Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Vanliga frågor och svar

När du ska köpa ett nyproducerat hem är det mycket att tänka på. Det finns många valmöjligheter och beslut att ta.

För att underlätta för dig har vi pratat med några av våra mäklare Jessica, Sarah och Mattias som delar med sig om sina tankar kring marknadsläget och vad som kan vara bra att tänka på inför ett köp.

Jessica om marknadsläget

I den marknad som vi nu befinner oss i ser jag en trend uppåt med ökat intresse för inflyttningsklara hem. Inflyttningsklart innebär priser som är anpassade efter nuvarande marknadsnivåer. När marknaden och dess framtid upplevs osäker vill fler sälja sitt gamla boende innan man köper nytt eller i vilket fall parallellt så att köp och försäljning sker i samma marknad. Intresset för att bo i ett nyproducerat hem är dock fortsatt stor och mot bakgrund av nuvarande marknadsläge ser vi att intresset ökar kraftigt när tillträdet på den nyproduktion vi säljer ligger nära i tiden.

Jag tycker mig även se ett ökat intresse, jämfört med hur det sett ut de senaste 12 månaderna, för att köpa nyproduktion på ritning med längre horisont till tillträdet. Detta givet att produkt, pris och föreningens sammansättning och belåning känns balanserad och relevant. Vi hör kunder resonera som så att - ”Visst, det är en fortsatt tuff och osäker marknad. Därför är jag glad att jag inte måste sälja mitt nuvarande boende nu. Men om två år tror jag att marknaden bättre. Därför tror jag det kan vara ett bra tillfälle att köpa nu när priserna är anpassade efter dagens marknad”. – Jessica Plånborg, mäklare i Stockholm

Hållbara och energismarta lösningar i fokus

Jag ser att köpare är mycket mer medvetna och har mer tid att fundera än vad de tidigare haft som har lett till att kunder har större förståelse för vad det innebär med energismarta lösningar som Bonava erbjuder med solceller, laddboxar och Svanenmärkta byggmaterial som innebär bra för miljön i kombination med driftsnåla hem. – Sarah Tveit, mäklare i Göteborg

Vad är det viktigaste som köparen behöver ha koll på?

– Som köpare måste du känna en trygghet i din ekonomi och veta vad du förbinder dig till vid ett köp av en bostad. Det bör inte vara ett spontanköp när du köper ett nytt hem, det är ett stort köp – ofta i ett tidigt skede. 

Tryggt köp med Bonava
– För att få kunderna att gå vidare till att faktiskt köpa trycker jag mycket på ett tryggt köp. Det ska kännas tryggt hela vägen och man ska veta vad man köper. Jag lyfter fram tryggheten med Bonava – ibland får man förklara för kunderna att det är gamla NCC Bostad och då märker man att det känner folk igen och förstår då också att det är en av Europas största aktörer. Det handlar mycket om att veta att det är en bra gedigen organisation som står bakom, det ger en trygghet och känner man tryggheten är det större chans att man köper. – Mattias Forsberg, mäklare i Uppsala

Här kan du läsa mer om tryggt köp med Bonava.

Hur ser köpprocessen ut? 

Köpprocessen hos oss på Bonava ser olika ut beroende på i vilket skede byggprocessen är i. Du kan köpa en bostad från oss i tre olika faser: när bygget planeras, mitt i byggprocessen eller när bostaden är inflyttningsklar. Oftast börjar köpresan med att du som köpare anmäler ditt intresse för något av grannskapen på vår hemsida. Om du gör en intresseanmälan för ett grannskap som är till salu så kommer någon av våra mäklare kontakta dig.

Beroende på när du köper din bostad så finns det möjlighet att göra inredningsval för bland annat kök och badrum, något som är uppskattat av många kunder. Du som köpare erbjuds möjlighet att gå på förhandsvisning av din nya bostadEn tid därefter får du veta ditt inflyttningsdatum och ta emot nycklarna till ditt nya hem. Det är en spännande resa att få vara med om! 

Här kan du läsa mer om de olika stegen i köpprocessen.

Hur lång tid tar det från avtalsskrivning till inflyttning?

Det beror på när i byggprocessen du köper din bostad. Är du köpare i samband med en premiärträff får du räkna med ungefär ett till två år till inflytt, beroende på bostadstyp. Ibland har vi hem som är inflyttningsklara och då kan det gå fort om du vill. För att kunna välja köksstil och andra tillval till bostaden bör du vara köpare ungefär halvvägs in i processen. Tveka inte att kontakt din mäklare om du har frågor.

Här kan du läsa mer om våra inredningsval.

Vad är skillnaden mellan att köpa nyproduktion och en bostad som redan finns?

– Nytt är alltid nytt som innefattar trygghet, garantier och underhållsfritt. Många köpare uppskattar även att slippa budgivningar. Nyproduktion innebär tydlighet med fasta priser. Ett nyproducerat hem är också hållbart och energieffektivt. Dessutom kan du som är med tidigt i köpprocessen påverka ditt hem genom tillval, här kan du läsa mer om våra inredningsval.

Mer inspiration