Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Inredningstrender

Vi har spanat på olika inredningstrender vi ser just nu. Här får du inspiration kring hur dessa kan se ut i ett hem.

1. Det anpassningsbara hemmet

Vi lever i en föränderlig omvärld, där hemmet har blivit viktigare än någonsin vilket gör att vi ser över vårt boende och anpassar oss till en ny tid. Boendesituationer förändras till en viss del men gemensamt för många är att hemmets funktioner utökas vilket gör att gränserna för ett hems ursprungliga idé suddas ut. Arbete och träning i hemmet är nya behov som har vuxit fram under den senaste tiden och här behöver vi hitta kreativa lösningar. En arbetsplats som ska vara ergonomisk men som samtidigt ska smälta in i hemmet. Kontorsstolen blir något mer än bara en kontorsstol, arbetsbordet får en multifunktionell betydelse och vi vill kunna lägga undan arbetsrelaterade delar när vi har jobbat klart för dagen - estetiken i hemmet spelar roll, även när det kommer till funktionella delar.

Förutom möjligheten att jobba hemifrån kan det anpassningsbara hemmet även vara en plats för träning. Trenden i att införskaffa olika träningsredskap får med fördel gärna får stå framme och bli en del av hemmet. Nya behov och funktioner tar en större plats i våra hem - det anpassningsbara hemmet är här.

2. Vi längtar ut och naturen flyttar in

Samtidigt som hemmet är viktigare än någonsin, längtar vi ut. Vi längtar ut till det sociala och att vara mer fria i området där vi bor - men även ut till naturen. Den naturnära trenden är tydlig. Naturen tar mer plats i våra liv och vi upptäcker den med nya ögon vilket gör att vi vill bli ett med naturen även i hemmet. Vi ser att trämaterial tar en större plats i våra hem, stort som litet. Större möbler som hyllor, bord och stolar i olika trämaterial. Inredningsdetaljer i trä som tavelramar vilket mjukar upp och för oss närmare naturen. Rotting är ett material som blivit väldigt populärt som vi ser på sänggavlar, soffbord och sits på stolar.

Vi tar även in det gröna från naturen. Gröna växter har varit en stark trend under en längre tid men som blir allt större. Vi vill ha gröna växter som vi kan ro om, som ger fukt till torra inomhusklimat och som dessutom har luftrenande egenskaper. Gröna växter får vi inte nog av och vill du vara riktigt trendig, lyft in många gröna växter i ditt hem. Låt dem växa och ta plats. För att addera ytterligare element från naturen, lyfter vi även in stenmaterial och jordnära färger.

3. Färger – Glada och neutrala färger  

Färger är något som många förknippar med trender och intresset för årets färger brukar vara stort. Färgerna är många. Det finns något för alla men vi har gjort ett urplock av de färger vi kommer se mycket av framöver.

Beige har varit en väldigt populär färg ett tag men som vi ser kommer att växa sig större. Beige är en stilsäker färg som ger en varm, ombonad känsla som med fördel kan lyftas in i olika toner för att skapa ett djup och en levande känsla. Den sandiga färgskalan får oss att längta bort till sand, strand och utemiljöer - den känslan vill vi få in i våra hem. De beigea tonerna ser vi på väggar, möbler och inredningsdetaljer. Oavsett om du vill ha ett hem helt i beige eller inte, så ser vi färgen som en god grund för att kunna komplettera med andra färger.

Blått i olika nyanser kommer vi se mycket av framöver. De blåa tonerna kommer att ta plats i den större färgsättningen men även som utstickande detaljer som en vas, en tavla, skulptur eller varför inte en blå stol. Blåa färger som går ton i ton ger en fin dynamik som för våra tankar mot himmel och hav. Blåa nyanser kanske blir perfekt i ditt sovrum för att skapa stillhet och lugn. Lila är en uppiggande färg som är väldigt trendig under 2022 – denna kulör kan vi se både på väggar och inredningsdetaljer.

Fler färger som kommer starkt är gult, orange och grönt. För den modiga är färgerna för större ytor som väggar eller möbler men det kan även räcka med mindre inredningsdetaljer som lampor, tavlor och textilier. Lek gärna med färger tillsammans och se vad som händer och hur otippade färgkombinationer kan poppa.

Vad händer med färgen grå, är den förbi? Glädjande nyheter för dig som har mycket grått hemma, den finns fortfarande kvar som en omtyckt färg.

4. Taktila och innovativa material

Taktila material och runda former har vi sett ett tag men vi får inte nog av att ytor som är härliga att känna på och som ger våra sinnen en resa. Bubbliga ytor, snurrade och skulpturala ljus, tuftade mattor, flätade kuddar, stolsitsar av rotting – vi får inte nog av det lekfulla, dynamiska och organiska.

Oavsett taktila material eller inte så är klimattänket en självklarhet och nya innovativa material blir mer av ett krav. Framöver kommer vi se material i vår inredning som skulle kunna vara soffbord av återvunnet kompositmaterial, en möbel i det miljövänliga råmaterialet bambu, stol i återvunnen plast från havet, flaskor gjorda av papper. Innovativa material väcker vår nyfikenhet och kommer ta en allt större plats i våra hem.

Mer inspiration