Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Vanliga frågor och svar

När du ska köpa ett nyproducerat hem är det mycket att tänka på under resans gång. Det finns många valmöjligheter och beslut att ta. Vi har samlat ihop de vanligaste frågorna nedan. Läs igenom för att få svar och tips inför ditt bostadsköp.

Våra mäklare träffar dagligen kunder och har koll på vad de flesta har för frågor inför sitt bostadsköp. Här svarar vi på bland annat hur köpprocessen går till och vad du behöver veta som köpare.

Hur ser köpprocessen ut? 

- Köpprocessen hos oss på Bonava ser olika ut beroende på i vilket skede byggprocessen är i. Du kan köpa en bostad från oss i tre olika faser: när bygget planeras, mitt i byggprocessen eller när bostaden är inflyttningsklar. Processen startar oftast med att du som köpare anmäler ditt intresse för ett grannskap på vår webbsida. Därefter blir du kontaktad av den mäklare som är ansvarig för grannskapet.

- Beroende på när i byggprocessen du köper din bostad så finns det möjlighet att göra inredningsval för bland annat kök och badrum, vilket uppskattas av mångaHos oss på Bonava har du som köpare möjlighet att gå på förhandsvisning av din nya bostadEn tid därefter får du veta ditt inflyttningsdatum och ta emot nycklarna till ditt nya hem. Det är en spännande resa att få vara med om! 

- Bonava erbjuder dig att genomföra större delen av ditt bostadsköp digitalt. Exempel på detta är möjlighet till digitala visningar, avtalsskrivningar och informationsmöten.

Här kan du läsa mer om de olika stegen i köpprocessen.

Hur lång tid tar det från avtalsskrivning till inflyttning?

– Det beror på när i byggprocessen du köper din bostad. Är du köpare i samband med en premiärträff får du räkna med ungefär ett till två år till inflytt, beroende på bostadstyp. Ibland har vi bostäder som är inflyttningsklara och då kan det gå fort om du vill. För att kunna välja köksstil och andra tillval till bostaden bör du vara köpare ungefär halvvägs in i processen.

Här kan du läsa mer om inredningsval.

Tre tips till dig som vill köpa nyproduktion

  1. Använd alla verktyg vi på Bonava har för att visualisera din nya bostad, som exempelvis 360-gradersvyer, solstudier, modeller av fastigheten och planritningar.
  2. Var trygg i din ekonomi. Det kan ske mycket under en period men finns din ekonomiska trygghet så kan du göra en bra affär och känna dig lugn.
  3. Åk till området och känn in hur det känns. Passa även på att ställa många frågor till mäklaren.

Vad är det viktigaste som köparen behöver ha koll på?

– Som köpare måste du känna en trygghet i din ekonomi och veta att du förbinder dig vid ett köp av en bostad. Det bör inte vara ett spontanköp när du köper ett nytt hem, det är ett stort köp – ofta i ett tidigt skede.

Vad är skillnaden mellan att köpa nyproduktion och en bostad som redan finns?

– Nytt är alltid nytt som innefattar trygghet, garantier och underhållsfritt. Många köpare uppskattar även att slippa budgivningar. Nyproduktion innebär tydlighet med fasta priser, och du som kund kan räkna mycket exakt på din boendekostnad.

Mer inspiration