Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Guide om bolån

Ett bolån, eller bostadslån som det också kallas, är det vanligaste sättet att finansiera ett bostadsköp på. För att kunna få ett bolån ansöker du först om ett lånelöfte hos din bank. När du hittat den bostad du vill köpa kontaktar du banken som gör en bedömning av bostaden innan lånet kan beviljas.

Bolån fungerar på samma sätt oavsett om du köper nyproduktion eller om du köper en bostad som någon annan bott i tidigare. Här nedan kan du läsa mer om hur det går till att ta ett bostadslån.

Vad är ett lånelöfte?

Om du ska finansiera ditt bostadsköp med ett bolån kan det vara bra att tidigt i processen skaffa ett lånelöfte. Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken om hur mycket du kan komma att få låna till din nya bostad. Du ansöker om ett lånelöfte hos din bank. Viktigt att tänka på dock är att lånelöftet är tidsbegränsat och därför bara gäller under en viss tid.

Så mycket får du låna

Hur stort bolån du kan få baseras på många olika saker och är något som du kommer överens med din bank om. Banken tar bland annat hänsyn till:

  • hur många personer ni är som ska ta lånet,
  • anställningsform,
  • hushållets inkomst,
  • storleken på kontantinsatsen och andra eventuella lån som du eller ni har sedan tidigare.

Idag är det inte ovanligt att man, framför allt som ung vuxen, behöver hjälp att finansiera sitt bostadsköp. Det finns då flera alternativ att fundera över varav några av de vanligaste är:

  • att få hjälp med kontantinsatsen,
  • att ha en medlåntagare eller
  • att ha en delägare när man köper bostaden.

Oavsett vilken lösning du väljer så är det viktigt att du diskutera det med banken innan du skriver på ett kontrakt för din drömbostad.

Genom att kontakta en bank kan du enkelt ta reda på hur stort bolån du kan få samt vad din månadskostnad kommer att bli. Många banker har en funktion på sin webbsida där du kan räkna ut hur mycket du får låna och vad det skulle ge för månadskostnad. 

Nedan ser du en lista över banker som Bonava samarbetar med där du kan räkna på ditt bolån. Här hittar du även Compricer som är en digital bolåneförmedlare där du kan jämföra erbjudanden från flera banker.

Samarbetsbanker för grannskap med bostadsrätter

Hemmen vi säljer är antingen bostadsrätter eller äganderätter. Här kan du läsa mer om båda ägandeformerna. Våra grannskap med bostadsrätter har alltid en bostadsrättförening med egen finansiering. Tidigt i processen finns en kostnadskalkyl för föreningen. När det närmar sig inflyttning ersätts den av en mer detaljerad ekonomisk plan. Bonava ser till att bostadsrättsföreningarna tar sina lån via någon av våra samarbetsbanker. Varje förening har en bestämd samarbetsbank som är särskilt insatt i föreningens finansiering. Banken kan även erbjuda finansiering till de blivande medlemmarna i föreningen. Det kan alltså vara en bra idé att kontakta föreningens bank för att ansöka om bolån. 

På grannskapens egna webbsidor hittar du dokument med information om vilken bank som bostadsrättsföreningen samarbetar med. Bland dokumenten hittar du även kostnadskalkylen eller den ekonomiska planen. Oavsett vilken bank du väljer för ditt bolån är det något av de dokumenten som banken kommer att fråga efter. Om du inte hittar dokumenten eller har fler frågor kan du alltid kontakta mäklaren för grannskapet.

Läs mer om amortering på Finansinspektionens webbpats.

Svanenmärkt + grönt bolån = rabatt

Idag erbjuder de flesta banker Gröna bolån som innebär rabatt på boräntan. För att få ett Grönt bolån hos din bank behöver du visa upp certifikatet att din bostad är Svanenmärkt. Certifikatet delar Svanen ut när hela grannskapet är klart. Det kan alltså vara en tid efter det att du flyttat in i din bostad. Passa ändå på att ta upp att du köper en Svanenmärkt bostad när du ansöker om bolån, då har din bank med det i beräkningen och kan tala om vilken rabatt de erbjuder dig.

Tänk på detta innan du skriver avtal 

För att få skriva under avtalet för din nya Bonava-bostad behöver du ha ett lånelöfte från din bank. Detta visar du upp i samband med att du skriver på avtalet.

Det kan gå långt tid från det att du skriver på avtalet tills det är dags att flytta in och betala slutlikviden. Därför är det bra att ta kontakt med banken i god tid innan du tillträder din bostad, gärna cirka ett halvår innan. Fråga din bank om vad som gäller just i ditt fall.