Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Hemma hos Emma Kleen

Emma Kleen och sambon Simon bor i Eriksberg, ett relativt nytt bostadsområde i Göteborg. Sedan mitten av 1800-talet var det här ett industri- och varvsområde och än idag står den mäktiga Eriksbergskranen kvar som ett landmärke. Vi träffade Emma i hennes och Simons lägenhet en höstdag i september. Hon visade oss runt och bjöd på många bra tips.

Huset och grannskapet där Emma och Simon bor byggdes 2013, men de flyttade in i sin tvåa på 63 kvadrat i maj 2016. De hade tidigare bott ihop i andra hand men det här är den första bostaden som de köpt tillsammans. Området är lugnt och ligger fint vid vattnet, lite vid sidan av stan men det går lätt och snabbt att ta sig dit. Båda trivs i lägenheten men drömmen är att bo i ett hus som de byggt från grunden, på en plats med fin utsikt.

Emmas inredningstips

  • Om du målar om väggarna i ett rum kan du använda färgen som blir över och måla krukor, ramar, tavellister eller annat som finns i rummet. Det håller ihop rummet och skapar lugn.
  • Välj en neutral bas i grundinredningen och satsa hellre på att komplettera med accenter. Men å andra sidan – om det känns rätt för dig så är det rätt! Det finns inget rätt och fel i inredning.
  • Använd mycket textilier – kuddar, gardiner, mattor skapar atmosfär och mysighet.
  • Allt man köper behöver inte vara nytt utan fynda på loppis och marknadsplatser och våga fixa till på egen hand.
  • Tänk långsiktigt när du väl köper nytt – det är viktigt att handla miljömedvetet. Vilket material produkterna har och hur länge du kan använda dem är viktiga faktorer.

Ett gemensamt projekt att inreda hemma

De är båda intresserade av inredning och är som regel överens om vad de saknar eller vill komplettera med. Men Emma är oftast den som kommer med idéer och kan vara lite snabbare på att dra igång stora projekt, som att måla om vardagsrummet. När de har varit på resa tycker båda att det är skönt att komma hem, ett kvitto på att de trivs.

Smart att köpa möbler som passar in även i framtida hem

Eftersom de bodde i andra hand tidigare har de köpt en hel del till lägenheten de har nu. När de inhandlade möbler till denna lägenheten tänkte de mycket på att möblerna de köpte skulle gå att flytta med sig till vilken bostad som helst – stora möbler skulle gå att ta isär, skåpen är moduler som kan delas upp och många möbler kan målas om för att passa in var som helst. Det runda köksbordet som är ärvt av Emmas farmor är yteffektivt och bryter av alla raka linjer. Soffbordets marmorskiva kommer från Emmas farfar men stommen fick en svetsare tillverka efter Emmas och Simons ritningar. Mycket av möblerna är fynd från blocket eller loppisar, vissa har fått nya dynor eller ny färg för att piggas upp. Emma tycker att det är viktigt att tänka på miljön och att inte konsumera produkter som inte är hållbara ur ett långsiktigt perspektiv.

Skåp, tavellister och några terrakottakrukor har Emma målat med överbliven väggfärg. Ett bra sätt att bli av med färgrester och det skapar en lugn och enhetlig känsla.

Att hänga med i trender och få inspiration

När man har inredning som både hobby och jobb är hjärnan van att leta efter spännande lösningar och ny inspiration. En promenad på stan, ett skyltfönster eller att bläddra på Instagram kan föda många idéer. Pinterest är extra bra om man till exempel vill se vilken känsla olika färger kan skapa eller hur olika storlekar på kakel påverkar rummet. Men när det kommer till kritan går Emma mycket på känsla och försöker att inte tänka allt för mycket.

För att hänga med i trender kan Formex och andra mässor vara bra men Emma följer även många influerare i sociala kanaler som ofta är ännu snabbare på att plocka upp det senaste. Är man superintresserad kan man gå på föreläsning, till exempel i samband med en mässa.

Att utbilda sig för att jobba med inredning

Emma har alltid varit inredningsintresserad, som barn önskade hon sig presentkort på IKEA när andra önskade sig leksaker och hon roade sig med att måla om och möblera om i rummet hemma.

Hon har utbildat sig till inredare och butikskommunikatör på universitetet i Växjö, en treårig utbildning som består av hälften marknadsföring, hälften inredning. Utöver grundläggande behörighet från gymnasiet krävdes även arbetsprover för att komma in. Utbildningen har varit en bra start tycker Emma, man lärde sig hur man skulle använda sin kreativitet.

För att kunna arbeta med inredning behöver man ha känsla för det, det är svårt att lära ut en känsla, så det krävs nog för att man både ska tycka det är roligt och utvecklas inom området. För att få ett arbete inom inredning krävs idag någon typ av utbildning, lång erfarenhet inom området, eller att man har något som sticker ut lite extra. Instagram är ett bra verktyg för att nå ut och skaffa sig ett namn.