Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Vanliga frågor och svar

Frågor och svar

Här finns svaren på de vanligaste frågorna vi får. Vi bjuder dessutom på några smarta tips för hemmafixaren.

Fönster och dörrar

 • Hur gör jag om nyckeln kärvar i entrédörren? Smörj låset med hjälp av låsspray. Det är även bra att använda låsspray förebyggande några gånger per år.
 • Varför är balkong-/altandörren svår att stänga/låsa? Dörrens låshakar, som vid låsning går in i karmen, måste oljas/smörjas regelbundet. Annars kan det kärva så mycket att det inte ens går att få ned handtaget för stängning.
 • Varför är det imma på mina fönster? Imma på fönsterrutorna kan framträda under vår och höst. Det beror på att fönstren är högenergieffektiva, så det är alltså inget fel på dem.

Värme och ventilation

 • Varför har jag ventilationsproblem? Du måste rengöra dina ventilationsdon regelbundet. Det är viktigt att de ursprungliga inställningarna inte rubbas.
 • Varför har min köksfläkt en försvagad sugförmåga? Ibland måste du rengöra fettfiltret. När du lagar mat som osar mycket hjälper det om du öppnar ett fönster och vädrar.
 • Varför är mitt hem kallt? Det kan bero på flera saker. Se till att möbler och gardiner inte är för nära termostat och radiatorer. Under vissa månader under höst och vår när utomhustemperaturen växlar mellan varm dag och kall natt kan temperaturen i bostaden upplevas något låg. Detta är inte ett fel utan en effekt av värmesystemets tröghet. Rätt temperatur i ett rum mäts mitt i rummet en meter upp från golv.

Golv, väggar och tak

 • Hur får jag det att sluta knarra i parkettgolvet? Parkettgolv består av naturmaterial. De påverkas av både luftfuktighet och temperaturer under året. Golvet kan därför knäppa och knarra något under vissa årstider. Detta är inte nödvändigtvis ett fel. Samma sak gäller för mindre springor. Bedömning av detta kan vid behov göras av besiktningsmannen vid garantibesiktningen.
 • Varför har jag sprickbildning i vägg- och takvinklar? Torksprickor kan uppstå i ett nybyggt hus, innan materialen i huset helt har torkat ut. Upplys besiktningsmannen om sprickorna vid garantibesiktningen så att en slutlig bedömning kan göras. 

El och belysning

 • Hur får jag mina säkringar eller jordfelsbrytare att sluta lösa ut? Koppla ur alla egna elprodukter och skarvsladdar. Återställ säkringen eller jordfelsbrytaren och koppla sedan in elprodukterna en och en för att se vilken som eventuellt var orsaken till problemet. Problemet kan även uppstå om för många elprodukter används samtidigt.
 • Varför fungerar inte eluttaget på balkongen? Kontrollera att strömbrytaren är ordentligt påslagen. Den sitter oftast på insidan av väggen.
 • Hur gör jag om lampan i en spotlight går sönder? Det är viktigt att du följer instruktionen när du ska byta lampa. Ta inte i halogenlampan med fingrarna och kontrollera att det är rätt effekt och spänning på den nya lampan. Sätt aldrig i en starkare lampa för att öka ljusflödet.

Kök

 • Varför har jag försämrad vattenavrinning/stopp i avloppet? Du kan behöva kontrollera och rengöra vattenlås och alla rördelar.

Badrum

 • Hur lagar jag läckage från vattenlås? Kontrollera/dra åt vattenlåsets anslutningsdelar. Spola med både varmt och kallt vatten och efterkontrollera om det är tätt. Det är viktigt att ingenting kan komma åt eller rubba vattenlåset (det som förvaras i skåp/låda).
 • Varför luktar det avlopp i mitt badrum? Om det luktar avlopp finns det en del saker du kan kontrollera och åtgärda på egen hand:
  • Kontrollera att vattenlåsen inte har torkat. Det gäller även vattenlåset till tvättmaskinens avlopp.
  • Se över och rengör vattenlåsen och samtliga rördelar.
  • Kontrollera att insatsen i golvbrunnen är korrekt monterad och ordentligt nedtryckt i brunnen.
  • Kvarstår lukt från handfatet ändå? Rengör avrinningshålet i handfatet genom att fylla upp handfatet med varmt vatten och rengöringsmedel. Låt detta rinna via avrinningshålet i handfatet under några minuter.
 • Hur får jag WC-stolen att spola rent? Wc-stolen är av miljöskäl snålspolande med två nivåer på spolning. Se till att du använder rätt knapp vid spolning.
 • Hur får jag duschväggen att sitta tätt? Duschväggen har ingen tät konstruktion mot golvet. Det innebär att vatten kan komma att rinna ut något på golvet.

   

Bonava Sverige Kundservice
Bonava Sverige Kundservice

020-28 28 28