Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Välkommen hem

Det är dags att lära känna ditt nya hem. Häng med och låt oss guida dig genom de vanligaste funktionerna i din bostad. Tar du hela turen tar det runt fem minuter och du kan välja den film som passar dig, en för lägenhet och en för hus. Om du är mer intresserad av ett specifikt område har du genvägarna här:

Se hela guiden för lägenhet

Click here for a version of the film with English text.

Se hela guiden för hus

Click here for a version of the film with English text.

Fönster och dörrar

 • Hur gör jag om nyckeln kärvar i entrédörren? Smörj låset med hjälp av låsspray. Det är även bra att använda låsspray förebyggande några gånger per år.
 • Varför är balkong-/altandörren svår att stänga/låsa? Dörrens låshakar, som vid låsning går in i karmen, måste oljas/smörjas regelbundet. Annars kan det kärva så mycket att det inte ens går att få ned handtaget för stängning.
 • Varför är det imma på mina fönster? Imma på fönsterrutorna kan framträda under vår och höst. Det beror på att fönstren är högenergieffektiva, så det är alltså inget fel på dem.

Värme och ventilation

 • Varför har jag ventilationsproblem? Du måste rengöra dina ventilationsdon regelbundet. Det är viktigt att de ursprungliga inställningarna inte rubbas.
 • Varför har min köksfläkt en försvagad sugförmåga? Ibland måste du rengöra fettfiltret. När du lagar mat som osar mycket hjälper det om du öppnar ett fönster och vädrar.
 • Varför är mitt hem kallt? Det kan bero på flera saker. Se till att möbler och gardiner inte är för nära termostat och radiatorer. Under vissa månader under höst och vår när utomhustemperaturen växlar mellan varm dag och kall natt kan temperaturen i bostaden upplevas något låg. Detta är inte ett fel utan en effekt av värmesystemets tröghet. Rätt temperatur i ett rum mäts mitt i rummet en meter upp från golv.

Så fungerar ditt vardagsrum

Se filmen för tips om ditt vardagsrum och övriga ytor.

Så fungerar ditt vardagsrum

Se filmen för tips om ditt vardagsrum och övriga ytor.

Golv, väggar och tak

 • Hur får jag det att sluta knarra i parkettgolvet? Parkettgolv består av naturmaterial. De påverkas av både luftfuktighet och temperaturer under året. Golvet kan därför knäppa och knarra något under vissa årstider. Detta är inte nödvändigtvis ett fel. Samma sak gäller för mindre springor. Bedömning av detta kan vid behov göras av besiktningsmannen vid garantibesiktningen.
 • Varför har jag sprickbildning i vägg- och takvinklar? Torksprickor kan uppstå i ett nybyggt hus, innan materialen i huset helt har torkat ut. Upplys besiktningsmannen om sprickorna vid garantibesiktningen så att en slutlig bedömning kan göras. 

El och belysning

 • Hur får jag mina säkringar eller jordfelsbrytare att sluta lösa ut? Koppla ur alla egna elprodukter och skarvsladdar. Återställ säkringen eller jordfelsbrytaren och koppla sedan in elprodukterna en och en för att se vilken som eventuellt var orsaken till problemet. Problemet kan även uppstå om för många elprodukter används samtidigt.
 • Varför fungerar inte eluttaget på balkongen? Kontrollera att strömbrytaren är ordentligt påslagen. Den sitter oftast på insidan av väggen.
 • Hur gör jag om lampan i en spotlight går sönder? Det är viktigt att du följer instruktionen när du ska byta lampa. Ta inte i halogenlampan med fingrarna och kontrollera att det är rätt effekt och spänning på den nya lampan. Sätt aldrig i en starkare lampa för att öka ljusflödet.

Kök

 • Varför har jag försämrad vattenavrinning/stopp i avloppet? Du kan behöva kontrollera och rengöra vattenlås och alla rördelar.

Så fungerar ditt kök

Se filmen för tips om ditt kök.

Så fungerar ditt kök

Se filmen för tips om ditt kök.

Badrum

 • Hur lagar jag läckage från vattenlås? Kontrollera/dra åt vattenlåsets anslutningsdelar. Spola med både varmt och kallt vatten och efterkontrollera om det är tätt. Det är viktigt att ingenting kan komma åt eller rubba vattenlåset (det som förvaras i skåp/låda).
 • Varför luktar det avlopp i mitt badrum? Om det luktar avlopp finns det en del saker du kan kontrollera och åtgärda på egen hand:
  • Kontrollera att vattenlåsen inte har torkat. Det gäller även vattenlåset till tvättmaskinens avlopp.
  • Se över och rengör vattenlåsen och samtliga rördelar.
  • Kontrollera att insatsen i golvbrunnen är korrekt monterad och ordentligt nedtryckt i brunnen.
  • Kvarstår lukt från handfatet ändå? Rengör avrinningshålet i handfatet genom att fylla upp handfatet med varmt vatten och rengöringsmedel. Låt detta rinna via avrinningshålet i handfatet under några minuter.
 • Hur får jag WC-stolen att spola rent? Wc-stolen är av miljöskäl snålspolande med två nivåer på spolning. Se till att du använder rätt knapp vid spolning.
 • Hur får jag duschväggen att sitta tätt? Duschväggen har ingen tät konstruktion mot golvet. Det innebär att vatten kan komma att rinna ut något på golvet.

Så fungerar ditt badrum

Se filmen för tips om ditt badrum.

Så fungerar ditt badrum

Se filmen för tips om ditt badrum.

Tvättstugan - endast hus

Värmepumpen - I din tvättstuga finns värmepumpen som styr värme och varmvatten. Se instruktionsfilmen för mer info.

Vattenskåpet - här finns huvudkran och vattenmätare.

Tvättstugan - endast hus

Se filmen för tips om din tvättstuga.um.

Utomhus - endast hus

Brevlåda - i alla våra hus ingår en brevlåda. Nyckel till denna får du vid tillträdet.

Vattenutkastare - öppnas med specialnyckel som du får vid tillträdet.

Var sitter markmätarskåpet? - Oftast placeras skåpet vid din brevlåda. SKåpet öppnas med en specialnyckel som du får vid tillträdet. I skåpet sitter elmätare och porslinsproppar. På sidan hittar du kontakter, både vanlig och trefas.

 

Utomhus - endast hus

Se filmen för tips om din utomhusmiljö..

   

Bonava Sverige Kundservice
Bonava Sverige Kundservice

020-28 28 28