Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Gatt Kids

Tänk om man kunde hjälpas åt med hämtning och lämning. Ta med grannens barn till lekparken eller laga vardagsmiddagen tillsammans. Maja och Nina i grannskapet Gatt på Täljöhalvön utanför Stockholm gjorde det som många småbarnsföräldrar drömmer om.

Idag är det första gången den nystartade föräldragruppen träffas. Det blir korvgrillning och lek i områdets Pocketpark. Och uppslutningen är över förväntan. Ett tiotal föräldrar med barn i varierande åldrar har samlats runt den gemensamma grillplatsen en kylig februaridag.

- Det är alltid lite nervöst innan man vet om någon dyker upp. Men nu blir vi jätteglada av att se att så många vill vara med, säger Maja.

Maja och hennes tvååriga dotter flyttade in i det nybyggda radhuset 2021. Och det var tanken på att bo i ett tryggt område med andra småbarnsföräldrar som gjorde att de flyttade just hit.

- Här har man tänkt på att skapa platser som bjuder in till gemenskap. Nu är min dotter lite för liten än, men snart kommer hon kunna hitta egna kompisar i parken här och leka fritt på strandängarna intill, säger Maja.

När Maja bodde utomlands upplevde hon själv styrkan i att lära känna sina grannar. Och hur viktigt det är för att trivas i sitt bostadsområde.

 - It takes a village to raise a child, är kanske ett slitet uttryck. Men jag tror på den idén. Att ge min dotter en större gemenskap. Det skapar också trygghet att veta att det alltid finns någon man kan be om hjälp, berättar Maja.

Gruppen är precis nystartad men det finns redan nu många idéer på vad de skulle kunna hitta på tillsammans. Som utflykter i närområdet, första-hjälpen-kurs för barn eller bara stötta varandra i vardagen.

- Än så länge kallar vi oss Gatt Kids. Men det och vad vi ska hitta på, tänker vi gruppen gemensamt ska komma fram till. Det är viktigt att alla känner sig inkluderade och vill vara med. För jag tror verkligen på att vardagen kan bli både roligare och enklare om vi känner varandra, avslutar Maja.

Tips från Maja och Nina

  • Bara gör. Många drömmer om spontan gemenskap och en enklare vardag. Vad kan gå fel?
  • Gör det enkelt. Starta upp gruppen med en träff i närmsta lekpark.
  • Var öppen. Det är alltid bra om gruppen tillsammans bestämmer vad ni vill ha föräldragruppen till.
  • Bjud in fler. Jag och Nina använde oss av Boappa men det går lika bra med en klassisk lapp i trapphuset.

Läs mer