Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Paret i Linköping

I oktober 2016 flyttade Birgitta och Bengt in i sin nya bostad i Södra Ekkällan. De har varit gifta i 51 år och berättar om alla sina projekt som de haft tillsammans genom åren. Det är viktigt att ha drömmar tillsammans, det stärker relationen säger de och tittar på varandra.

Lisa från Bonava fick en pratstund med Bengt och Birgitta då de berättade om flytten och sitt nya hem. De bodde tidigare i ett stort hus med trädgård som krävde mycket skötsel och underhåll. Det kändes viktigt att flytta medan båda var pigga och tyckte att det var kul med ännu ett gemensamt projekt. Alla livsfaser har sin tid och det är viktigt att gå igenom dem tillsammans.

När de väl hade bestämt sig för att flytta började de titta på områden i Linköping, anmäla intresse hos bostadsutvecklare och gå på visningar. Det var mycket som skulle stämma: området, planlösningen och inte minst att flytten skulle ligga lämpligt i tid. Efter att ha tittat runt mognade beslutet fram och de var redo. 

Det kan ta ganska lång tid från att man har bokat sin lägenhet till dess att den är klar för inflyttning men det upplevde paret som positivt. 

Det är bra att man har tid på sig från det att man skriver på till dess att man ska flytta in. Då hinner man gå igenom allt, rensa i lugn och ro och förbereda sig mentalt på att flytta.

Har ni tidigare bott i nyproduktion?

Ja flera gånger, det började med en tjänstelägenhet i Bredäng 1965 och sedan har vi flyttat in i flera nyproducerade bostäder. Det är egentligen bara huset i Tannerfors som vi inte köpt nytt.  

Varför valde ni nyproduktion och inte befintlig bostad?

De tittade på andrahandsmarknaden men eftersom de flera gånger tidigare i livet flyttat in i nyproducerat så vill de ha det nu också – nytt och fräscht. 

Vad är skillnaden mellan att bo i en äldre bostad och en nybyggd?

Allt är nytt och fräscht. Vi gillar att ha det rent och snyggt omkring oss. Det är ju fantastiskt roligt att få välja inredning och få det precis så där som man vill ha det.

Det här är ett passivhus och vi gillar att det inte är några element. Det är snyggt och vi har bra luft. Huset är tätt och tyst och vi hör sällan något från grannarna.

Har ni några tips till andra som funderar på att flytta eller kanske snart ska flytta in i sitt nya hem?

Det är viktigt att våga satsa och följa sina drömmar! Gå på magkänslan, vad är rätt för mig? Är det närheten till jobbet eller att det finns bra kommunikationer?

Räkna på ditt boende och jämför det med dina befintliga boendekostnader. Det kanske inte är inte så dyrt som man tror. Det är viktigt att räkna in alla omkostnader som man har i ett hus som försvinner när man köper en nyproducerad lägenhet.

Det är viktigt att följa sina drömmar. När vi går upp på morgonen går vi runt och myser och känner oss så tacksamma för att vi får bo så här fint.