Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Gemenskap genom fotboll

När solen sjunker och lugnet lägger sig över Täljö samlas en grupp grannar för att spela fotboll och njuta av gemenskapen. Grannarna, som skämtsamt kallar sig "Täljövikens inofficiella BK", är ett glatt gäng som helt enkelt gillar att umgås.

Tobias, en av grannarna, flyttade med sin familj till området för två år sedan. De bodde tidigare i Hammarbyhöjden men ville bo större och närmare naturen. Inflyttade och klara bjöd hans svåger med honom att spela fotboll på tisdagskvällar. Sedan dess har gruppen vuxit och de är nu nästan 30 spelande grannar.

- Vi är helt enkelt ett gäng gubbar som tycker att det är kul att spela fotboll och umgås med varandra.

Fotbollsträning på Täljö
Gemenskap genom fotboll

På somrarna ses de på gräsplanen intill marinan och badplatsen, och oftast slutar träningen med ett skönt kvällsbad. Under vinterhalvåret har de lyckats hyra en närbelägen hall för sina träffar. Skämtsamt kallar de sig för "Täljövikens inofficiella BK" och även om de inte är registrerade som en officiell förening, ser de till att stärka sammanhållningen genom roliga gemensamma aktiviteter. I år ordnade de till exempel en julavslutning, där de hyrde bastun vid en närliggande sjö och badade isvak.

Gemenskap genom fotboll
God grannsämja

Fotbollskvällarna har blivit en höjdpunkt för att skapa en samhörighet som sträcker sig utanför spelplanen. Grannarna kan ses med sina barn i lekparken, de tar gemensamma promenader till förskolan eller ordnar kanske en grillkväll tillsammans. De har verkligen blivit vänner.

- ”Det är såklart fint och trevligt med fotboll på tisdagar, men främst skapar det en samhörighet i grannskapet. Nu har vi alltid någon att prata med när vi är i lekparken.”

När Tobias får frågan om varför han tror att gruppen startades förklarar han att Täljöhalvön är något av en ”off the grid”-plats, där det är viktigt att hitta roliga aktiviteter i vardagen som skapar gemenskap bland grannarna. Och de har lyckats göra just det. Dessutom sprider sig den sociala tryggheten även till barnen.

- "Jag tror verkligen att barnen påverkas positivt av vårt sammanhang. Min dotter tror att jag spelar fotboll med varenda man vi möter. När vi kommer till lekparken säger Alicia: 'Titta, pappa, där är en man du kan spela fotboll med!'"

Tobias tips om man vill starta något liknande i ett nyskapat grannskap är att bara köra. Starta en grupp och bjud in så kommer det att växa och utvecklas naturligt. Det är inte svårare än så, det handlar bara om att ta det första steget. Han är tacksam mot Jonas som tog initiativet i hans grannskap, eftersom det har gjort så mycket för gemenskapen.

Mer inspiration

Läs mer