Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Vanliga frågor och svar

När du ska köpa ett nyproducerat hem är det mycket att tänka. Det finns många valmöjligheter och beslut att ta. För att underlätta för dig har vi pratat med en av våra mäklare, Mathias Skrzeczynski, som berättar mer och svarar på de vanligast förekommande frågorna.

Här svarar vi på bland annat hur köpprocessen går till och vad du behöver veta som köpare. Mathias delar också med sig av sina bästa tips till dig som går i köptankar.

Hur ser köpprocessen ut? 

- Köpprocessen hos oss på Bonava ser olika ut beroende på i vilket skede byggprocessen är i. Du kan köpa en bostad från oss i tre olika faser: när bygget planeras, mitt i byggprocessen eller när bostaden är inflyttningsklar. Oftast börjar köpresan med att du som köpare anmäler ditt intresse för något av grannskapen på vår hemsida. Om du gör en intresseanmälan för ett grannskap som är till salu så kommer jag eller någon av mina mäklarkollegor kontakta dig för att berätta mer säger Mathias.

- Beroende på när du köper din bostad så finns det möjlighet att göra inredningsval för bland annat kök och badrum, något som är uppskattat av många kunder. Du som köpare erbjuds möjlighet att gå på förhandsvisning av din nya bostadEn tid därefter får du veta ditt inflyttningsdatum och ta emot nycklarna till ditt nya hem. Det är en spännande resa att få vara med om! 


Här kan du läsa mer om de olika stegen i köpprocessen.

Hur lång tid tar det från avtalsskrivning till inflyttning?

– Det beror på när i byggprocessen du köper din bostad. Är du köpare i samband med en premiärträff får du räkna med ungefär ett till två år till inflytt, beroende på bostadstyp. Ibland har vi hem som är inflyttningsklara och då kan det gå fort om du vill. För att kunna välja köksstil och andra tillval till bostaden bör du vara köpare ungefär halvvägs in i processen. Tveka inte att kontakt din mäklare om du har frågor.

Här kan du läsa mer om våra inredningsval.

Mathias tips till dig som vill köpa nyproduktion 

  1. Använd de verktyg som vi på Bonava har för att visualisera din nya bostad, som exempelvis bostadsväljare,360-visualiseringar, solstudier, modeller av fastigheten och planritningar.
  2. Kom på visning! Och passa på att ställa många frågor till din mäklare, vi finns här för dig under hela köpet.
  3. Åk till området och känn in hur det känns. 
Mäklare Mathias Skrzeczynski

Vad är det viktigaste som köparen behöver ha koll på?

– Som köpare måste du känna en trygghet i din ekonomi och veta att du förbinder dig vid ett köp av en bostad. Det bör inte vara ett spontanköp när du köper ett nytt hem, det är ett stort köp – ofta i ett tidigt skede.

Vad är skillnaden mellan att köpa nyproduktion och en bostad som redan finns?

– Nytt är alltid nytt som innefattar trygghet, garantier och underhållsfritt. Många köpare uppskattar även att slippa budgivningar. Nyproduktion innebär tydlighet med fasta priser. Ett nyproducerat hem är också hållbart och energieffektivt. Dessutom kan du som är med tidigt i köpprocessen påverka ditt hem genom tillval, här kan du läsa mer om våra inredningsval.

Mer inspiration