Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Konsten i Tollare

Tollare är ett hemtrevligt grannskap i Nacka med vattnet som närmaste granne, naturreservatet runt knuten och Slussen på tjugo minuters avstånd. Här samsas villor, radhus och flerbostadshus med skolor, förskolor, restauranger, café och gym – en helt ny stadsdel som växt fram de senaste tio åren under Bonavas omsorgsfulla planering. Men platsens historia började långt tidigare än så.

Det är år 1403 och Jöns Pedersson har just blivit ägare till ett fint litet torp. Omgivet av 550 tunnland mark vid Lännerstasundet finns det gott om bete för kreatur och en liten täppa för att odla för husbehov. Här växer också några fruktträd och torpet omges av blommande nyponbuskar, en medicinalväxt på den tiden. Torparen Jöns stiger i graderna och kommer senare att bli borgmästare i Stockholm under namnet Johannes Petri. Det är arvet efter Jöns som nu blivit konst hemma i Tollare i Nacka. Välkommen på en rundtur.

Låt oss börja nere vid Tollare kaj. Med marinan i ryggen och en glass i handen promenar vi längs vattnet där vi möts av:

1. Nypon av Peter Linde

Här på kajen vid bron över till Mårtens holme glänser ett stort nypon i brons, upphöjt på sin kolonn i granit. Nypon växte runt det gamla torpet som gavet namnet till området Tollare och användes flitigt som medicinalväxt eftersom de är så rika på C-vitamin.

2. Nypon av Peter Linde

Lite längre fram vid Brukstorget står ännu ett nypon som symbol för god hälsa och ett långt liv för de boende i Tollare. Delar du ett nypon så innehåller den ett litet samhälle av frön, symboliskt för det samhälle som nu växer upp i Tollare.

3. Får av Aline Magnusson

Bakom det stora nyponet vid Brukstorget har en flock med får letat sig in mellan bänkar och planteringar. Den lilla lammungen kan tryggt utforska omgivningarna, skyddade av en ring med vaksamma tackor.

4. Flygande gäss av Kent Ullberg

På fasaden till HSBs hus vid Brukstorget gör sig ett par magnifika gäss sig redo att lyfta. Fågelmotiven går som en röd tråd genom konstgestaltningen där husens entréer försetts med printat glas av olika sjöfåglar, formgivna av ornitologen och konstnären Lars Jonsson.

5. Trapparken

Strax bakom Brukstorget reser sig den imponerande Trapparken med sina 223 steg och en fallhöjd på över på över 35 meter. I sten, stål och trä är den ett konstverk i sig noga genomtänkt och gestaltat av Tengboms arkitekter. Här finns sitt- och utsiktsplatser längs vägen, planteringslådor med gräs och klätterväxter och peppande ord infällda i trappstegen. Fallskydden är lutade så att trappan ska ge så mycket naturligt ljus till platsen som möjligt och på kvällstid tänds den infällda belysningen i handledarna så att den blir till ett upplyst monument.

6. Får av Aline Magnusson

Uppe vid Tollare torg står en skock får vaktad av en reslig bagge, redo att röra sig över markerna. När Jöns Pedersson köpte sitt torp på 1400-talet ingick betesmarker för kreatur och fåren var viktiga för att hålla marken i ordning, ge värmande ull från pälsen och mat när det behövdes.

7. Getter av Aline Magnusson

Säg hej till Billy och Nanny - två getter gjutna i brons som hälsar välkomnande från ängen när du svänger in mot Tollare. De omtyckta getterna kramas om av små som stora och var de första som kom på plats redan 2014. Då hade de även sällskap av killingen Kiddy som tyvärr fick spring i bronsbenen och försvann.

8. Rondellhundarna som försvann

Rondellen till Tollare tunnel vaktades tidigare av två gladlynta hundar, formgivna av Aline Magnusson. Men så fick de liv i tassarna och sprang bort. Försvinnandet som räknas som stöld, polisanmäldes och har ännu inte klarats upp. Blir du den som kan lösa mysteriet med de försvunna hundarna?

Om konstnärerna:

Peter Linde – född 1946, är en svensk skulptör och utbildad vid Konsthögskolan. Peter Linde är ledamot av Konstakademin och finns representerad på bland annat Nationalmuseum. Peters olika verk finns representerade över hela landet och hans skulptur av Zlatan har fått stor uppmärksamhet i media.

Aline Magnusson – född 1939 på Irland och utbildad vid West of England College art i England. Sedan 1963 är hon bosatt i Sverige med utbildning på både Konsthögskolan och Konstfack i Stockholm. Hennes naturalistiska skulpturer av hästar och djur finns representerade över hela landet.

Kent Ullberg – (för HSB) född 1945 utbildad i skulptur och teckning på Konstfack i Stockholm. Flyttade till Tyskland på 60-talet och har även varit bosatt i Botswana där han även var kurator på Botswana National Museum and Art Gallery. Idag bor och verkar han i USA och är representerad runtom i världen.

Lars Jonsson – (för HSB) född 1952 och är en konstnär, ornitolog och författare. Hans konstnärskap kännetecknas av passionen för fåglar och deras miljöer. Han utsågs till hedersdoktor vid Uppsala universitets historisk-filosofiska fakultet 2002. Han har bland annat givit ut flera illustrerade fågelböcker och visar regelbundet sin konst på gallerier och muséer i Sverige, Europa och USA.

Tengbom – Det är Tengboms arkitekter med Åsa Myhr, Jenny Andersson och Nejra Lagumdzija som skapat den spännande och unika Trapparken som binder samman Brukstorget med Tollare torg i stadsdelen.

Cilla Jahn – född 1949, författare och konstregissör som ansvarat för att ta fram och förverkliga Tollars konstnärliga program och gestaltning. Cilla har ägnat en stor del av sitt verksamma liv till att arbeta med offentlig konst och utsmyckning. Idag finns ett helt arkiv i hennes namn på Skissernas museeum i Lund som dokumenterar decennier av arbete med att förse bostadsområden och publika platser med värdeskapande utsmyckning.