Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Guide om bolån

Bostadslån – så fungerar det

Bostadsköpet är en av de största affärerna du gör i ditt liv, både ekonomiskt och känslomässigt. Kanske flyttar du in i ditt första egna hem, bildar familj eller lämnar huset för något mer lättskött. Här kan du få bättre koll på hur det fungerar när du lånar pengar för att kunna köpa ditt nya drömhem.

Om att ta bolån 

För att kunna köpa en lägenhet eller ett hus behöver du någon typ av finansiering. Det vanligaste sättet att finansiera ett bostadsköp är att ta ett bolån hos en bank. Bolån fungerar på samma sätt oavsett om du köper nyproduktion eller om du köper en bostad som någon annan bott i tidigare.  

Så mycket får du låna

Hur mycket du kan låna baseras på många olika saker och är något som du kommer överens med din bank om. Det handlar bland annat om hur många personer ni är som ska ta lånet, din anställningsform, inkomst, kontantinsats och andra eventuella lån som du eller ni har. 

Genom att kontakta en bank kan du enkelt ta reda på hur mycket du får låna till ditt nya hem samt vad din månadskostnad kommer att bli. Många banker har en funktion på sin webbsida där du kan räkna ut hur mycket du får låna och vad det skulle ge för månadskostnad.  

Här nedanför ser du en lista över banker som vi samarbetar med där du kan räkna på ditt bolån. Här hittar du även Mitt Bolån som är en digital bolåneförmedlare där du kan jämföra erbjudanden från flera banker. 

Samarbetsbanker för grannskap med bostadsrätter

Hemmen vi säljer är antingen bostadsrätter eller äganderätter. Här kan du läsa mer om båda ägandeformernaVåra grannskap med bostadsrätter har alltid en bostadsrättförening med egen finansiering. Tidigt i processen finns en kostnadskalkyl för föreningen. När det närmar sig inflyttning ersätts den av en mer detaljerad ekonomisk plan. Bonava ser till att bostadsrättsföreningarna tar sina lån via någon av våra samarbetsbanker. Varje förening har en bestämd samarbetsbank som är särskilt insatt i föreningens finansiering. Banken kan även erbjuda finansiering till de blivande medlemmarna i föreningen. Det kan alltså vara en bra idé att kontakta föreningens bank för att ansöka om bolån.  

På grannskapens egna webbsidor hittar du dokument med information om vilken bank som bostadsrättsföreningen samarbetar med. Bland dokumenten hittar du även kostnadskalkylen eller den ekonomiska planen. Oavsett vilken bank du väljer för ditt bolån är det något av de dokumenten som banken kommer att fråga efter. Om du inte hittar dokumenten eller har fler frågor kan du alltid kontakta vår säljare för grannskapet. 

Amorteringskrav 

Om du har ett bostadslån behöver du amortera, alltså betala av på ditt lån. Hur mycket du behöver amortera beror på vad du och banken kommer överens om och baseras på hur stort lånet är och vad du har för årsinkomst. 

När du ska ta ett lån för att finansiera en bostad ska banken ta hänsyn till om du lånar till mer än 50 procent av bostadens värde, då måste du amortera. Bankerna måste dessutom ta hänsyn till hur mycket du lånar i förhållande till din bruttoinkomst.  

Läs mer om amortering på Finansinspektionens webbpats.

Svanenmärkt + grönt bolån = rabatt   

Idag erbjuder de flesta banker Gröna bolån som innebär rabatt på boräntan. För att få ett Grönt bolån hos din bank behöver du visa upp certifikatet att din bostad är Svanenmärkt. Certifikatet delar Svanen ut när hela grannskapet är klart. Det kan alltså vara en tid efter det att du flyttat in i din bostad. Passa ändå på att ta upp att du köper en Svanenmärkt bostad när du ansöker om bolån, då har din bank med det i beräkningen och kan tala om vilken rabatt de erbjuder dig.

Tänk på detta innan du skriver avtal 

För att få skriva under avtalet för din nya Bonava-bostad behöver du ett lånelöfte från din bank. Detta visar du upp i samband med att du skriver på avtalet. 

  • Du ansöker om ett lånelöfte genom att kontakta din bank. 
  • Banken kan även hjälpa dig att räkna ut vad din månadskostnad blir med räntor och amorteringar. 

Det kan gå långt tid från det att du skriver på avtalet tills det är dags att flytta in och betala slutlikviden. Därför är det bra att ta en kontakt med banken i god tid innan du tillträder din bostad, gärna cirka ett halvår innan. Fråga din bank om vad som gäller just i ditt fall.