Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bonavapinbonavapin-in-availablebus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Sommar

Att tänka på under sommaren

Sommaren är oftast den period på året där ditt hem kräver minst extra uppmärksamhet. Kanske är det istället de små odlingarna på balkongen eller i trädgården som får stå i fokus. Men det finns såklart ändå saker som är viktiga att tänka på just under våra varmare månader.

Grillning

Tänk på att bostadsföreningens styrelse har satt upp trivselregler. Här brukar det vara beskrivet om och var grillning är tillåtet, kolla detta innan du tar ut grillen en fin sommarkväll!

Diskmaskinen

Under sommaren kan det börja lukta illa ur diskmaskinen. Detta beror på att sommarvärmen får gamla matrester att börja lukta snabbare, diska med jämna mellanrum så kan detta undvikas.

Gräsmatta

Om du bor i ett hus med egen gräsmatta finns det några saker som är bra att tänka på under sommarmånaderna.

Vattna
En nysådd eller nylagd gräsmatta ska vattnas varje dag till en början för att inte torka. En etablerad gräsmatta behöver bara vattnas under torrperioder. Vid ihållande torrperioder är det bäst att vattna under kvällstid för att undvika att vattnet avdunstar. Tänk på att vattna rikligt så att gräset inte torkar ut.

Klippa gräset
Klipp gräset för första gången när det ar blivit 8–10 cm högt. Klipp det då till 5–6 cm. En gräsmatta av ängsgröe ska aldrig klippas kortare än 3–4 cm.

Gödsla
En nylagd gräsmatta ska du gödsla redan första säsongen. En nysådd gräsmatta ska du gödsla från och med andra säsongen. En vanliga villagräsmatta underhållsgödslas med så kallat NPK-gödsel vår och höst.

Om du har en nylagd gräsmatta
Undvik att gå på gräset under de första tre veckorna eftersom rötterna inte har fäst i jorden. Under vecka 4–12 kommer gräset att fästas i jorden. När det har skett kan ni ställa ut trädgårdsmöbler och vistas på gräsmattan som vanligt.

Läs om de andra årstiderna