Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Promenadgrupp i Kareby Äng

Genom att göra gemensam sak av kvällspromenaden, har grannarna i Kareby Äng utanför Göteborg inte bara lärt känna varandra. Utan tillsammans utforskat stigarna och naturen kring sitt nya bostadsområde.

Det är en solig tisdagskväll i början av juni och promenadgruppen träffas ute på grannskapets lugna gator. Angelica och Beatrice som är gruppens initiativtagare är där tillsammans med fyra andra mammor. Idag ska de ta rundan genom skogen och vidare ut på sädesfälten.

- När vi flyttade hit var alla nya i området och ungefär på samma plats i livet med familj och barn. Så det fanns ett stort intresse och nyfikenhet att lära känna varandra, berättar Angelica.

Anledningen till att det blev just promenader är för att det är något som alla kan göra. Att träffas på ett naturligt sätt och samtidigt komma ut och få lite motion. Och just enkelheten tror Angelica är receptet på att skapa mer gemenskap i sitt grannskap.

- Det viktigaste är ju att det blir av. Så till att börja med tror jag på att göra något där alla känner sig välkomna och som inte kräver så mycket förberedelser. Sen när vi väl lärde känna varandra har vi arrangerat både Halloweenfester i områdets gemensamhetslokal och spontana vinkvällar på altanen, berättar Angelica.

Familjerna i grannskapet flyttade in under våren 2021. En mix av radhus och kedjehus i en idyllisk och lantlig miljö med hästar och bondgårdar runt knuten. Angelica berättar att det var en speciell öppenhet bland grannarna när hon och hennes familj flyttade hit.

- Vi lånade verktyg av varandra, delade tips och inspirerade varandra om inredning och hur vi möblerade våra hus. Det är en härlig känsla att flytta in i nyproduktion. Alla är så hjälpsamma och nyfikna på varandra, avslutar Angelica.

Mammor går samman efter läggning

Tips på hur man lär känna sina grannar:

  • Starta en grupp på sociala medier där ni i grannskapet kan hitta på saker eller tipsa och hjälpa varandra.
  • Ta initiativ till enkla aktiviteter som exempelvis en fotbollsmatch, cykeltur eller promenad.
  • Passa på när du är ny i området, när alla är nyfikna på varandra.

Inspireras av gruppen

Läs mer