Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Det Aktiva huset

Aktiva hus i Norra Djurgårdsstaden

När vi 2001 deltog i en markanvisningstävling, kunde vi inte riktigt överblicka att vi 16 år senare skulle ha utvecklat 187 riktigt fina och hållbara bostäder här samt skapat en fristad för växter, vildbin, humlor och andra pollinerande insekter.

Norra Djurgårdsstaden är ett av de största byggprojekten i Stockholms historia. En stadsdel med högt ställda miljökrav som stöttas av Clinton Climate Initiative. Olika byggherrar har utvecklat bostadshus med stor variation. Här finns butiker, restauranger och service för de som flyttar in och mer kommer. Området beräknas helt färdigt 2035. Att de som bor här dessutom har så nära till nationalstadsparken med skog och grönområden, samtidigt som centrala Stockholm bara är några minuter bort, är helt unikt.

I januari 2017, då de sista kunderna flyttade in i Bonavas hus, avslutade vi en epok i Norra Djurgårdsstaden. Mats Nissling, projektchef på Bonava, berättar att vi självklart jobbat klimatsmart från att vi började planera bostäderna till att våra kunder flyttat in och bor här. Det är som i alla våra Bonava-projekt men här har vi något ”extra”, eftersom våra bostäder i Stora Sjöfallet ingår i Aktiva huset, ett forskningsprojekt som drivs av Fortum, ABB, Ericsson, Electrolux och Energimyndigheten.

Så vad innebär det Aktiva huset?

Jo, det är en mängd smarta energisparande finesser i lägenheterna som ger överblick och som gör det enkelt att ändra på hur man använder energin. Här finns smarta eluttag som kan stänga av maskiner i stand-by-läge eller släcka lampor när de inte används. Det finns smarta termostater som kan sänka temperaturen när man sover eller inte är hemma. Och det finns smarta tvättmaskiner, torktumlare och laddstolpar för elbilar, som man kan ställa in så de går igång när elen i systemet är som billigast eller när den är som renast.

Allt detta styrs av de boende själva via en läsplatta som tydligt visar hur mycket el de använder, hur mycket den kostar och hur mycket koldioxid den genererar. Utöver allt det digitala är varje kök utrustat med en kompostkvarn som effektivt mal ner köksavfall som blir biogas för Stadens fordon.

siteassets/green-solutions/mats-aktivahuset580x400.jpg

Mats Nissling, projektchef i Norra Djurgårdsstaden berättar om det Aktiva huset

siteassets/green-solutions/solpaneler-580x400.jpg

På taket finns solpaneler som förser huset med 30 % av dess energibehov.

Solpaneler och mikromiljöer på taket

Från takterrassen ser vi ytterligare komponenter i hållbarhetsprofilen. Från ett trädäck med utemöbler kan de boende njuta av utsikten som verkligen är fantastisk. Där ser de också ut över resterande delar av taket som har varierad växtlighet med inslag av mikromiljöer av sten, grus och död ved från nationalstadsparken Kungliga Djurgården, en plats där den biologiska mångfalden kan blomstra. Mitt i allt detta sitter solfångare som förser fastighetselen med 30 % av dess energibehov! 

Förvärmt tappvarmvatten och sopsugar

I källaren finns stora rör, ett speciellt system som tar tillvara värmen i vattnet som spolas ner från lägenheterna. De hjälper till att förvärma kallvattnet som ska bli tappvarmvatten (varmvattnet som kommer ur kranen) vilket sparar energi. I bottenplanet visar Mats ”sopsugar” för plast, tidningar och restavfall och vanliga sorteringskärl för allt utom grovsopor.

siteassets/bonavaproj-interiors/interior-storasjofallet-380x380.jpg

Här finns smarta eluttag som kan stänga av maskiner i stand-by-läge eller släcka lampor när de inte används.

siteassets/bonavaproj-interiors/interior-storasjofallet-2-380x380.jpg

Utöver allt det digitala är varje kök utrustat med en kompostkvarn som effektivt mal ner köksavfall till att bli biogas för Stadens fordon.

siteassets/bonavaproj-interiors/balkong-storasjofallet-380x380.jpg

De som bor här har nära till nationalstadsparken med skog och grönområden samtidigt som centrala Stockholm bara är några minuter bort.