Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Svanenmärkt

Ett Svanenmärkt hem är framtaget med fokus på miljön genom hela processen, från råvara till färdig byggnad. Det betyder bland annat att byggmaterialet som används är fritt från hälsoskadliga ämnen, att du har plats för återvinning, att hemmet är utrustat med energisnåla vitvaror och att din bostad har bra isolering.

Tänk att kunna bidra till ett mer hållbart samhälle bara genom att leva, sova eller koka kaffe. När du köper ett Svanenmärkt hem gör du just det. Dessutom är det bra för både plånboken och hälsan.

Svanenmärkta bostäder sedan 2012

Bostads- och byggindustrin står för närmare 40 procent av energi- och materialanvändningen samt avfallsproduktionen i samhället. Därför arbetar vi med fokus på miljön genom hela processen – från råvara till färdig byggnad. Men vi vill inte sluta där.

Redan 2012 började vi Svanenmärka delar av våra grannskap för att få ett kvitto på att vi lever upp till en hög miljömässig standard. Numera Svanenmärker vi alla våra grannskap. Det är ett av våra bidrag till att ta ansvar för våra kunder, våra barn och vår värld.

Ett hem som värnar om miljön är också ett ekonomiskt hem

Oavsett om du bor i lägenhet eller hus så är det uppvärmningen som kostar för både plånboken och planeten. För att minska energianvändningen har Svanen satt höga krav på ett effektivt klimatskal, alltså att väggar, tak, golv, fönster och dörrar har smarta materialval och bra isolering. När vi bygger våra Svanenmärkta hem gör vi det så att även byggnadens ventilation och varmvatten minimerar energiförbrukningen. Både ekonomiskt och klimatsmart med andra ord.

Det här får du med ett Svanenmärkt hem 

Svanenmärkta hem är trivsamma, billiga i drift och bra för vår miljö. Ett Svanenmärkt hem från Bonava innebär:

  • Energisnåla lösningar som ger låga kostnader genom bra isolering, högkvalitativa vitvaror och effektiv värmeåtervinning.
  • Trivsam innemiljö med god ljudisolering och bra ventilation.
  • Hälsosamma materialval och noga kontrollerat byggmaterial utan miljöfarliga och giftiga ämnen, som inte kommer från naturskyddade skogar eller genmodifierade plantor.
  • Hög bostadskvalitet - ett hem som förblir energisnålt och behåller sin goda innemiljö under lång tid.
  • Plats för återvinning.
  • Möjlighet att förhandla med banken om grönt bolån. Ett grönt bolån ger rabatt på boräntan.
Svanenmärkt nyproduktion

Svanenmärkt + grönt bolån = rabatt   

Idag erbjuder de flesta banker gröna bolån till Svanenmärkta bostäder, vilket innebär rabatt på boräntan. För att få ett grönt bolån behöver banken Svanencertifikatet. Certifikatet delas ut när hela grannskapet är klart.

Ett Svanenmärkt hus uppförs som Svanenmärkt. Det innebär att de byggs enligt de kriterier som är giltiga vid byggstart. Eftersom vi ständigt skärper våra krav kan alltså ett byggnadsprojekt pågå längre än kriteriernas giltighetstid. Giltighetstiden framgår av certifikatet, men betyder inte att huset förlorar sin Svanenmärkning då den passerats.

Bonava har valt Svanen

Svanen är en världsledande miljömärkning. Fler än tiotusen varor och tjänster är idag Svanenmärkta. På uppdrag av regeringen ansvarar Miljömärkning Sverige AB för den nordiska miljömärkningen Svanen och den europeiska miljömärkningen EU-Blomman.

För närvarande kan småhus, flerbostadshus, skola/undervisningsbyggnader, seniorboenden och trygghetsbostäder miljömärkas.

För mer information om Svanen och Miljömärkning i Sverige AB, se www.svanen.se