enormt.

Inflyttade och uppackade på en dag

Redan innan de flyttade in hade Johan och hans pappa varit i huset och satt upp gardiner och rullgardiner. Samma dag som flyttlasset gick från lägenheten i Järvastaden var alla lådorna uppackade och de hade middag med 14 vänner i det nya huset. När kartongerna packades upp gick barnens rum först, det kändes viktigt att de skulle ha ordning och känna igen sina saker när de kom hem. Dante tyckte att det var lite jobbigt att flytta ifrån allt som var bekant, men det dröjde inte länge innan han trivdes i det nya gröna huset som snabbt fick namnet ”Hulken-huset”.

Grannskapet skapar hemmakänslan

När grannskapet började fyllas på mer och mer med nya grannar under våren började familjen verkligen känna sig hemma. Alla grannar var lika sugna på att prata och umgås, barnen fann varandra direkt och föräldrarna hjälptes åt att hämta barn och ta hand om området.

Emma poängterar att de trivs bra i själva huset, men att det allra bästa är gatan och området. Barnen har en massa jämngamla kompisar som grannar. Det finns alltid någon att leka med. När de bodde i lägenhet krävdes mycket mer koll när barnen lekte på gården, nu tar barnen själva större ansvar när de leker i området.

Emma och Johan kände ingen annan innan de flyttade hit men nu umgås de med många av grannarna. Det påverkar så klart att flera har samma livsstil och är i samma livsfas. Om man sätter på grillen kan grannarna komma över med sin mat istället för att tända upp sin egen grill. Eller så tittar man spontant förbi på ett glas vin eller en kaffe.

Smultronställen i närheten av Ullna Strand

En av favoritutflykterna går till badplatsen Skavlöten vid Rönningesjön som ligger två kilometer bort. Emma är själv uppväxt i Täby och hon tycker att det känns väldigt fint att hennes barn får bada på samma strand och uppleva samma saker som hon gjorde som barn.

Det är även väldigt nära till Rönninge By, en levande lantbruks- och kulturby. Där finns ponnyridning, kaniner, får, hästar och andra djur. Barnen är inte superintresserade av djuren men gillar att åka dit för att leka, fika och bara vara i den lantliga miljön. Här finns även julmarknad, midsommarfirande och annat som händer under året.

Golfbanan ligger precis bakom husområdet. Här spelar Johan och pojkarna tillsammans på sommaren och Emma tar med hunden Pepsi på promenader under vinterhalvåret. Bredvid golfbanan finns Ullnasjön med gott om gångstigar – perfekt för lekar och långa promenader.

Det bästa med att bo i hus med äganderätt är att boendekostnaderna har halverats jämfört med lägenheten samtidigt som livskvaliteten har ökat enormt.