Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Miljövänlig inredning

Så inreder du miljösmart

Inred mer miljövänligt genom att tänka på några enkla saker när du ska välja möbler och inredning. Se alla våra tips!

När man pratar om inredning och design är det oftast inte miljön som hamnar i fokus, utan snarare färg, form och material ur ett estetiskt perspektiv. Vi tänker helt enkelt främst på vad som är vackert att titta på. Att försöka välja möbler och inredning som är miljövänliga är inte helt enkelt, men det finns några små saker som är bra att tänka på när du väljer din inredning som både bidrar till en bättre miljö i stort och en hälsosammare innemiljö.

Välj naturmaterial

Försök att i så stor utsträckning som möjligt välja naturmaterial som exempelvis massivt trä, bambu, lin, hampa och ull. Undvik plast och konstgjorda material som ofta har negativ klimatpåverkan vid tillverkningen och dessutom kan innehålla ämnen som påverkar vår hälsa negativt.

Titta efter miljömärkningar

Det finns möbler och inredningsdetaljer som är miljömärkta och därmed har blivit kontrollerade och godkända att vara bra ur miljösynpunkt. Välj produkter märkta med Svanen, EU-ecolabel eller Fairtrade så vet du att en oberoende part säkerställt att produkten är bra för både människa och miljö.

Tänk på stoppningen

Möbler, täcken, kuddar och liknande innehåller ofta en hel del stoppning. Försök att undvika syntetisk stoppning och välj istället möbler med naturstoppning som består av en kärna av rågstrå, tagel, naturgummi eller kokosfibrer. Sittfjädrarna är vanligtvis tillverkade i trä, överdraget av ekobomull, hampatyg eller lin. Det kan vara svårt att hitta rätt stoppning i nya möbler så en lösning är också att klä en begagnad möbel med naturliga textilmaterial.

Fynda second hand

Att återanvända begagnade möbler är att vara miljövänlig på många sätt. Äldre möbler från 60-talet och bakåt brukar dessutom hålla hög kvalitet och bestå av naturliga material. Du kan säkert hitta den möbel du behöver på loppisar, antikhandlare eller på nätet, auktionssajter och säljmarknader. Begagnade möbler släpper oftast ifrån sig färre ämnen än nya.

Satsa på kvalitet

Satsa på kvalitet och klassisk design när du handlar nya möbler. En möbel som håller länge och har tidlös design behåller du troligtvis längre och om du senare vill byta ut det mot något annat eller sälja har det fortfarande ett bra andrahandsvärde.

Ha koll på materialen

Tänk på materialen i din inredning. Undvik plastmaterial, syntet, regnskogsvirke (utemöbler) och konstmaterial (exempelvis konstläder). Välj istället naturmaterial som trä, hampa och olika sorters sten.