Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare för bäst upplevelse av hemsidan.

Mer om bolån

Amorteringskrav

Om du har ett bostadslån behöver du amortera, alltså betala av på ditt lån. Hur mycket du behöver amortera beror på vad du och banken kommer överens om och baseras på hur stort lånet är samt vad du har för årsinkomst.

När du ska ta ett bolån ska banken ta hänsyn till om du lånar till mer än 50 procent av bostadens värde, då måste du amortera. Bankerna måste dessutom ta hänsyn till hur mycket du lånar i förhållande till din bruttoinkomst. 

Läs mer om amortering på Finansinspektionens webbplats

Bolåneränta

När du lånar pengar av banken för att köpa en bostadsrätt betalar du en så kallad bolåneränta eller boränta. Det är en avgift som du betalar för att du lånar bankens pengar. Du betalar ränta tills du har betalat tillbaka hela bolånet eller om du sålt din bostad och på så sätt avslutat lånet.

Handpenning

Handpenning är ett begrepp som används på successionsmarknaden (alltså när en bostad tidigare ägts av någon annan och säljs) och ligger vanligtvis på 10 procent av bostadens pris. Handpenningen är en förskottsbetalning och räknas av på den totala köpeskillingen.

Hos oss på Bonava varierar beloppet beroende på i vilket projekt och när i processen du köper, så läs noga igenom materialet som finns på projektets hemsida eller prata med ansvarig säljare för att få svar på vad som gäller för just den bostad som du är intresserad av.

Kontantinsats

Kontantinsatsen är den del av köpeskillingen som du betalar själv, alltså inte med hjälp av ett lån i banken. För att få ta ett bolån krävs att du har en kontantinsats om minst 15 procent av bostadens pris enligt de regler som bankerna måste följa. En kontantinsats är alltså den delen av köpeskillingen som inte täcks av bolånet. Det bästa är att finansiera kontantinsatsen genom egna tillgångar. Men i vissa fall är det också möjligt att ta ett blancolån.

Få hjälp med kontantinsatsen

Att få hjälp med kontantinsatsen kan ge dig en bra förutsättning att få ett bolån men det är några saker som är viktiga att tänka på.

Om pengarna ges som en gåva kan en bra idé vara att skriva ett gåvobrev, och är det mellan barn och förälder ses det då ofta som ett förskott på arvet.

Om pengarna ses som ett lån bör ni skriva ett skuldebrev. I det kan ni inkludera era villkor för lånet, samt att det går att använda som ett kvitto för den som lånat ut pengar.

Medlåntagare

En variant kan vara att ta hjälp av en medlåntagare om din inkomst exempelvis är för låg för att banken ska bevilja ett bolån. Lånet inkluderas då i båda parters ekonomi, men det innebär dock att du fortfarande står som ensam ägare av bostaden.

Delägare

Det är inte ovanligt att unga vuxna har en närstående (ofta förälder) som delägare när de köper sin första bostad, så att ni tillsammans äger bostaden. Det är något som vi på Bonava är positiva till men det är alltid upp till bostadsrättsföreningens styrelse att godkänna ett sådant upplägg.