Att köpa en ny bostad är en av de största affärerna vi gör i livet och en vanlig oro är "Hur vet jag om jag har råd?" Bonava samarbetar med de största bankerna i Sverige nedan svarar vi på några av de vanligaste frågorna kring Bolån. Ett bolån, eller bostadslån som det också kallas, är det vanligaste sättet att finansiera ett bostadsköp på. För att kunna få ett bolån ansöker du först om ett lånelöfte hos din bank.
Hur får jag ett lånelöfte?
Innan du tecknar dig för ditt nya drömboende behöver du ha ett lånelöfte från banken. Lånelöftet är ett förhandsbesked om hur mycket du får låna till din nya bostad och visas upp i samband med att vi skriver avtal. Ett lånelöfte är tidsbegränsat och det kan gå lång tid från det att du tecknat avtal tills det är dags att flytta in och betala slutlikvid. Därför är det bra att ha kontakt med banken i god tid innan det är dags att flytta in, gärna ett halvår innan, så att det inte blir några överraskningar inför tillträdet.
Hur mycket får jag låna?
Ett lånelöfte baserar sig på flera olika faktorer och ligger till grund för hur mycket din nya bostad får kosta. Banken tar bland annat hänsyn till: -Hur många ni är som ska teckna lånet -Er sammanlagda inkomst -Hur mycket ni kan betala i kontantinsats -Om ni har lån sedan tidigare -Och vilken anställningsform ni har På bankernas hemsidor kan du snabbt räkna ut hur mycket du kan låna och vad kommande månadskostnad kommer att bli. Här brukar det även gå att direkt ansöka om ett lånelöfte.
Kan jag få gröna bolån?
Gröna bolån ges till dig som flyttar till hus och fastigheter som är energieffektiva och hjälper till att minska energiförbrukningen i hemmet. Eftersom alla våra hem är Svanenmärkta kan du ansöka om grönt bolån hos banken och få möjlighet till rabatt på din boränta. Det som krävs är att du kan visa upp certifikatet som Svanen delar ut när hela grannskapet är klart men redan när du ansöker om bolånet kan du meddela banken att du avser köpa ett miljömärkt hem. De flesta större banker erbjuder idag gröna bolån vilket du kan se på deras hemsidor.
Hos vem ska jag låna?
Innan du tecknar ditt bolån är det alltid bra att jämföra villkor mellan olika banker för att hitta det som passar dig bäst. Varje projekt har en samarbetsbank som är särskilt insatt i föreningens finansiering och som även kan erbjuda finansiering till dig som blivande medlem. Det kan alltså vara en bra idé att höra dig för med föreningens bank när du ansöker om ditt bolån. Vilken bank som är aktuell för just det grannskap som du är intresserad av hittar du på projektets hemsida. Vi samarbetar även med bolåneförmedlaren Sambla som specialiserat sig på att hjälpa dig som saknar en traditionell anställningsform eller som har en historik som gör att traditionella banker säger nej.
Till Sambla (extern länk)