Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Hemma i Kungsträdgårdarna

Jennie Bergman var med och drog de första penseldragen när visionen för det nya bostadsområdet Kungsträdgårdarna i Uppsala togs fram. Idag bor hon själv i en av lägenheterna med balkong mot den grönskande innergården.

2013 var de gamla industrilokalerna som tidigare stod i området borta och arkitekterna planerade ett helt nytt grannskap centrerat kring en lummig trädgård med växthus, fruktträd och bärbuskar där grannarna kan umgås. Inte anade Jennie, som då var säljare av lägenheterna, att även hon skulle bo här en dag och vakna upp till fågelkvittret från den gröna innergården.

Så satte Jennie sin personliga prägel på lägenheten

  • En extra vägg gjorde om trean till en fyra.
  • Förrådet i lägenheten blev en walk in closet.
  • De vita väggarna byttes ut mot mönstrade tapeter och dämpade väggfärger.

För en säljare är det fantastiskt att få vara med från början när ett grannskap tar form. Jennie berättar att allt som kunderna kunde tänkas vilja ha svar på hade hon full koll på. Här i Kungsträdgårdarna togs ett helhetsgrepp på området som resulterat i 184 bra planerade lägenheter i olika storlekar som omfamnar den stora och välplanerade innergården.  

Försäljningen gick bra och när det var dags flyttade grannarna in i löpande takt. Så en dag, 2017 när livet tog en ny vändning och Jennie behövde hitta ett nytt boende, kom det upp en trea till försäljning. Valet blev enkelt. Kungsträdgårdarna, grannskapet som Jennie kände så väl blev nu också platsen för henne att bo på.

Var du aldrig orolig för att flytta in i det grannskap du sålt?

– Nej, tvärt om. Jag hade dessutom fördelen av att ”känna” de flesta och visste att jag skulle få bra grannar, skrattar Jennie. Dessutom vet jag att vi på Bonava håller vad vi lovar, så jag kände ingen oro över att se grannarna i ögonen. Är det något som inte fungerar vet jag att vi tar ansvar och löser det.

Vad var det första du gjorde när du flyttade in?

– Jag har mina två tonåringar varannan vecka, så jag ville få plats för dem. Jag passade på att göra om min trea till en fyra. Med hjälp av några snickare som satte upp en vägg fick barnen var sitt rum. Med väggen på plats bjöd jag in min bästa vän, som kan det där med inredning. Vi tapetserade och fixade tillsammans. På en vecka hade mina vita väggar lyfts till en ny dimension, kuddarna var piffade och den där fina mattan som jag drömt om låg på plats. Till och med det stora förvaringsutrymmet vid köket, som de flesta kanske har som skafferi, fick ett nytt liv som walk in closet.

Letar du efter ett nytt hem i Uppsala? Grannskapet Kungsträdgårdarna är slutsålt, men här hittar all vår nyproduktion i Uppsala.

Var spenderar du mest tid i ditt hem? 

– När jag har ungdomarna hemma håller de mest till på sina rum med kompisar eller spelar datorspel. När man är 13 och 15 år finns inte alltid intresse att umgås med mamma, man får helt enkelt locka ut dem när det är dags för mat, då ses vi i köket. För mig är det annars vardagsrummet som gäller. Här ser jag på tv, jobbar och umgås. Det är ljust, rymligt och trivsamt och ingen insyn alls. Dessutom har jag utgång till den stora balkongen härifrånden är mitt extrarum under sommaren när solen lyser.

Hur använder du gården? 

– Jag och grannarna ses ibland vid grillen, vid de fina trädgårdsmöblerna eller vid vårt fantastiska växthus. På gården kan vi umgås med vänner eller så ses vi här allihop när vi i styrelsen ordnar grillkvällar för grannarna och vi har växthuset som vår naturliga mötesplats. Vi har en växthusgrupp som odlar och sköter om det gröna. Vi som bor här är sedan med och delar på det som växer. Behöver jag en krydda kilar jag ner och tar en kvist. Det är nästan som att bo i hus med trädgård, men du slipper allt det där jobbiga med att sköta om allt, om du inte vill vara med och fixa det vill säga, valet är ditt. 

Vad finns runt om Kungsträdgårdarna?

– Här finns många smultronställen. Det gröna utmed Fyrisån med de fina promenadstråken på båda sidorna, Studenternas idrottsplats med fotbolls- och bandymatcher som ligger mitt över, och Parksnäckan som gästas av populära artister på sommaren. Det är även centralt att bo här. In till city med allt du kan tänkas behöva tar det 15 minuter att gå. För mig som pendlar till jobbet tar det bara 12 minuter tills jag är på stationen och kan sätta mig på tåget mot Stockholm.

Vad är det bästa med att bo i nyproduktion?

– Det är nog att det bara är att flytta in, ja om man nu inte ska göra som jag och sätta upp en vägg, skrattar Jennie. Men allt är färdigt, du kan bara ställa in dina möbler. Och köper du tidigt kan du så klart vara med och påverka dina inredningsval. Jag uppskattar verkligen att kunna ta hissen direkt ner i garaget och ta bilen, det är lyx. Och så är det så tyst här både inne i lägenheten och på gården. Det är så skönt att kunna ha öppet fönster i sovrummet.

Vi tackar Jennie för pratstunden och kan konstatera att det verkar som att visionen för Kungsträdgårdarna har blivit verklighet. Det är ett trivsamt grannskap och en fin plats att bo på. Den levande innergården med växthuset, de grönskande träden och buskarna och alla blommor – det har verkligen blivit den där platsen där grannsämjan frodas.