Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Vanliga frågor och svar

När du ska köpa ett nyproducerat hem är det mycket att tänka på. Det finns många valmöjligheter och beslut att ta.

Vi har pratat med Linn Thyrestam Grape som jobbar som mäklare i Uppsala. Hon delar med sig om sina tankar kring Bonava, nyproduktion och vad som kan vara bra att tänka på inför ett köp.

Hur mår bostadsmarknaden?

Efter årsskiftet har vi sett en ljusning i och med de utlovade räntesänkningarna. Våra samtal med spekulanterna har generellt blivit mer positiva. Tyvärr avvaktade många med att sälja sin bostad under lågkonjunkturen och nu när det börjat ljusna har det blivit lite för många försäljningar samtidigt. Det har gjort att det finns ett större utbud än efterfrågan, men jag tror att det kommer jämna ut sig under året

Ser du några effekter av räntesänkningarna?

– Ja, betydligt fler har vågat sälja sina bostäder, vi har fler budgivningar och något snabbare respons i våra försäljningar. Kunderna är inte lika avvaktande som tidigare. 

Tips till dig som vill köpa nyproduktion? 

– Om man har möjlighet tycker jag man ska besöka platsen där det ska byggas för att få lite känsla för området och vad som händer runt omkring.

Det är toppen att köpa nyproduktion för du slipper stressa dig igenom hela köp- och säljprocessen. Du kan göra allt i lugn och ro; fota när det är som vackrast, låta mäklaren samla på sig kunder under en längre tid om du lägger ut bostaden som kommande försäljning. Du kan också planera i god tid för din flytt med allt vad det innebär.

Bonava är duktiga på att visualisera det som ska byggas. De är noga med detaljrika solstudier och filmer. De låter köparna komma till ett showroom nära kommande projekt samt har showroom för sina inredningsval. All information du kan tänkas behöva finns alltid på grannskapens hemsidor. 

– Ta ett samtal med banken så du är väl förberedd nu när marknaden kommer igång igen. Det är ett bra läge att köpa nu. 

Linn Thyrestam Grape

Fundera över vad ni uppskattar mest från tidigare boenden och försök sedan kombinera det med något som känns tidlöst. Det viktigt att allt följer en röd tråd i bostaden. Ta gärna hjälp av Bonavas inredningskoordinatorer för experthjälp!

Linn Thyrestam Grape

Mäklare

   

Är du intresserad av att köpa ett nytt hem?

Så här går köpprocessen till 

Köpprocessen hos oss på Bonava ser olika ut beroende på i vilket skede byggprocessen är i. Du kan köpa en bostad från oss i tre olika faser: när bygget planeras, mitt i byggprocessen eller när bostaden är inflyttningsklar. Oftast börjar köpresan med att du som köpare anmäler ditt intresse för något av grannskapen på vår hemsida. Om du gör en intresseanmälan för ett grannskap som är till salu så kommer någon av våra mäklare kontakta dig.

Beroende på när du köper din bostad så finns det möjlighet att göra inredningsval för bland annat kök och badrum, något som är uppskattat av många kunder. Du som köpare erbjuds möjlighet att gå på förhandsvisning av din nya bostadEn tid därefter får du veta ditt inflyttningsdatum och ta emot nycklarna till ditt nya hem. Det är en spännande resa att få vara med om! 

Här kan du läsa mer om de olika stegen i köpprocessen.

Hur lång tid tar det från avtalsskrivning till inflyttning?

Det beror på när i byggprocessen du köper din bostad. Är du köpare i samband med en premiärträff får du räkna med ungefär ett till två år till inflytt, beroende på bostadstyp. Ibland har vi hem som är inflyttningsklara och då kan det gå fort om du vill. För att kunna välja köksstil och andra tillval till bostaden bör du vara köpare ungefär halvvägs in i processen. Tveka inte att kontakt din mäklare om du har frågor.

Här kan du läsa mer om våra inredningsval.

Vad är skillnaden mellan att köpa nyproduktion och en bostad som redan finns?

– Nytt är alltid nytt som innefattar trygghet, garantier och underhållsfritt. Många köpare uppskattar även att slippa budgivningar. Nyproduktion innebär tydlighet med fasta priser. Ett nyproducerat hem är också hållbart och energieffektivt. Dessutom kan du som är med tidigt i köpprocessen påverka ditt hem genom tillval, här kan du läsa mer om våra inredningsval.

Mer inspiration