Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Den ätbara trädgården

Trots att det är sent på eftermiddagen på gränsen till kväll när vi besöker Freyja och Pierre strålar solen från en klarblå himmel och luften är varm. Familjen i Älta har bara bott i sitt hus under en sommar men har redan hunnit med att skapa en trädgård som, till skillnad från många andra, inte innehåller så många blommor men desto mer av det ätbara slaget.

När vi stiger ut på altanen möts vi av Pierres hemmasnickrade odlingslådor på hjul som dignar av körsbärstomater, chili och smultron. Trots att paret inte hade någon erfarenhet av odling sedan tidigare, mer än en tomatplanta och en blåbärsbuske på balkongen, verkar de ha begåvats med riktigt gröna fingrar.

Nyväckt husdröm

Både Freyja och Pierre är uppväxta i hus men ingen av dem såg sig som husmänniskor. De trivdes bra i sin lägenhet i Hammarby sjöstad med nära till allt. Det var istället deras grannar Linnea och Fredrik som reserverade ett hus åt dem i Ältadalen.

─ Vi hade inte ens funderat på att köpa hus men barnen var i rätt ålder och vi bestämde oss för att satsa. Det är trots allt mycket roligare att säga ja än att säga nej konstaterar Freyja.

Att det var nyproduktion och underhållsfritt bidrog till att beslutet var lätt att ta. Och det beslutet ångrar de inte. Familjen trivs med sitt nya boende. Barnen har funnit massor av lekkamrater i grannskapet och en stor fördel är att de själva kan springa iväg till lekparken som ligger i närheten.

I och med att alla i grannskapet flyttat in ungefär samtidigt så har det snabbt skapats en gemenskap bland grannarna. Sköna sommarkvällar sitter Freyja och Pierre på sin hemmasnickrade ljugarbänk framför huset, bara de två eller tillsammans med de närmaste grannarna.

Praktisk, funktionell och lekfull

En trädgård full av blommor var inget som lockade familjen. Istället är det ledorden praktisk, funktionell och lekfull som har fått styra utformningen av den cirka 650 kvadratmeter stora tomten.

─ För oss var det viktigt med en trädgård där barnen kan leka fritt utan att behöva vara rädda för att förstöra något, säger Freyja. Barnen är de som utnyttjar trädgården mest och ibland har vi så många som åtta barn som springer runt här och leker.

För att få hjälp med att förverkliga sina idéer valde paret att ta hjälp av en trädgårdsexpert. En plan drogs upp för en lättskött, funktionell trädgård med gott om plats för lek och bus. Olika sittplatser har skapats och en spaljé har byggts vid tomtgränsen mot allmänningen.

I och med flytten till huset har de båda barnens odlingsintresse väckts. Ett flertal kärnor ligger i köket i väntan på att sättas i jord. Det märks tydligt att här är trädgården en familjeangelägenhet. Förutom att plantera rensar barnen ogräs och de har dessutom hjälpt till att bygga ett hus till robotgräsklipparen.

Trädgårdsplaner

Trots att paret säger att de bara har kommit halvvägs har de hunnit med en hel del under den korta tid de bott i huset. För tillfället är det framförallt baksidan som gjorts iordning och som används, men planer finns på att bygga ett litet trädäck på framsidan för att kunna njuta av kvällssolen. Ett odlingsskåp mot förrådet står också på önskelistan. Det vill de använda till att driva upp plantor i, men kanske finns också plats för något mer exotiskt som ett citronträd. Eller mango.

På ritningen som trädgårdsexperten Anna gjort till familjen finns även en pool inritad. Men huruvida familjen verkligen ska skaffa en pool eller inte råder det däremot delade meningar om. Helt klart är att Freyja är i underläge mot de tre grabbarna på detta område. Både Pierre och pojkarna är sugna på pool, och vem kan klandra dem en sådan här härlig sensommardag.

Tips från Freyja och Pierre

När du ska skapa en ny trädgård tipsar paret om att hämta inspiration från någon expert eller trädgårdsintresserad person för att få input och nya perspektiv.

─ Vi hade först tänkt sätta en häck som avgränsning mot allmänningen men så kom Anna med förslaget om en spaljé med bärbuskar och vi blev eld och lågor, säger Freyja.

Spaljén är på plats och nu återstår bara att plantera en buffé av bärbuskar längs med spaljén där både vuxna och barn kan låta sig väl smaka. Nästa sommar kommer familjen förhoppningsvis att kunna äta både vinbär, hallon, björnbär och krusbär.

─ Vi är också sugna på att testa att odla vindruvor, säger Pierre.

Och med det sätter vi punkt för besöket hos Freyja, Pierre och barnen. Förhoppningsvis får vi komma tillbaka ett annat år och se hur trädgården utvecklats till en ett dignande buffé av närodlade läckerheter.