Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Hur du felanmäler

Bonavas kundservice tar emot din felanmälan

När du flyttar in i en ny bostad från Bonava vill vi självklart att den ska vara felfri. Nyproducerade bostäder behöver dock sin tid för att sätta sig helt och ibland kan det uppstå fel i bostaden. Därför är det bra om du felanmäler funktionsfel eller skador till vår kundservice via din sida på Mitt Bonava.

Vid akuta skador

Om du skulle få ett akut fel, som ett vattenläckage, är det fastighetsskötaren i din bostadsrättsförening som du ska kontakta och inte Bonava. Bor du i en äganderätt ansvarar du själv för en direktåtgärd.

Om du upptäcker en vattenskada ska du:

 1. Kontakta fastighetsskötaren under vardagar och jouren på kvällstid och helger.
 2. Meddela styrelsen som kontaktar föreningens försäkringsbolag samt Bonava kundservice.
 3. Vid eventuell skada på lösöre, kontakta ditt försäkringsbolag.

Felanmäla funktionsfel eller skada på din bostad

Om du behöver felanmäla någonting i din bostad gör du det enklast på Mitt Bonava. För att skicka in ärenden via Mitt Bonava behöver du skapa ett konto och logga in. Gå in på bonava.se och välj Skapa konto i högra hörnet. Anslut direkt via sociala medier eller fyll i dina personuppgifter själv. Om du skapar ett konto via mobilen måste du först klicka på Logga in och sedan Skapa konto.

För att skapa ett nytt ärende klickar du på ”Skapa ett ärende” och därefter fyller du i formuläret. När ärendet har hanterats informerar vi dig via mejl och på Mitt Bonava.

När du har skickat in ditt ärende kommer vi att gå igenom det och göra en bedömning. Svarstiden kan variera beroende på ärendets omfattning. Om vi skulle behöva koppla in våra leverantörer eller behöva göra en mer omfattande bedömning kan svarstiden och åtgärdandet av felet dröja längre än vanligt.

Gäller din felanmälan en vitvara i bostaden kan du läsa här vad som är bra att tänka på innan du gör din felanmälan.

Att tänka på innan och när du felanmäler

 • Som nyinflyttad har du sex månader på dig, från slutbesiktningsdatum, att kontakta oss angående fel och brister som du tycker inte upptäckts under besiktningen.
 • Det är bra om du är så noggrann som möjligt när du beskriver bostadens funktionsfel eller skada. Var noggrann när du väljer vilket rum skadan eller funktionsfelet är i. Är det en fläkt så skriv om den är i kök eller badrum. Detta för att vi snabbare ska kunna få en bild över problemet.
 • Bifoga bilder som visar skadan (gärna flera). Det gör att vi enklare kan bedöma hur vi ska gå vidare med ärendet.

Vid åtgärder av garantifel i bostaden

Det är Bonava som gör bedömningen av felanmälan om det är ett fel som täcks av garantin. Vi tar hjälp av våra egna Servicetekniker, anlitade entreprenörer och experter på området. Det kan även vara så att vi behöver komma ut på plats för att göra en bättre bedömning.

Om något behöver åtgärdas i din bostad är det viktigt att de tider som bokas för åtgärden respekteras och att vi får komma in i bostaden. Om ingen kan vara hemma behöver du se till att vi kan komma in i bostaden, om möjligt ställa låset i serviceläge.

Du behöver flytta undan möbler och annat som står i vägen så att vi kan komma åt och arbeta fritt. Du ansvarar för eventuell finstädning efter åtgärd.

Om det visar sig att felet inte visade sig vara ett garantifel utan handhavande fel, då är det du som ägare av bostaden som står för kostnaden.

Exempel på fel som inte täcks av garantin:

 • Om filtret i diskmaskinen inte är rengjort och det leder till stopp eller till och med vattenläckage.
 • Rengöring av golvbrunn som kan leda till stopp i dusch/badkar
 • Stopp i avlopp på grund av leksaker i toaletten
 • Dålig sugförmåga i fläkten på grund av dålig rengöring

Det är viktigt att du tar hand om din bostad från den dag du flyttar in, det är det bästa sättet att undvika problem. Läs mer om hur du tar hand om din bostad här.

Exempel på funktionsfel som du kan felanmäla

Uppstår fel som nedanstående exempel under garantiperioden, ska du skicka in det som ett nytt ärende via Mitt Bonava. Vad du ska tänka på när du anmäler fel på dina vitvaror kan du läsa mer om här.

 • Kylskåpet och frysen saknar kyla.
 • Ugnen eller spishällen har ingen värme eller ojämn värme.
 • Fönster eller dörrar kärvar eller går inte att öppna eller stänga.
 • Rörkopplingar läcker eller droppar (ej akut).
 • Sprickor i taket
 • Golvvärmen fungerar inte

Vid tillträde och slutbesiktning görs en genomsyn av bostaden. Då noteras samtliga fel som behöver åtgärdas. Om det eventuellt skulle upptäckas fel efter besiktningen som missades, så som spricka i hörn eller knarrande golv vid en tröskel skall du felanmäla detta till oss inom sex månader.

Bonava Sverige Kundservice
Bonava Sverige Kundservice

020-28 28 28