Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2bike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareholiday_cottage2Shapehospital2house2pin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapGroup 2tube2user2

Guide om bolån

Bostadslån – så fungerar det

Bostadsköpet är en av de största affärerna du gör i ditt liv, både ekonomiskt och känslomässigt. Kanske flyttar du in i ditt första egna hem, bildar familj eller lämnar huset för något mer lättskött. Här kan du få bättre koll på hur det fungerar när du lånar pengar för att kunna köpa ditt nya drömhem.

Om att ta bolån

För att kunna köpa en lägenhet eller ett hus behöver du någon typ av finansiering. Det vanligaste sättet att finansiera ett bostadsköp är att ta ett bolån hos en bank. Bolån fungerar på samma sätt oavsett om du köper nyproduktion eller om du köper en bostad som någon annan bott i tidigare. 

Så mycket får du låna

Vad du har råd att låna baseras på många olika saker, till exempel hur många personer ni är som ska ta lånet, din anställningsform, inkomst, kontantinsats och andra eventuella lån som du eller ni har.

Hos banken kan du enkelt ta reda på hur mycket du får låna till ditt nya hem samt vad din månadskostnad kommer att bli. Många banker har en funktion på sin webbsida där du enkelt kan räkna ut just hur mycket du får låna och vad det skulle ge för månadskostnad. 

Här nedanför ser du en lista över banker som vi samarbetar med där du kan räkna på ditt bolån. Där hittar du även Mitt Bolån som är en digital bolåneförmedlare där du kan jämför erbjudanden från flera banker.

Välj en bank och räkna på ditt bolån

Amorteringskrav

Om du har ett bostadslån behöver du amortera, alltså betala av på ditt lån. Hur mycket du behöver amortera beror på hur stort lånet är och vad du har för årsinkomst.

När du ska ta ett lån för att finansiera en bostad ska banken ta hänsyn till om du lånar till mer än 50 procent av bostadens värde, då måste du amortera. Bankerna måste dessutom ta hänsyn till hur mycket du lånar i förhållande till din bruttoinkomst. 

Läs mer om amortering på Finansinspektionens webbpats.

Grönt bolån ger rabatt när du köper ett Svanenmärkt hem

För att uppmuntra människor att välja ett miljövänligt boende har flera banker något som kallas för grönt bolån. Med ett grönt bolån får du en rabatt på din boränta, så det gröna bolånet sänker helt enkelt din boendekostnad. När du bor i ett Svanenmärkt hem från Bonava kan du ansöka om att få ett grönt bolån från din bank. Idag är det tre banker som har gröna bolån för dig med Svanenmärkt boende: Nordea, SEB och Swedbank.

Ett nybyggt grannskap blir oftast certifierat från Svanen först när hela projektet är färdigställt, vilket kan vara en tid efter det att du flyttat in i just din bostad. Det betyder att det är först när hela grannskapet är färdigt och har fått sin Svanenmärkning som du kan ansöka om ett grönt bolån.

Tänk på – innan du skriver avtal

För att få skriva under avtalet för din nya bostad behöver du ett lånelöfte från banken. Detta visar du upp i samband med att du skriver på avtalet.

  • Du ansöker om ett lånelöfte genom att kontakta din bank.
  • Banken kan även hjälpa dig att räkna ut vad din månadskostnad blir med räntor och amorteringar.

Det kan gå långt tid från det att du skriver på kontraktet tills det är dags att flytta in och betala slutlikviden. Det kan vara bra att ta ny kontakt med banken i god tid innan du tillträder din bostad, gärna cirka ett halvår innan. Fråga på din bank om vad som gäller just i ditt fall.